Χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα και οι εικόνες από τις άθλιες συνθήκες στη Σούδα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμοο, προκειμένου να αποφασίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία έχει και την ευθύνη του καταυλισμού της Σούδας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την μεταστέγαση των οικογενειών που βρίσκονταν πάνω στο κύμα.
Ελλείψει κυβερνητικής ή αυτοδιοικητικής παρέμβασης τα στελέχη του ΟΗΕ αποφάσισαν να μεταφέρουν μετανάστες από τον καταυλισμό σε ξενοδοχεία ώστε δημιουργώντας κενές θέσεις στον καταυλισμό, να εγκαταστήσουν εκεί τις οικογένειες και τα άτομα που μέρες τώρα υπέφεραν μένοντας σε σκηνές στην παραλία της Σούδας.
Η μεταστέγαση
Η διαδικασία της μεταστέγασης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης με αποτέλεσμα μέχρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην παραλία να βρίσκονται λιγότερα από 50 άτομα. Προτεραιότητα ήταν να μεταφερθούν εντός του καταυλισμού οι γυναίκες με τα βρέφη και τα ανήλικα παιδιά ενώ η μετεγκατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα με τη λήξη της απεργίας της Π.Ν.Ο. αρκετοί πρόσφυγες που διαμένουν στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα κενά δωμάτια θα μεταφερθούν μετανάστες από τη Σούδα προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο καταυλισμός.
«Κλείστε εδώ και τώρα τη Σούδα»
Την ίδια ώρα σε επιστολή του προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, που κοινοποιείται και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Νησιού, ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής ζητά την παρέμβαση της Αστυνομίας ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας, χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιο σημείο θα μεταστεγαστούν οι 800 μετανάστες που διαμένουν σε αυτόν.
Έπειτα από 13 μήνες λειτουργίας του καταυλισμού ο κ. Καραμανής υπενθυμίζει ότι «σε καμία περίπτωση ο χώρος δεν δόθηκε για μόνιμη εγκατάσταση» και συνεχίζει λέγοντας ότι από την ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας «παρά τις παραινέσεις μας για την εκκένωση του χώρου αυτού, ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς τούτο».
«Με την παρούσα επιστολή ζητάμε από εσάς την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκκένωση του χώρου της Σούδας, τόσο από τους πρόσφυγες και μετανάστες που υποτίθεται ότι διαμένουν προσωρινά εκεί όσο και από τις εγκαταστάσεις – παραπήγματα που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό, προκειμένου ο χώρος αυτός να αποδοθεί και πάλι προς χρήση στους χιώτες δημότες», καταλήγει ο κ. Καραμανής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.