29.12.2016 15:29

Χιονισμένο οδοιπορικό στα χωριά της Βόρειας Χίου [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

Στα λευκά ντύθηκαν το πρωί της Πέμπτης τα χωριά της βόρειας Χίου με τον χιονιά να έχει καλύψει τα πάντα. Οι πρώτες νυφάδες γίνονται αισθητές από το ύψος του Αγίου Μακαρίου στον Βροντάδο μέχρι και την τελευταία στροφή του Αίπους.

Ο δρόμος μετά την τελευταία στροφή του Αίπους

 

 

Οι συνθήκες ολικού παγετού καθιστούν υποχρεωτικές της αλυσίδες στα αυτοκίνητα 

Από αυτό το σημείο κι έπειτα το σκηνικό αλλάζει απότομα αφού μετά από 2 χιλιόμετρα η ορατότητα περιορίζεται στο ελάχιστο και η πρόσβαση των οχημάτων ακόμα και με αλυσίδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους οδηγούς.

Από νωρίς το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας δίνουν πραγματικό αγώνα προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού μετά από λίγα λεπτά ο δρόμος κλείνει και πάλι.

Άποψη του οδικού δικτύου λίγα μέτρα μακρύτερα από τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου 

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι πρόσβαση στο κομμάτι του οδικού δικτύου από το Ρημόκαστρο μέχρι και το «18» αφού ο ισχυρός βόρειος αέρα σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα χιονιού δημιουργούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες οδήγησης.

Ελάχιστοι τολμηροί βρήκαν ευκαιρία για απόδραση στην κατάλευκη βόρεια Χίο

Παρότι μετά από χρόνια η ποσότητα χιονιού είναι τόσο μεγάλη  ελάχιστοι ήταν αυτοί που άφησαν τα πάντα πίσω τους αναζητώντας λίγες στιγμές χαράς και χαλάρωσης στο φρέσκο-στρωμένο χιόνι.

 

Λίγο μετά το «18» συναντάει κανείς ανθρώπινη ύπαρξη αφού το φιλόξενο καφεγλυκοπωλείο της Άννας αποτελεί αυτές τις ημέρες σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του χιονιού.

Σημείο συνάντησης αυτές τις ημέρες το καφεγλυκοπωλείο της Άννας. 

«Η ζωή αυτές τις μέρες με αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολη. Τη μέρα η θερμοκρασία είναι μόλις 0 βαθμούς και το βράδυ πέφτει υπό του μηδενός», ανέφερε η ίδια στον «π».

 Ίδιο σκηνικό επικρατεί και από το Γιαννάκι μέχρι και μετά την κατάβαση όπου η ορατότητα περιορίζεται αρκετά ενώ το χιόνι έχει καλύψει όλο το οδόστρωμα. Η ποσότητά του μάλιστα είναι τέτοια που η διέλευση με απλό Ι.Χ. φαντάζει αδύνατη.

Στους δρόμους και το περιπολικό της Βολισσού. Σημαντική λεπτομέρεια ότι τα καύσιμα και τα νέα του ελαστικά είναι από δωρεά ιδιωτών της περιοχής. 

Η κατάσταση ομαλοποιείται προς το καλύτερο από το τέλος της Κατάβασης μέχρι και τη Βολισσό όπου ο δρόμος είναι βατός για τα Ι.Χ. οχήματα. Προβλήματα σημειώθηκαν και στον δρόμο από τα Διευχά μέχρι και τη Σπαρτούντα καθώς ο δρόμος δεν έχει καθαριστεί.

Απροσπέλαστος ο δρόμος προς Σπαρτούντα, Φυτά, Κυπουριές και Διευχά. 

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης η Περιφέρεια επιχειρεί ρίψης αλατιού ενώ έχει διαθέσει 4 εκχιονιστικά μηχανήματα για το άνοιγμα των δρόμων.

Γκρέιτερ της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στον κόμβο των Διευχών. 

 

Μηχάνημα της Περιφέρειας ρίχνει αλάτι στον δρόμο. 

 

Για τους τολμηρούς που θα επιχειρήσουν να φθάσουν μέχρι το Πιτυός καλό θα ήταν να επιλέξουν τον δρόμο από Καρδάμυλα και όχι από Αίπος ενώ η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη.

 

Σε ποια σημεία θα βρείτε άφθονο Χιόνι

  • Στο Αίπος, λίγα μέτρα μακρύτερα από την Κιβωτό του Κόσμου
  • Στην ευθεία του Ρημόκαστρου
  • Στον Άγιο Γεώργιο Φλώρι
  • Στο 18
  • Στο Πιτυός
  • Στον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς
  • Στο Γιαννάκι
  • Στην Κατάβαση
  • Καθώς και στα περισσότερα χωριά του Πελινναίου
  • Εναλλακτικά στην περιοχή του Προβατά και στις τριγύρω περιοχές. 

Δείτε παρακάτω πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ