Ένα από τα πλέον πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι περιοχών της Χίου φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Βασίλης Μυριαγκός. Το πρόβλημα αφορά τα σοβαρά λάθη του κτηματολογίου, τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μυριαγκός, τα λάθη στο κτηματολόγιο της Χίου ξεκίνησαν ήδη από το 1997, όταν καταρτίστηκε η πρώτη φάση του στις περιοχές του πρώην Δήμου Ανέμωνα, της Ιωνίας, του Αγίου Μηνά και τμημάτων των Μαστιχοχωρίων. Το 80% των ακινήτων στις περιοχές αυτές καταγράφηκε λανθασμένα, δημιουργώντας ένα τεράστιο διοικητικό, οικονομικό και νομικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες.
"Από τότε, μέχρι σήμερα, ταλαιπωρείται ο κόσμος. Προσπαθήσαμε, μέσα από διάφορες ενέργειες, το 2012, 2014 και 2015, να διορθώσουμε αυτά τα λάθη, αλλά η κατάσταση παραμένει προβληματική," τόνισε ο κ. Μυριαγκός.
Η προσπάθεια για την αποκατάσταση των λαθών προχώρησε με την ανάθεση του έργου σε ανάδοχο το 2015. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μυριαγκός, ο ανάδοχος ολοκλήρωσε την καταγραφή περίπου 7.500-8.000 ακινήτων πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της καταγραφής παραμένουν στο κτηματολογικό γραφείο στην Αθήνα, χωρίς να έχουν αναρτηθεί, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες σε αβεβαιότητα. Η ανάρτηση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποδεχθούν ή να αμφισβητήσουν τις καταγραφές.
Ο κ. Μυριαγκός πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να πιέσει θεσμικά το κτηματολόγιο για την επίσπευση της διαδικασίας. Όπως εξήγησε, "με μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι ένα θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της Χίου, μπορούμε να πιέσουμε ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και να προχωρήσουμε στη διόρθωση του 50% των λαθών."
Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ακίνητα που δεν έχουν διορθωθεί θα χαρακτηριστούν δημόσια περιουσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες.
Όπως σημείωσε ο κ. Μυριαγκός, η διαδικασία διόρθωσης μέσω τοπογραφικών και δικαστικών αποφάσεων έχει υψηλό κόστος, ειδικά για ιδιοκτήτες με πολλά ακίνητα. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τη χρονική πίεση και τις πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των λαθών.
"Πρέπει να προσφύγεις στα δικαστήρια, κάτι που έχει μεγάλο κόστος. Εάν έχεις πολλά ακίνητα, το κόστος γίνεται πολλαπλάσιο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει," υπογράμμισε.
Ο κ. Μυριαγκός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Χίος, μαζί με άλλες περιοχές όπως η Λευκάδα, βρίσκεται σε μία "παλιά αμαρτωλή ιστορία," όπου οι αρχικές καταγραφές έγιναν με λάθη που επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "η λύση θα ήταν να ξεκινήσει το κτηματολόγιο από το μηδέν, όπως γίνεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας."
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.