5.8.2024 11:11

ΠΕΣ ΝΑΤ - Εντός, εκτός και επί τ' αυτά

Την αγανάκτησή τους για τις μακροχρόνιες περικοπές που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών και την συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους εκφράζουν οι συνταξιούχοι ναυτικοί, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποφάσεις για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις που δικαιούνται, καθώς και για την γενικότερη αδικία που υφίστανται σε θέματα φορολόγησης, κοινωνικού τουρισμού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Απευθύνουν έκκληση για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, αντί για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Παρακάτω η ανακοίνωση της ΠΕΣ-ΝΑΤ

Όπως είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα των μνημονίων καθώς στα μνημονιακά χρόνια έχουν υποστεί 23 περικοπές, με συνολικές απώλειες που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πέλεκυς των μνημονιακών πολιτικών στις συντάξεις ήταν βαρύς για τους συνταξιούχους, κυρίως δε γι’ αυτούς που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές και λάμβαναν υψηλότερες συντάξεις. 

Ιδιαίτερα επώδυνες ήταν οι περικοπές στις συντάξεις κατά την πρώτη μνημονιακή περίοδο και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι και το 2014, καθώς έφτασαν στο 52% για τις κύριες συντάξεις ενώ μέχρι και 77,2% ανήλθε το «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις, και ειδικά για εμάς τους απόμαχους της αρμύρας (ΝΑΤ), ο πέλεκυς ήταν πιο βαρύς, μιας και το 2012 μέσα σε μια νύκτα έκοψαν 7% από τις συντάξεις μας, όλα αυτά αποτυπώνουν με ακρίβεια την φτωχοποίηση που υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων οι απόμαχοι της αλμύρας, και τη μετατροπή των συντάξεων μας σε “φιλοδωρήματα”.

Από το 2018, δίνουμε αγώνα με αγωγές διεκδικώντας αναδρομικά έντεκα μηνών από περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρα από την επικουρική, την επιστροφή του 7%, κ.ά., φθάσαμε αισίως στο έτος 2024 αναμένοντας πλέον την δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις αγωγές μας, η οποία ενώ έχει βγει από τα μέσα του Ιούνη’24 και έλεγαν ότι θα δημοσιευθεί μέχρι τις 23 Ιούλη’24, όπως μάθαμε η απόφαση θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του 2024, άντε και…. Καλά Χριστούγεννα.

Συνάδελφοι και χήρες συναδέλφων, πρέπει να ξέρετε ότι σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν γίνει επανυπολογισμοί των συντάξεων, και δίνουν στους συνταξιούχους αυτών των ταμείων αυξήσεις και αναδρομικά, ενώ για εμάς τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ, εκ μέρους της Κυβέρνησης…… Αγρόν ηγόραζε!!, παρόλο που γνωρίζουν ότι έχουν γίνει πολλά λάθη και παρατυπίες στον επανυπολογισμό των συντάξεων μας το 2016, εν τούτοις συνεχίζουν να αδιαφορούν. 

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2019, περιμένουμε την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του κ. Μητσοτάκη, για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου που περιέχει και την «προσωπική διαφορά», που ΟΧΙ μόνο δεν τον κατάργησε αλλά τον «ενίσχυσε» με τον Νόμο Βρούτση το 2020.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν αποχαιρετήσει το ΕΚΑΣ από τα τέλη του 2019, καθώς θεωρήθηκε προνοιακή, μη ανταποδοτική παροχή!, επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα περιμένουμε την κατάργηση της «Ειδικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», στους συνταξιούχους που έχουν μικτή σύνταξη άνω των 1400 ευρώ, μιας και βγήκαμε όπως λένε από τα μνημόνια το 2018.

Φυσικά μην ξεχνάτε ότι πληρώνουμε αυθαίρετα και απαράδεκτα 6% μηνιαίως υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης και στην επικουρική σύνταξη (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017), εκτός του 6% που πληρώνουμε για τον ίδιο λόγο στην Κύρια σύνταξη, καθώς και την συμμετοχή μας στα φάρμακα που είναι 25% και ανεβαίνει σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χρήζει πρωτότυπου φαρμάκου αντί γενοσήμου!!

Επίσης, να αναφερθούμε στην «αποβολή» των συνταξιούχων του ΝΑΤ εδώ και μερικά χρόνια από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, φαίνεται ότι μας θεωρούν πλούσιους συνταξιούχους!

Είναι πλέον ολοφάνερη η αδιαφορία και η «απόρριψη» των απόμαχων από τους κυβερνώντες, ειδικά για εμάς τους απόμαχους της αρμύρας, είναι το «ευχαριστώ» και η ένδειξη «ευγνωμοσύνης» στους επί χρόνια στυλοβάτες της Ελληνικής Οικονομίας, τους συναλλαγματοφορείς, και όχι μόνο, βλέπετε όσο υπήρχε και η στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου ήταν όλα καλά, από τότε που σταμάτησε η στήριξή τους προς τους Ναυτικούς, μας ξέγραψαν και οι Κυβερνώντες.

Τέλος να υπενθυμίσουμε την υπερφορολόγηση των Μάχιμων, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που φορολογεί αδιάντροπα τους Ναυτικούς της, για τον λόγο αυτό οι Ναυτικοί μας, αποφεύγουν σαν τον διάβολο το λιβάνι την Ελληνική σημαία, και μας φαίνεται κωμικοτραγικό όταν ακούμε τους εκάστοτε υπουργούς εμπορικής ναυτιλίας για την προσπάθεια επαναφοράς των πλοίων στην Ελληνική σημαία και την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, την στιγμή που δεν μειώνουν κατά πολύ την φορολόγηση των Μάχιμων, και δεν την μηδενίζουν ή να την επαναφέρουν στα προ του 1980 επίπεδα.

Από την στιγμή που το κράτος δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα προβλήματα και ζητήματα των ναυτικών μας, Έχει κουράσει πλέον να διαβάζουμε δημοσιεύματα του Θεαθήναι…. ότι η προσέλκυση των νέων στο Ναυτικό επάγγελμα αποτελεί εν πολλοίς έναν εθνικό στόχο με απολήξεις που αγγίζουν κρίσιμα ζητήματα όπως η διατήρηση της ναυτικής τεχνογνωσίας της χώρας, η στελέχωση του ελληνικού και ελληνόκτητου στόλου, η μείωση της ανεργίας, η εισαγωγή πολύτιμου συναλλάγματος στη χώρα!!

ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ, ΕΧΕΤΕ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ, ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ(ΜΑΧΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΧΟ), ΔΕΙΞΤΕ ΤΟ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ!! 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ