Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μειώσει κατά 50% τα λιμενικά τέλη, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, Παντελής Λεγάτος, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το μέτρο στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του φορέα.
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη χωρίς κανέναν διάλογο με εμάς. Είναι, δυστυχώς, μία μονομερής ενέργεια του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία μας στερεί τα μοναδικά ουσιαστικά έσοδα που διαθέτουν τα λιμενικά ταμεία σε όλη τη χώρα: τα λιμενικά τέλη και τα τέλη ακτοπλοΐας», τόνισε με έμφαση ο κ. Λεγάτος.
Όπως εξήγησε, τα έσοδα από τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εσωτερικού είναι σταθερά και αξιόπιστα, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι συνεπείς στις πληρωμές τους, σε αντίθεση με άλλες ροές εσόδων που χαρακτηρίζονται από καθυστερήσεις.
Αναφερόμενος στο τέλος των 5 ευρώ ανά εισιτήριο για τη γραμμή Χίου – Τσεσμέ, ο Παντελής Λεγάτος παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο, ωστόσο επισήμανε τα προβλήματα και τους κινδύνους που το συνοδεύουν.
«Το ποσό που υπολογίζουμε ότι θα εισπραχθεί φτάνει τις 700.000 ευρώ, αλλά περίπου το 30% από αυτό παραμένει ανείσπρακτο. Δεν είναι όλοι οι γείτονες καλοπληρωτές. Αντιθέτως, οι εταιρείες του εσωτερικού είναι πάντα συνεπείς. Άρα το όφελος δεν είναι καθαρό και σίγουρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως η γεωπολιτική αστάθεια της Τουρκίας καθιστά τις ροές από τη γείτονα χώρα επισφαλείς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας, τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας της κυβερνητικής τροπολογίας φτάνουν τις 240.000 ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο 35% των εσόδων από τη γραμμή της Τουρκίας, καθιστώντας την εξίσωση οριακά ισοσκελισμένη αλλά επισφαλή.
Ο πρόεδρος του Ταμείου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η μείωση στα λιμενικά τέλη ήρθε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή πρόβλεψη αντισταθμιστικών μέτρων.
«Περιμέναμε αυτά τα χρήματα, τα είχαμε εντάξει στον προϋπολογισμό μας για να εκτελέσουμε κρίσιμα έργα υποδομής. Ξαφνικά, μας τα αφαιρεί το Υπουργείο, χωρίς καμία ενημέρωση. Αν μας είχαν ενημερώσει, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε και να προγραμματίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο κ. Λεγάτος.
Έφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στατική αποκατάσταση της παραλιακής ζώνης στο λιμάνι της Χίου, ένα έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο πλέον τίθεται εν αμφιβόλω. «Αν δεν καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, δεν ξέρουμε αν θα το καταφέρουμε καθόλου», προειδοποίησε.
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη στα λιμάνια, ο Παντελής Λεγάτος επεσήμανε την έλλειψη ετοιμότητας:
«Κανένα λιμάνι στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμο για πράσινη ανάπτυξη. Πώς να το κάνουμε αυτό όταν δεν έχουμε καν τους κατάλληλους χώρους για να εξυπηρετήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση, πόσο μάλλον να εγκαταστήσουμε υποδομές για ηλεκτροδότηση πλοίων ή φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ώριμη μελέτη στη Χίο για τέτοιου είδους έργα.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με προέδρους άλλων λιμενικών ταμείων για τη σύνταξη κοινής επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας. Αν και η ψήφιση της τροπολογίας έχει ήδη ολοκληρωθεί, ο κ. Λεγάτος εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και συνεργασία.
«Το Υπουργείο μάς έχει βοηθήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ελπίζουμε ότι θα σκύψει και τώρα πάνω από τα προβλήματα των λιμενικών ταμείων», κατέληξε με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.