5.12.2016 10:07

Πανηγυρίζει η Ελάτα και ετοιμάζει τη μεγάλη φωτιά

Ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελάτας θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για τη μεγάλη φωτιά που ανάβουν οι ενορίτες κάθε χρόνο παραμονή της εορτής του Αγίου, στον προαύλιο χώρο του εορτάζοντα ναού. Σύμφωνα με τον ιερέα του Ναού π. Μιχαήλ Ζευγιό «πρόκειται για ένα έθιμο που μεταλαμπαδεύεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότετους με περισσή αγάπη».

Μικροί και μεγάλοι, πάντα σε συνεργασία, προετοιμάζονται για τη μεγάλη φωτιά, από την κοπή των ξύλων, την μεταφορά, το άναμμα και την επίβλεψη μέχρι και τον καθαρισμό της επόμενης ημέρας.

«Η παράδοση λέει ότι η φωτιά ανάβεται προκειμένου οι κάτοικοι να συντροφεύουν τον Άγιο Νικόλαο ενώ ανήμερα της εορτής του Αγίου πραγματοποιείται λιτανεία που παλαιότερα έλεγαν ότι ισοδυναμεί με επίκκληση στον Άγιο για βροχή», ανέφερε στον «π» ο  π. Μιχαήλ Ζευγιός.

Σήμερα η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ελάτης, θα τελεσθεί στις 6 το απόγευμα και αύριο Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ