7.2.2017 9:18

Καθηγητής Ε. Λέκκας: «Περίπλοκο σεισμικό φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» [ΗΧΗΤΙΚΟ]

Μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός στη Μυτιλήνη και στη Χίο σήμερα στις 4:24 το πρωί.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας.

Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, με πρώτο αυτόν στις 6:30 χθες το πρωί, μεγέθους 5,2 βαθμών. Ακολούθησε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών και αυτός, στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερης έντασης που καταγράφονται συνεχώς, όλοι με επίκεντρο τη ίδια περιοχή.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει θορυβήσει τους κατοίκους, παρόλο που οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί.

Καθηγητής Ε. Λέκκας: «Καμία ανησυχία»

Σε δηλώσεις του στο politischios.gr ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής κι εφαρμοσμένης γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας έκανε λόγο για ένα περίπλοκο φαινόμενο, αφού δεν υπάρχει κανονική απόσβεση των σεισμών, που όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

«Έχουμε να κάνουμε με μία σεισμική διέγερση βόρεια της Λέσβου μέσα στον τουρκικό χερσαίο χώρο, που προκύπτει μέσα από την ενεργοποίηση ρηγμάτων. Έχουμε συσσωρευμένη δραστηριότητα σε μία συγκεκριμένη περιοχή του τουρκικού χώρου. Το φαινόμενο είναι περίπλοκο γιατί βλέπουμε ότι δεν έχουμε κανονική απόσβεση. Για τον ελληνικό χώρο δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος. Το φαινόμενο είναι ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση το παρακολουθούμε από κοντά, τόσο ο οργανισμός αντισεισμικής προστασίας, όσο και οι υπόλοιποι φορείς.  Προτρέχω και λέω ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους των νησιών», δήλωσε ο ίδιος. 

Προβληματισμός Παπαζάχου για την ενεργοποίηση του ρήγματος

Στον αντίποδα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι «πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί».
Ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι σημειώνονται τέτοιοι σεισμοί «δεν λειτουργεί όπως όταν ανοίγει το καπάκι μιας χύτρας για να εκτονώνεται».

«Όταν έχουμε συσσωρευμένη γέννηση σεισμών είναι γενεσιουργός αιτία για μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πάρει μέτρα προετοιμασίας μολονότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη αλλά εχει δημιουργήσει προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ