Το ελληνικό Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας και μια από τις πιο βαθιά ριζωμένες παραδόσεις του ελληνικού λαού, γι’ αυτό και κάθε χρόνο οι Έλληνες το τιμούν με έθιμα που συνδυάζουν θρησκευτικότητα, οικογενειακή ζεστασιά και γιορτινή ατμόσφαιρα. Από τις κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το λαμπρό γλέντι της Κυριακής του Πάσχα, κάθε στιγμή αυτής της περιόδου έχει τον δικό της συμβολισμό. Ας μάθουμε περισσότερα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος προσευχής και περισυλλογής, γεμάτη κατάνυξη και πνευματική προετοιμασία για την Ανάσταση. Οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς που παρακολουθούν τις λειτουργίες, όπως τα Δώδεκα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και την κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Επιτάφιος, στολισμένος με ανοιξιάτικα λουλούδια, περιφέρεται στους δρόμους κάθε πόλης και χωριού, ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου που συμμετέχει με συγκίνηση, με τη σιωπή των πιστών να κάνει τη στιγμή ακόμη πιο κατανυκτική.
Αν και η πασχαλινή διακόσμηση δεν έχει την ίδια ένταση με τη χριστουγεννιάτικη, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα εντάσσονται πασχαλινά και ανοιξιάτικα διακοσμητικά στοιχεία αυτήν την εποχή στα σπίτια. Η πασχαλινή διακόσμηση σπιτιού διακρίνεται συνήθως από παστέλ αποχρώσεις, αβγά και ζωάκια όπως κουνελάκια ή κοτοπουλάκια, σε χρώματα και σχέδια άκρως ανοιξιάτικα.
Τα κόκκινα αυγά αποτελούν επίσης σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο - τουλάχιστον μέχρι να περάσει η νηστεία και να φαγωθούν! Βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του ελληνικού Πάσχα, καθώς το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Πέρα από τον θρησκευτικό τους συμβολισμό, τα κόκκινα αυγά έχουν και μια κοινωνική διάσταση, καθώς το τσούγκρισμά τους γίνεται ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους, προσθέτοντας μια ευχάριστη νότα στο πασχαλινό τραπέζι.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες, κρατώντας λαμπάδες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο ιερέας αναγγέλλει το “Χριστός Ανέστη” και οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα. Η στιγμή αυτή συμβολίζει τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο και γεμίζει τους ανθρώπους με ελπίδα και χαρά. Οι λαμπάδες ανάβουν από το Άγιο Φως, που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα, και οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές.
Μετά την Ανάσταση, η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι για το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό φαγητό της βραδιάς, ενώ το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι ένα διασκεδαστικό έθιμο που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση.
Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τα δικά της ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα. Στην Κέρκυρα, οι Μπότηδες (μεγάλα πήλινα δοχεία) ρίχνονται από τα μπαλκόνια το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, σε μια εκρηκτική αναπαράσταση της χαράς της Ανάστασης. Στη Χίο, οι κάτοικοι του Βροντάδου συμμετέχουν στο φημισμένο ρουκετοπόλεμο, μια εντυπωσιακή ανταλλαγή πυροτεχνημάτων μεταξύ δύο εκκλησιών.
Στο Λεωνίδιο, πολύχρωμα φαναράκια υψώνονται στον ουρανό, φωτίζοντας τη νύχτα της Ανάστασης με έναν τρόπο μαγευτικό και μοναδικό, ενώ στην Ύδρα, το κάψιμο του Ιούδα γίνεται στη θάλασσα. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι το ελληνικό Πάσχα είναι ένα συνονθύλευμα εθίμων που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.
Η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς και γιορτής. Οι οικογένειες και οι φίλοι συγκεντρώνονται για να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία, ένα έθιμο που συμβολίζει τη θυσία και την ενότητα. Το γλέντι συνοδεύεται από τραγούδια, χορούς και άφθονο φαγητό, ενώ η φιλοξενία και η χαρά μοιράζονται απλόχερα!
Το Πάσχα στην Ελλάδα, εκτός από θρησκευτική γιορτή, είναι μια περίοδος που ενώνει τις οικογένειες, φέρνει κοντά τους ανθρώπους και διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις. Παρά τις αλλαγές της σύγχρονης εποχής, τα πασχαλινά έθιμα συνεχίζουν να συγκινούν, θυμίζοντας την αξία της πίστης, της αγάπης και της ελπίδας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.