10.4.2025 15:03

Η Χίος τίμησε τον μεγάλο δάσκαλο του γένους Αδαμάντιο Κοραή

Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του Αδαμάντιου Κοραή τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης, μπροστά από τον ανδριάντα του, στον προαύλιο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», με αφορμή την επέτειο του θανάτου του κορυφαίου πνευματικού ανθρώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στις 6 Απριλίου του 1833. Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία των αρχών της Χίου, αντιπροσωπειών σχολείων της πόλης, καθώς και των μελών του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, αναδεικνύοντας τη διαρκή αναφορά του νησιού στο έργο και την παρακαταθήκη του Χιώτη σοφού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ιστορικός της Βιβλιοθήκης, Κώστας Ζαφείρης, εκφώνησε επετειακή ομιλία, εστιάζοντας στη συμβολή του Αδαμάντιου Κοραή στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως ανέφερε:

«Ο δεκάχρονος σχεδόν αγώνας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ταυτίζεται με την τελευταία δεκαετία της ζωής του Αδαμάντιου Κοραή. Αποτελεί το επιστέγασμα μιας ολόκληρης διαδρομής γνώσης, διδασκαλίας και πόθου για την ελευθερία».

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Ο ομιλητής υπογράμμισε την έντονη πολιτική και ηθική παρουσία του Κοραή μέσω της πλούσιας αλληλογραφίας του με σημαντικές προσωπικότητες του Αγώνα, ανάμεσα στους οποίους ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Ιωάννης Καποδίστριας. Παρά την αρχική του επιφύλαξη για τον χρόνο έναρξης της Επανάστασης, συντάχθηκε πλήρως με τους αγωνιζόμενους Έλληνες, όπως φανερώνει η χαρακτηριστική του επιστολή προς τον Νεόφυτο Βάμβα:

«Δεν είνε πλέον καιρός να εξετάσσωμεν εάν έγινεν η επανάστασις εις αρμόδιον καιρόν… Ας ίδωμεν τι συμφέρει κατά το παρόν να κάμωμεν».

Παιδεία, γλώσσα και Χίος: διαχρονικές του αγωνίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κώστας Ζαφείρης στην εμμονή του Κοραή για την παιδεία και τη γλώσσα ως θεμέλια του υπό συγκρότηση ελληνικού κράτους. Παρά τους ταραγμένους καιρούς, δεν έπαψε να επισημαίνει την ανάγκη ίδρυσης σχολείων και αποστολής βιβλίων στους νέους του Γένους.

Ταυτόχρονα, στάθηκε στη βαθιά αγάπη του για τη Χίο, την οποία χαρακτήρισε «συναισθηματικό του πυρήνα». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του στη Σφαγή της Χίου το 1822, που τον συγκλόνισε:

«Με αρρώστησεν η θηριότης των αγρίων και ανάνδρων τυράννων μας», εξομολογείται σε επιστολή του προς τον Ιωάννη Βαρβάκη.

Σημειώθηκε επίσης η πράξη μεγάλης συμβολικής αξίας, με την οποία ο Αδαμάντιος Κοραής κληροδότησε τη μοναδική του περιουσία – τη βιβλιοθήκη του – στο Γυμνάσιο της Χίου, εκφράζοντας την πίστη του στην αναγέννηση του νησιού:

«Η Χίος θα αναγεννηθεί όταν θα ξαναλειτουργήσει το λαμπρό της σχολείο».

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ