11.7.2024 9:07

«Να επανέλθει η έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους συνταξιούχους ναυτικούς»

Επιστολή της ΠΕΣ-ΝΑΤ προς τους βουλευτές της Χίου

Αξιότιμοι Κύριοι,

Καθημερινά βλέπουμε και διαβάζουμε στα ΜΜΕ για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν πάρει τον ανήφορο χωρίς επιστροφή, κάτι το οποίο για εμάς τους συνταξιούχους είναι ακόμη ένα παραπάνω μείον στην ήδη κατακρεουργημένη σύνταξη μας λόγω των μνημονίων, της ακρίβειας στα καθημερινά προς το ζην, της υπερβολικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, που τύποις μόνο είναι στο 25%, κ.λ.π, Έτσι οι συνταξιούχοι, με τα πενιχρά οικονομικά, δυσκολεύονται να βγάλουν το 15νθημερο κάθε μήνα.

Λόγω του ότι αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε ως επί τω πλείστων για ιατρικούς λόγους στον Πειραιά, αλλά και για την διεκπεραίωση υποθέσεών μας με τον ΕΦΚΑ – ΝΑΤ, μιας και είναι «άφαντος» από την Χίο, άσχετα με το τι διατυμπανίζουν οι εκάστοτε υπεύθυνοι υπουργοί της Κυβέρνησης, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για τον άδικο και παράλογο αποκλεισμό μας από τις εκπτώσεις των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας, κάτι που έγινε από το «καλό και υπάκουο παιδί των εφοπλιστών» τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αναφερόμαστε στην πρώτη θητεία του στο υπουργείο από το 2013 έως το 2015, ήταν αυτός που πέταξε έξω τους Συνταξιούχους του ΝΑΤ, από το Άρθρο 32: Εκπτώσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, (Κατηγορίες Προσώπων που δικαιούνται Έκπτωση στους Ναύλους των Ακτοπλοϊκών Πλοίων), με το Φ.Ε.Κ (Φύλλο Ελληνικής Κυβέρνησης) Τεύχος Δεύτερο, Αριθμό Φύλλου 1728 της 15 Ιουλίου 2013.

Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν είναι οφθαλμαπάτη!!, Ήταν το «Μεγάλο» ευχαριστώ ενός υπουργού εκ των πάμπολλων ανίδεων περί Ναυτιλίας υπουργών, για τους απόμαχους της αρμύρας.

Για όλους εκείνους που κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και διατροφής, χάρη στην Ναυτοσύνη και το φιλότιμό τους, δουλεύοντας σε πλοία κάτεργα – πλωτά φέρετρα, τα οποία αγόραζαν οι τότε Έλληνες εφοπλιστές όταν τα πήγαιναν οι ξένες εταιρείες για τα διαλυτήρια, γιατί δεν μπορούσαν πλέον να τα έχουν υπό κίνηση, κατάφεραν αυτό που όλοι αποκαλείτε «Θαύμα», να φέρουν την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στο πρώτο σκαλί της παγκόσμιας Ναυτιλίας, και να κάνουν γνωστή την Ελληνική Σημαία σε όλα τα πέρατα της γης, κάτι που προς τιμήν τους, η παλαιά γενιά των εφοπλιστών το τόνιζε συνεχώς.

Για τους στυλοβάτες της Ελληνικής Οικονομίας, για αυτούς που πήραν στις πλάτες τους το βάρος των μνημονίων κατακρεουργώντας τις συντάξεις τους, σε αυτούς που μέσα σε μια νύκτα το 2012 επί συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ έκοψαν 7% από την σύνταξή τους, και πολλά άλλα γνωστά σε όλους μας κατά την περίοδο των μνημονίων και όχι μόνο!

Φυσικά, από την ημέρα της απόφασης του «Φιλοναυτεργάτη» υπουργού, ήταν πλέον στο «χέρι» των ακτοπλοϊκών εταιρειών να συνεχίσουν εθελοντικά στην έκπτωση των εισιτηρίων στους απόμαχους της αρμύρας.

Και όσον αφορά το νησί μας, όσο δεν υπήρχε το μονοπώλιο είχαμε έκπτωση 30% -50% ανάλογα με ποια ακτοπλοϊκή εταιρεία ταξιδεύαμε, αλλά όταν οι ναυτιλιακές εταιρείες που «ένωναν» την Χίο με τον Πειραιά μπήκαν στο γκρουπ μιας μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρείας, λόγω πλέον του μονοπωλίου, η ακτοπλοϊκή εταιρεία συνεχίζει την έκπτωση του 30%, ενώ σε άλλα νησιά λόγω του ότι υπάρχει ο ανταγωνισμός η έκπτωση από την ίδια εταιρεία παραμένει στο 50%.

Απαιτούμε λοιπόν, την άμεση παρέμβαση σας, έτσι ώστε να επανέλθουμε στο Άρθρο 32: Εκπτώσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, (Κατηγορίες Προσώπων που δικαιούνται Έκπτωση στους Ναύλους των Ακτοπλοϊκών Πλοίων), ή μέσω παρέμβασης - διαβούλευσης σας με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, ώστε να επανέλθει η έκπτωση των εισιτηρίων στο 50%.

Για του λόγου το αληθές, συνημμένα στέλνουμε την απόφαση του υπουργού.

Αναμένουμε, 

Με εκτίμηση Δ.Σ ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ