15.11.2012 10:35

Μόνη λύση ο εξορθολογισμός των αποζημιώσεων

• ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ ΜΕΣΤΩΝ

Διευκρινήσεις για την τροπή που έχουν πάρει τα έργα της παράκαμψης της Καλλιμασιάς και της διαμόρφωσης χερσαίας ζώνης για το λιμένα Μεστών, μετά το χθεσινό ρεπορτάζ του «π», δίνει με ανακοίνωση της η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Σ’ αυτήν αναφέρει τα ακόλουθα:
 
«Σε απάντηση πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της  εφημερίδας σας, με τίτλο «Κίνδυνος Ακρωτηριασμού δύο μεγάλων έργων», θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε τα παρακάτω, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού:
Όσον αφορά στο έργο «Βελτίωση εγκαταστάσεων Λιμένα Μεστών», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ ΧΩ. ΔΕ), οι απαλλοτριώσεις αποτελούν υποέργο, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με χρηματοδότηση από το εν λόγω Υπουργείο, το οποίο όμως ουδέποτε μετέφερε την απαιτούμενη πίστωση, ώστε να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση εντός του 18μηνου, όπως προβλέπει ο Νόμος.
Βάσει λοιπόν όσων ισχύουν, σύμφωνα με το Νόμο 2882/01, ο φορέας που κήρυξε την απαλλοτρίωση (Ν.Α. Χίου-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως διάδοχος φορέας) υποχρεούται να εκδώσει βεβαιωτική πράξη για την αυτοδίκαιη άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, εφόσον παρήλθε   18μηνο από την απόφαση του Πρωτοδικείου (31-3-2009) και δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Η δυνατότητα διατήρησης της απαλλοτρίωσης δίνεται ωστόσο με βάση τον παραπάνω Νόμο, με τρεις προϋποθέσεις, τις οποίες η Π.Ε. Χίου έχει φροντίσει να εξασφαλίσει:
1) Να γίνει η διαδικασία αυτοδίκαιης άρσης της απαλλοτρίωσης (γι’ αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φρόντισε να εκδοθεί η σχετική βεβαιωτική πράξη, όπως προβλέπει ο Νόμος και να δημοσιευθεί).
2) Να συμφωνούν οι ιδιοκτήτες των προς απαλλοτρίωση ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη υποβάλει σχετικά αιτήματα στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου, με τα οποία γνωστοποιούν την επιθυμία τους να διατηρηθεί η απαλλοτρίωση.
 3) Να  αποδεχθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα των δικαιούχων, δηλαδή τη  βούληση των ιδιοκτητών να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα λάβει την παραπάνω απόφαση, όταν το Υπουργείο εξασφαλίσει τη σχετική ειδική πίστωση, κάτι για το οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Χίου έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
 Όσον αφορά στις απαλλοτριώσεις του έργου «Βελτιώσεις της εθνικής οδού Χίου-Καλλιμασιάς», ισχύουν τα εξής:
Με την απόφαση 142/2009 (Πρακτικό 16, Θέμα 7ο/15-06-2009) της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου αποφασίσθηκε η αλλαγή της τότε προταθείσας Μελέτης που αφορούσε στα τμήματα του κόμβου Νεοχωρίου, του κόμβου προς Άγιο Μηνά και του κόμβου προς Αγία  Φωτεινή, λόγω του αυξημένου κόστους απαλλοτριώσεων και κυρίως λόγω των σφοδρότατων αντιδράσεων των κατοίκων. Έτσι, ενώ είχε προεγκριθεί η Τεχνική Μελέτη και είχε κηρυχθεί η απαλλοτρίωση και για τα τμήματα αυτά, μετά την παραπάνω απόφαση δόθηκε εντολή στους δικηγόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου που είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία να εξαιρεθούν από την απαλλοτρίωση οι ιδιοκτησίες που αφορούσαν στα παραπάνω τμήματα.  Για το υπόλοιπο έργο, οι απαλλοτριώσεις, αγροτικών κατά βάση εκτάσεων, ανέρχονται στο ποσό των 5.500.000 € περίπου, με βάση τις οριστικές τιμές που προσδιόρισε το Εφετείο. Το συνολικό προϋπολογισθέν κόστος του έργου το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί, (μετά την προαναφερθείσα εξαίρεση) ανέρχεται σε 7.000.000 € περίπου. Το ΕΣΠΑ δικαιολογεί ως συγχρηματοδοτούμενο ποσό, ποσοστό μέχρι 10% του συνολικού κόστους του έργου για απαλλοτριώσεις, στην περίπτωση δηλαδή αυτή μέχρι 700.000 €. Η διαφορά των περίπου (5.500.000 € - 700.000 €)  4.800.000 € είναι αδύνατο μέσα στη συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία να καλυφθεί από εθνικούς πόρους. Εφόσον λοιπόν παρήλθε άγονο το 18μηνο από την κήρυξη της προηγηθείσας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη διαδικασία άρσης της.
Είναι παράδοξο, για τη συγκεκριμένη περιοχή, ένα έργο με προϋπολογισμό 7.000.000 € να απαιτεί άλλα 5.500.000 € για τις απαλλοτριώσεις. Χαρακτηριστικά σημειώνεται, για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, ότι η ορισθείσα από το Εφετείο τιμή, για τα εκτός οικισμού και εντός ζώνης αγροτεμάχια ήταν 120€/τ.μ., όταν η αντικειμενική τους αξία είναι 1,8 €/τ.μ., δηλαδή τιμή 67 φορές μεγαλύτερη, ενώ για τα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια ορίσθηκε σε 60 €/τ.μ., όταν η αντικειμενική αξία είναι  0,8 €/τ.μ., δηλαδή τιμή 75 φορές  μεγαλύτερη. Είναι λοιπόν προφανές ότι η μοναδική διέξοδος για την εκτέλεση του έργου είναι ο εξορθολογισμός των αποζημιώσεων».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ