9.8.2012 12:35

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για το ΧΥΤΑ που χάθηκε

ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ «2 χρόνια δεν μπορέσατε να προχωρήσετε ούτε τις απαλλοτριώσεις»

 
Χαρακτήρα δημόσιας σύγκρουσης και αλληλοκατηγοριών μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη και του Δημάρχου Πολ. Λαπρινούδη λαμβάνει η υπόθεση της απένταξης από το ΕΣΠΑ του ΧΥΤΑ στα Πυργιά των Καρδαμύλων.
Οι δυο αιρετοί με χρήση αποκλειστικά ανακοινώσεων προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις ευθύνες που υπάρχουν για την απώλεια του έργου που θα αποτελούσε τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της βόρειας Χίου, με μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής ότι το έργο θεωρείται υπό τις σημερινές συνθήκες, χαμένο από χέρι.
 
Κ. ΓΑΝΙΑΡΗΣ
«95% ιδιωτική περιοχή και 5% δημόσια»
Στο σχεδιασμό που βρήκε και προσπάθησε να φέρει σε πέρας αναφέρεται με νέα ανακοίνωση του ο αντιπεριφιερειάρχης, αφήνωντας σαφώς να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε ευθύνη υπάρχει αναλογεί σε όσους συνέταξαν, ενέκριναν και αποδέχθηκαν τελικά ότι απαιτούνται απαλλοτριώσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Προκειμένου να δοθούν στο θέμα οι πραγματικές του διαστάσεις θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω τα εξής:

  1. Στην περιοχή κατασκευής του έργου, δεν υπάρχουν απλώς «κάποιες» ιδιωτικές εκτάσεις. Σε συνολική έκταση 55.221 τετραγωνικών μέτρων, οι ιδιωτικές εκτάσεις (24 ιδιοκτητών) αντιστοιχούν σε 52.399,72 τετραγωνικά μέτρα (ποσοστό 95%) και η δημόσια έκταση μονάχα  σε 2.821,28 τετραγωνικά μέτρα (ποσοστό 5%).  Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εφόσον συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος για τη διενέργεια αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
  2. Η επιλογή επανένταξης του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, με αυξημένο προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων αποτελούσε μονόδρομο  προκειμένου να απεμπλέξουμε την κατασκευή του ΧΥΤΑ από προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν.
  3. Ευθύνες, σαφώς υπάρχουν σε όσους υπηρεσιακούς ή και άλλους παράγοντες, ενυπόγραφα διαβεβαίωναν ότι το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε καθ’ ολοκληρίαν δημόσια έκταση, πράγμα που δεν ισχύει. Τα σχετικά έγγραφα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο αντιπεριφερειάρχης, υπονοώντας την διαδικασία που ξεκίνησε η πρώην Ν.Α. Χίου.  

ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
«Δυο χρόνια... τίποτα»
Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Χίου επιμένει στο γεγονός ότι το θέμα θα μπορούσε να το χειριστεί εδώ και καιρό αποκλειστικά η Περιφέρεια προχωρώντας στις απαλλοτριώσεις. «Υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Όσα ισχυρίζονται τώρα πως οι απαλλοτριώσεις ήταν εν αγνοία τους είναι ανάξια απάντησης.  Αφού λοιπόν έπεσαν από τα σύννεφα για τις απαλλοτριώσεις, γιατί έσπευσαν να υπογράψουν σύμβαση με ανάδοχο; Να κάνει εργασίες σε ποιο χώρο; Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ να δω έστω και ένα νέο έργο να δημοπρατείται από την Περιφέρεια, όμως μέχρι τώρα οι όποιες εξελίξεις περιορίζονται σε όσα εμείς ως νομαρχιακή αρχή είχαμε προγραμματίσει. Κατά την άποψή μου ο ΧΥΤΑ της βόρειας Χίου δεν είναι αναγκαίος, αφού αυτός των νοτίων υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας», τονίζει ο Πολ. Λαμπρινούδης.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ