8.12.2016 0:26

Πλεόνασμα στα ανταποδοτικά αλλά καμία μείωση τελών προς το παρόν

• 700.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Σημαντικό πλεόνασμα της τάξεως των 700.000 ευρώ επέφερε στα δημοτικά ταμεία η υπέρογκη αύξηση των ανταποδοτικών τελών την τελευταία 2ετία με τη δημοτική αρχή να τονίζει ότι είναι έτοιμη να διερευνήσει τη δυνατότητα μειώσεων μέχρι και 50% σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Τα ανταποδοτικά τέλη στην καθαριότητα και ο καθορισμός τους για το επόμενο έτος αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις αντιπολιτεύσεις να εστιάζουν στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή επιλέγει να διαθέσει το «τεχνητό» πλεόνασμα σε άλλου είδους προτεραιότητες παρά στην ανακούφιση των πολιτών μέσω γενναίων μειώσεων.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των ανταποδοτικών τελών αντί κινήσεων όπως η ανανέωση του στόλου των οχημάτων», ανέφερε ο Στέλιος Καμπούρης, άποψη την οποία ενστερνίστηκαν οι επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ερμιόνη Φρεζούλη και Μάρκος Σκούφαλος αντίστοιχα.

Ο τελευταίος μάλιστα εκτός από μειώσεις ζήτησε να ισχύσουν αυξήσεις τόσο σε τράπεζες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις του νησιού, αφού όπως είπε πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος από τα απλά νοικοκυριά.

Από την πλευρά της πάντως η Δημοτική Αρχή σημείωσε ότι μελετάται, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο, το σενάριο της μείωσης των τελών καθαριότητας έως και 50% σε νέες κατηγορίες πολιτών όπως οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μακροχρόνια άνεργοι, άποψη στην οποία συνηγορούν και οι υπηρεσίες του Δήμου.

"Οι δημότες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι θυσίες τους και τα χρήματά τους πιάνουν τόπο. Η αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων της καθαριότητας δεν είναι μικρή υπόθεση. Η Χίος είναι μια από τις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδας. Ας βγούμε έξω από τη Χίο και ας συγκρίνουμε", είπε ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς λίγο πριν την ψηφοφορία για να λάβει αργότερα την αρνητική ψήφο των αντιπολιτεύσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ