19.6.2024 10:33

«Σπάμε τη σιωπή!»: Ξεκινά την Παρασκευή 21/6 το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ - Το πλήρες πρόγραμμα

 Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιουνίου ξεκινά το διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χίου στον αύλειο χώρο της Φιλαρμονικής, με πλούσιο πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. 

Με σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή!» οργανώνεται και φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χίος 2024 την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου στον, γνωστό από την περσινή διοργάνωση, Αύλειο Χώρο της Φιλαρμονικής Χίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 6 το απόγευμα

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Παλαιστινιακό λαό, ενώ θα υπάρχει και σχετική συζήτηση για τη γενοκτονία στη Γάζα και το κίνημα μποϊκοτάζ στο Ισραήλ (την Παρασκευή). Το Σάββατο, η συζήτηση, με καλεσμένο τον Κωστή Παπαϊωάννου, θα αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως καταγράφηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. 

To μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι πλούσιο, με μουσική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο και Brasilionico, Cicada, DJ The teaches of bitches την Παρασκευή και Γ. Φασιανό, Ν. Σιδεράκη, Στ. Αθανασίου και Mufis το Σάββατο. Στο χώρο υπάρχει και πλήθος παράλληλων εκθέσεων και δραστηριοτήτων, αλλά και πολυεθνική κουζίνα. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συζητήσεων και συναυλιών: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 

Παιδότοπος 

18.00 "Όλα μας ενώνουν!": Παραμύθια και κατασκευές για μικρούς και μεγάλους

19.00 Συζήτηση: Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία - Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και το κίνημα BDS*

Συζήτηση με εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας BDS Ελλάδας, μέλος του Διεθνούς κινήματος BDS (Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση-Κυρώσεις στο Ισραήλ) για το έγκλημα στη Γάζα, τις ρίζες και τις αιτίες του, για την παλαιστινιακή αντίσταση, για τους τρόπους που μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται σθεναρά στην προσπάθεια εξόντωσής του 76 χρόνια τώρα. 

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το Θίασο Σκιών Νίκου Σταμπέλου

21.00 Συναυλίες

·Παραδοσιακά τραγούδια που μαρτυρούν την ριζωμένη άποψη για την θέση της γυναίκας και εξυμνούν την αγάπη - Μουσικό Σχολείο Χίου 

·Brasilionico 

·Ροκ διασκευές από το ροκ γκρουπ Cicada με τους Π. Παπανδρέου (κιθάρα), Μ. Ντουρλουντάδο (τύμπανα), Γ. Χάρλα (ηλεκτρικό μπάσο) και K. Christiansen (φωνητικά, φυσαρμόνικα, πλήκτρα)

·DJ The teaches of bitches 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Παιδότοπος 

18.00 «Κρυφές Μελωδίες», μία δράση για παιδιά

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το Θίασο Σκιών Νίκου Σταμπέλου

19.00 Συζήτηση: Η κοινωνία απέναντι στην ακροδεξιά – Να ανοίξουμε δρόμο στην αλληλεγγύη, με τον Κωστή Παπαϊωάννου**

Η άνοδος της ακροδεξιάς, όπως αποτυπώνεται και στις εκλογικές αναμετρήσεις, η διάχυση και κανονικοποίηση του ρατσισμού και του ακροδεξιού λόγου με διάφορα προσωπεία, η οπισθοχώρηση των αριστερών ιδεών, αλλά και οι δυνατότητες αναστροφής του κλίματος για όσους και όσες επιμένουμε στην ανάγκη να προταχθεί ξανά η αξία της αλληλεγγύης, θα αποτελέσουν μερικά από όσα θα συζητήσουμε. 

21.00 Ανάγνωση μαρτυριών από τη Γάζα του FREEDOM THEATRE, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 

21.15 Συναυλίες 

·Κομμάτια από την Τουρκική/Οθωμανική παράδοση και σκοποί από το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Μικρά Ασία με το ντουέτο του Γ. Φασιανού (κανονάκι και φωνή) και Ν. Σιδεράκη (ούτι)

·Διασκευές από την έντεχνη και folklore ελληνική μουσική με τους Στ. Αθανασίου (κιθάρα, τραγούδι) και Ν. Σιδεράκη (ούτι)

·Τι κόσμος είναι αυτός; από το τοπικό συγκρότημα Mufis 

Στο χώρο θα λειτουργούν και τις δυο μέρες: 

Βιβλιοπωλείο με βιβλία από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, τις Ακυβέρνητες Πολιτείες και το ΑλφαΠι. 

Θα προβάλλονται αποσπάσματα από την εκδήλωση «Ας σταθούμε δίπλα τους! Ας πολλαπλασιάσουμε τις φωνές των παιδιών της Γάζας!» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 

Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ και πολυεθνική κουζίνα, ενώ θα φιλοξενηθούν και εκθέσεις:

• ΒΙΑΛ: το ξεχασμένο κολαστήριο

• Γενοκτονία στη Γάζα: ανατομία ενός εγκλήματος

• Οι σημαίες του κινήματος LGBTQi+

• Έκθεση ζωγραφικής από την Prisca Demoge 

Πληροφορίες για το φεστιβάλ: https://www.facebook.com/events/382262574680344/ 

Το συντονισμό της διοργάνωσης κάνει ο Κοινωνικός Χώρος «Αντίβαρο». Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ ανοίγει τις πόρτες του και τις δύο μέρες στις 6 το απόγευμα. 

* Το παγκόσμιο κίνημα BDS βασίζεται στην απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Δημιουργήθηκε το 2004 με παλαιστινιακή πρωτοβουλία. Οι ομάδες BDS που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μπουκοτάζ ισραηλινών προϊόντων και θεσμών και αποεπένδυσης από εταιρείες που στηρίζουν την κατοχή. Επιπλέον, στοχεύουν να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει τα εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού, εγκλήματα που τώρα κατέληξαν στην απροκάλυπτη γενοκτονία στη Γάζα. Η πρωτοβουλία BDS στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με καμπάνιες μπουκοτάζ και για την ανάδειξη αυτού του μέσου συλλογικής πολιτικής πίεσης, που είναι σήμερα απόλυτα αναγκαίο. 

** Ο Κωστής Παπαϊωάννου δραστηριοποιείται στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στη μελέτη του ακροδεξιού φαινομένου. Εκλεγόταν για χρόνια Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παλιότερα ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μετέχει στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Διευθύνει το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Τελευταίο βιβλίο του η Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά: Από τον φασισμό στον μεταφασισμό, Η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά από τις εκδόσεις Πόλις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ