27.12.2016 18:01

Προϋπολογισμός… για τα αναγκαία

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στη σκιά της γενικότερης οικονομικής δίνης που βρίσκεται η χώρα και με τα έσοδα σε τροχιά πτώσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Τρίτης ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου για το 2017, που κατά κύριο λόγο εστιάζεται στην ορθή διαχείριση των ανελαστικών δαπανών και σε δεύτερη μοίρα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής κυρίως μέσω του Νομικού Προσώπου και της ΔΗ.ΚΕ.Χ.

Προσεγμένη διαχείριση

Στο γενικότερο οικονομικό κλίμα αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης σημειώνοντας ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα έσοδα του προϋπολογισμού ενώ για πρώτη φορά αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές του Δήμου που τα επόμενα χρόνια θα φθάσουν μέχρι και τις 600.000 ευρώ. Ο κ. Γδύσης υπογράμμισε τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια ο Δήμος να μην μπορεί να λειτουργήσει ενώ ανέφερε ότι παρά τα εμπόδια η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να συγκρατήσει τα οικονομικά του Δήμου μέσα από μία προσεγμένη διαχείριση.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Ομηρείου Ε. Καλκούνη που ανέφερε ότι: «Με μία σοβαρή διαχείριση καταφέραμε να κάνουμε έναν σοβαρό προϋπολογισμό που καλύπτει και τα έξοδα του Δήμου αλλά εστιάζει και στην κοινωνική πολιτική».

«Έχουν ευθύνη και οι υπάλληλοι»

 

Ξεχωριστής βαρύτητας υπήρξε και η πρωτολογία του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Χίου Απ. Τζιώτη ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εξορθολογισμού διαχείρισης του Δήμου που όπως είπε απαιτεί την άμεση συμμετοχή των εργαζομένων. «Ποια είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα του Δήμου; Θα ήθελα ειλικρινά σήμερα να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Τζιώτης.

Βαρύ «κατηγορώ» από τις αντιπολιτεύσεις

 

Στον αντίποδα πάντως οι αντιπολιτεύσεις έκαναν λόγο για προϋπολογισμό διαχείρισης της μιζέριας επισημαίνοντας ότι εδώ και δύο χρόνια απουσιάζει από τη δημοτική αρχή κάθε έννοια διεκδίκησης των παρακρατηθέντων πόρων από την κεντρική διοίκηση.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης συζητάμε για τον Προϋπολογισμό χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Είναι προϋπολογισμός μίας μίζερης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Λαμπρινούδης με τη Δ. Τσαρδάκα εκ μέρους της Χιακής Συμπολιτείας να συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει όραμα για τα επόμενα χρόνια.

Καυστικός υπήρξε και ο Μ. Σκούφαλος λέγοντας ότι η κεντρική διοίκηση επιχειρεί να μεταφέρει αυτή τη μιζέρια στους ΟΤΑ, που θα τη διαχειριστούν αποκλειστικά μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια.

Τελικά ο προϋπολογισμός του 2017 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη Δ. Τσαρδάκα και τον Β. Μυριαγκό να ψηφίζουν λευκό και τους υπόλοιπους συμβούλους των αντιπολιτεύσεων να καταψηφίζουν. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ