Διαφωνίες, αντεγκλήσεις και γκρίνιες για τα σημεία βόσκησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου, ξέσπασε μεταξύ των κτηνοτρόφων του νησιού με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο παρουσία του αντιδημάρχου Π. Στεφάνου, των παρέδρων της Βόρειας Χίου αλλά και των κτηνοτρόφων.
Γ. Γεωργούλης: «Άμεσα λύση πριν είναι αργά» Την ανάγκη δημιουργίας νέων βοσκοτόπων ακόμα και σε εκτάσεις που είναι δίπλα σε αναδασωτέες περιοχές, σημείωσε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νησιού Γ. Γεωργούλης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών.
Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, η συμβιβαστική λύση που προέβλεπε το μοίρασμα των άκαυτων περιοχών στα δύο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βοσκοί που επλήγησαν δεν βρήκε σύμφωνους τους άλλους μισούς που όχι μόνο αρνήθηκαν να παραχωρήσουν μέρος της γης που τους παρέχει ο Δήμος αλλά αντέδρασαν ιδιαίτερα έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί αυτή τη στιγμή είναι 10. Μιλάμε για 5.000 ζωντανά συνολικά που θα πρέπει άμεσα να βοσκήσουν σε διαφορετική περίπτωση θα πεθάνουν. Κάνουμε έκκληση και προς τους παρέδρους και προς τον Δήμου να δείξουν λίγη ανοχή και να μας αφήσουν να περάσουμε μέσα από τις αναδασωτέες εκτάσεις και εμείς εγγυόμαστε ότι δεν θα πατήσουμε καμένη γη», ανέφερε ο ίδιος.
Πρόεδροι Βορειοχόρων: «Όχι στην υπερβόσκηση»
Αδιάλλακτοι από την πλευρά τους και αποφασισμένοι την ίδια ώρα να προστατέψουν τη δημόσια γη από το συνωστισμό κοπαδιών στην ευρύτερη περιοχή της Αμανής φάνηκαν οι πρόεδροι των τοπικών ενοτήτων, διαμηνύοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως κινήθηκαν και οι δηλώσεις των προέδρων των Νοτιοχώρων οι οποίοι ανέφεραν ότι προτεραιότητά τους αποτελεί η ανασχίνωση των καμένων εκτάσεων και δευτερευόντως η βόσκηση των κοπαδιών.
Π. Στεφάνου: «Δώστε εγγυήσεις σεβασμού στο περιβάλλον»
Απαιτητικός από την πλευρά του ήταν ο αντιδήμαρχος Χίου Π. Στεφάνου που προήδρευσε της συνεδρίασης, ζητώντας από τους κτηνοτρόφους αν θέλουν να περνάνε τα κοπάδια τους μέσα από αναδασωτέες εκτάσεις να τις περιφράξουν ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος βόσκησης.
«Όπως όλοι ξέρετε μετά την πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα η φύση αναγεννιέται από το μηδέν. Πρέπει εσείς ως κτηνοτρόφοι να διασφαλίσετε και προς τον Δήμο και προς το Δασαρχείο ότι δεν θα αγγίξετε αυτές τις περιοχές γιατί θα είναι μία καταστροφική ενέργεια», είπε ο ίδιος.
Πάντως ο αντιδήμαρχος Χίου, στα πλαίσια συμβιβαστικής λύσης πρότεινε οι μισοί από τους πληγέντες κτηνοτρόφους να βοσκούν τα κοπάδια τους στις εναπομείνασες πράσινες εκτάσεις και στους άλλους μισούς να παραχωρήσει ζωοτροφές ο Δήμος.
Και αυτό όμως το ενδεχόμενο προσέκρουσε πάλι στην αδιαλλαξία ορισμένων κτηνοτρόφων που ανέφεραν ότι στη δεύτερη περίπτωση κάποιοι αδικούνται και κάποιοι ευνοούνται.
Τελικά σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου μετά την καταγραφή των προβλημάτων στην χθεσινή σύσκεψη, ο Δήμος μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μοιράσει τοπογραφικά στους βοσκούς με τα νέα βοσκοτόπια και θα αποφασίσει σε ποιους θα δώσει ζωοτροφές.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.