Τη σύγχρονη πραγματικότητα σχετικά με τους ρυθμούς του δημοσίου, ακόμα και όταν πρόκειται για επενδύσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες, επιβεβαιώνει η περίπτωση της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου στα Νένητα αφού δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η εταιρία «Ροδοκλίνων» ακόμα παλεύει με τον γραφειοκρατικό σκόπελο ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη είχε ως αποτέλεσμα η επενδυτική πρόταση να καθυστερήσει αρκετά αφού για τις τελικές αδειοδοτήσεις χρειάστηκαν σειρά περιβαλλοντικών μελετών και εγγράφων που έπρεπε προηγούμενα να λάβουν την τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου της εταιρίας Κ. Μαυρουδή, τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την εφαρμογή της επενδυτικής πρότασης θα παρουσιαστούν μέχρι τέλος του χρόνου οπότε και θα έχει υλοποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα του συνολικού σχεδιασμού.
«Η εταιρία μας έχει αναλάβει δύο σκέλη, αυτό της εκμετάλλευσης του ήδη πιστοποιημένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμότητας στα Νένητα αλλά και την έρευνα του ευρύτερου πεδίου για ύπαρξη αντίστοιχων πηγών γεωθερμίας.
Μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων δεδομένης της γραφειοκρατίας που μας καθυστερεί αφού η δημόσια διοίκηση δεν είναι και στα καλύτερά της», είπε ο ίδιος.
Με βάση το ισχύοντα σχεδιασμό στο οριοθετημένο πεδίο θα δημιουργηθεί μία αφαλάτωση, ένα ξηραντήριο αγροτικών προϊόντων αλλά και ένα θερμοκήπιο μέσα από τα οποία θα γίνει εκμεταλλεύσιμη σε πρώτη φάση η θερμότητα των πηγών των Νενήτων.
«Αυτά είναι όσα έχουμε προβλέψει στο επενδυτικό μας σχέδιο. Όμως στο μέλλον εάν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε όσα σπίτια ή αγροκτήματα θελήσουν αν έχουν ζεστό νερό από τις πηγές γεωθερμίας. Σε αυτό το ζήτημα η τεχνολογία αλλά και η τεχνογνωσία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Όμως για να μιλήσουμε γι’ αυτά θα πρέπει να έχουμε και ένα δίκτυο υποδομών όπως είναι οι σωληνώσεις ώστε να τα δούμε να υλοποιούνται και στην πράξη», σημείωσε ο κ. Μαυρουδής.
Στάσιμη από την άλλη παραμένει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για την υλοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της νότιας Χίου που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρία «ΤΕΡΝΑ Γεωθερμική».
Η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού από πλευράς κεντρικής διοίκησης αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον της εταιρίας για τη Χίο φαίνεται ότι έχουν φρενάρει την αξιοποίηση των πηγών στο νότιο κομμάτι του νησιού, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη είναι και το πιο αποδοτικό από άποψη θερμότητας.
Τα προαναφερόμενα δεδομένα σε συνδυασμό με το νόμο Μανιάτη του 2012 που προβλέπει ότι εντός 2 χρόνων θα πρέπει να υλοποιηθεί το 40% του επενδυτικού σχεδίου αλλιώς η παραχώρηση της έκτασης θεωρείται άκυρη, δημιουργούν σημαντικά ερωτηματικά τέτοια που σύντομα θα πρέπει να απασχολήσουν τους καθήμενους σε θέσεις ευθύνης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.