3.9.2013 17:23

«Να μην πανηγυρίζουν»

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΥΠΑΤΕ ΟΜΩΣ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η διαμάχη μεταξύ της Συντεχνίας Ξυλουργών και του Ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυών δεν φαίνεται ότι θα τερματήσει με την εκδίκαση της αγωγής που υπέβαλλαν οι πρώτοι, προκειμένου να αναγνωριστεί στη Συντεχνία το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων της πλευράς των ξυλουργών, μπορεί η αγωγή να απορρίφθηκε, όμως η διαχείριση και η χρήση του χώρου παραμένει στη Συντεχνία, καθώς τους αναγνωρίζεται η μέχρι σήμερα προσφορά τους στην διατήρηση- συντήρηση του Τρυπατέ.

Παράλληλα και σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χίου, ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννη Τρυπατέ δεν αποτελεί ιδιοκτησία καμίας εκ των δύο πλευρών, όμως η Συντεχνία διατηρεί την αποκλειστική διαχείριση του χώρου εθιμικά και βάση του «οφίκιου» που τους είχε αποδοθεί, από το 1883.

«Δεν μας αφαίρεσαν τα δικαιώματα»

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μέσω των δικηγόρων της η πλευρά των Ξυλουργών, κανένα δικαίωμα από την περιοχή του Τρυπατέ δεν τους αφαιρέθηκε και έτσι θα συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο, από τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τους ίδιους ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου δεν έχει καμία σχέση με το χώρο.

«Δεν αφαιρέθηκε κανένα δικαίωμα από τη Συντεχνία. Μπορεί να απορρίφθηκε η αγωγή που ζητούσαν στην αναγνώρισή τους ως ιδιοκτήτες, ωστόσο παραμένουν οι αποκλειστικοί διαχειριστές διότι έτσι αναγνωρίζονταν από την αρχή από την κοινωνία αλλά και στις οποιεσδήποτε ανάγκες καλούνταν να καλύψουν στην περιοχή του Τρυπατέ. Επομένως δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς και πόσο μάλλον όσοι το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο, δηλαδή ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυών», αναφέρουν στον «π».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η περιοχή ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και στα αρμόδια όργανα διαχείρισής της, γεγονός που αποδεικνύεται από τα βιβλία που διατηρούνται στη Μητρόπολη, όμως όλα καταδεικνύουν ότι η περιοχή θα παραμείνει αντικείμενο αντιπαράθεσης των δύο άλλων πλευρών, αφού η απόφαση του δικαστηρίου δεν έρχεται να διαλύσει την όποια διαφωνία υπήρχε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ