23.7.2024 9:51

Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ: "Στελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων για τη σωστή διαχείριση των συντάξεων"

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση ενημέρωσης με τη διεύθυνση του ΕΦΚΑ Χίου. Κατά τη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και την απόδοσή τους.

Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των υπό διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης από τα κύρια ταμεία είναι διαχειρίσιμος, παρόλο που ο αριθμός των διαθέσιμων υπαλλήλων είναι περιορισμένος. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καταβάλλουν υπερβολικές προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνταξιούχων. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη μείωση των υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.

Επιπλέον, η πολυπλοκότητα του αντι-ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των συντάξεων. Η ιδιωτικοποίηση τομέων της διαχείρισης των συντάξεων, όπως η μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και η ενημέρωση των ασφαλισμένων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555, επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση.

Το Σωματείο επισήμανε τη σοβαρότητα της υπεύθυνης και έγκαιρης ολοκλήρωσης της απόδοσης των συντάξεων, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη. Για πολλούς συνταξιούχους, η σύνταξη αποτελεί το μοναδικό εισόδημα δια βίου, το οποίο πλήττεται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα και τη φορολογία. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των συνταξιούχων εξαντλεί τη σύνταξή της μέσα σε 15-20 μέρες.

Ενημέρωση και στήριξη των ασφαλισμένων

Το Σωματείο τονίζει την προσοχή και την ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν οι ασφαλισμένοι στην επιλογή των εκπροσώπων τους για την κατάθεση αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ για έγκυρη ενημέρωση. Επίσης, βασικές πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν και από το γραφείο του σωματείου στην πλατεία Βουνακίου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10.30 έως τις 12.30.

Η πάγια θέση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Σωματείου είναι η στελέχωση των υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων με μόνιμο προσωπικό, για την έγκυρη και έγκαιρη διεκπεραίωση των συντάξεων. Επίσης, απαιτείται η δωρεάν δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η σταθερή αύξηση των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση για τους συνταξιούχους. Επιπρόσθετα, ζητείται η απόδοση των παρακρατηθέντων δώρων της 13ης και 14ης σύνταξης.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνταξιούχων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ