3.2.2025 7:26

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας

Με γεμάτο το κοσμικό κέντρο «Χάραμα» και πλήρη εκπροσώπηση από τις αρχές του τόπου μας (Εκκλησίας, Πολιτείας, Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 5:30 μ.μ., η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, με έδρα το Καστέλλο Χίου.

Μετά την ευλογία της βασιλόπιτας από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων έκοψε την πίτα, ενώ οι κυρίες του Δ.Σ. του συλλόγου μοίρασαν τα κομμάτια στους παρευρισκόμενους επισήμους: τον Βουλευτή Χίου Σταύρο Μιχαηλίδη, τον εκπρόσωπο του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, τον Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά, τον εκπρόσωπο του Ταξίαρχου και της 96 ΑΔΤΕ, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Παντελή Μπουγδάνο, την Πρόεδρο της «Αρμονίας» Γεωργία Μάντικα, τους δασκάλους των πολιτιστικών εργαστηρίων της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων και στους υπόλοιπους παρευρισκομένους, στους οποίους διανεμήθηκαν ατομικά βασιλοπιτάκια.

Φέτος, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας τιμήθηκε από την 96 ΑΔΤΕ και τον Ταξίαρχο Χαράλαμπο Αμπατζίδη, Διοικητή Στρατιωτικών Δυνάμεων Χίου. Είναι η πρώτη φορά που σύλλογος λαμβάνει διάκριση από την Ταξιαρχία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεργασίας που διατηρεί η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων τα τελευταία δύο χρόνια με τον Στρατό, μέσα από κοινές δραστηριότητες. Την τιμητική πλακέτα με τον θυρεό της 96 ΑΔΤΕ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κώστα Μιμίδη, ο Συνταγματάρχης και Διοικητής Πυροβολικού Χίου Φραγκούλης Σταμάτης, εκπρόσωπος του Ταξίαρχου Χαράλαμπου Αμπατζίδη.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Στην Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας λειτουργούν εννέα πολιτιστικά εργαστήρια «με σεβασμό στην παράδοση», όπως τόνισε ο Πρόεδρος Κώστας Μιμίδης. Κατά τη χρονιά που πέρασε, τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία της Ένωσης πραγματοποίησαν πολλές και επιτυχημένες εκδηλώσεις. Επιπλέον, λειτουργούν τμήματα κεντήματος και ντεκουπάζ, θεραπευτικού πιλάτες, σκακιού, καθώς και κοπτικής-ραπτικής. Το φλουρί έτυχε στον νεαρό Γιώργο Μιμίδη, ο οποίος είναι ο δάσκαλος του τμήματος Θεάτρου Σκιών και Καραγκιόζη στα πολιτιστικά εργαστήρια της Ένωσης.

Τούρτα-έκπληξη με εορταστική μουσική και δώρο προσέφεραν τα μέλη της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων στην υπεύθυνη των πολιτιστικών εργαστηρίων, Αφροδίτη Στουπά Παπαμιχαλάκη, η οποία γιόρταζε τα γενέθλιά της. Ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης στη Διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, Ελένη Τζάνα, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, για την άψογη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας της περασμένης Κυριακής στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χίου «Καράδειον». Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων ευχαρίστησε ακόμη την Ειρήνη Βεργετή, «ακούραστη εργάτρια της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Καστέλου», καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους συμμετέχοντες στα πολιτιστικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες της Ένωσης, καθώς και τους χορηγούς για την υποστήριξή τους στην εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, πριν από το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της βραδιάς, μίλησε για την ιστορία και τη φυσιογνωμία της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μιμίδης τόνισε:

«Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας να στηρίζει και να προάγει τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Μικρασιατικής Ιστορίας και Παράδοσης, την επιστροφή στις ρίζες της πίστεώς μας και της ηθικής παράδοσης, που βρίσκεται μέσα στα δημοτικά μας τραγούδια, τις παροιμίες και τους θρύλους, τα οποία αποτελούν τον Λαϊκό Πολιτισμό. Αυτός είναι ο καθρέφτης μας και η μοναδική δύναμη που μπορεί να μας επαναφέρει από κάθε πνευματικό ολίσθημα ως κοινωνία».

Πρόσθεσε επίσης ότι:

«Ταυτόχρονα, έχουμε να διαφυλάξουμε τα Ιερά Σκεύη και τις Εικόνες που έφεραν στη Χίο οι πρόγονοί μας κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους. Με αυτά πορεύτηκαν, με την πίστη τους στον Χριστό, την αγάπη τους στην Αγία Παρασκευή και τη βοήθεια του Θεού ξεπέρασαν τις δυσκολίες εκείνων των χρόνων και μεγαλούργησαν. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αγία Παρασκευή Κιόστε-Νταλιάν, όπως ονομάζεται σήμερα το χωριό μας, υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο αλιείας στην Ιωνία, με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο, περίπου 300 σκάφη, καθώς και εμπορικά καΐκια που ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο».

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε με το παιδικό χορευτικό τμήμα της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων, το οποίο τραγούδησε πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και αυτοσχέδια παινέματα, πριν παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Σημειώνεται ότι η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων και το Καστέλλο στηρίζουν το έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων Καραβακιών, το οποίο αναπτύχθηκε κυρίως στην περιοχή του Καστέλου και σε άλλες μικρασιατικές συνοικίες.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τη Χίο, τη Λήμνο, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα και τη Μικρά Ασία, με τη συμμετοχή παιδικών και ενηλίκων χορευτικών τμημάτων της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ