27.8.2024 13:35

Στ. Κουμπιάς - Αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο λιμάνι της Χίου για την αύξηση της ασφάλειας

Το θέμα της ασφάλειας του λιμένα της Χίου αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους ναυτικούς, όπως εκφράζεται μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Στέλιου Κουμπιά.

Ο κ. Κουμπιάς ανέδειξε συγκεκριμένα προβλήματα και προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση των υποδομών και της γενικότερης ασφάλειας του λιμανιού.

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλλεται είναι η τοποθέτηση νέων προσκουστήρων στο λιμάνι, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού των πλοίων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ αναφέρθηκε στους προσκρουστήρες τύπου Yokohama Fenders, οι οποίοι, σύμφωνα με την εμπειρία τους, είναι από τους καλύτερους στην αγορά, προσφέροντας εξαιρετική απορρόφηση των δυνάμεων που ασκούνται κατά την πρόσδεση των πλοίων. Μάλιστα, τονίστηκε ότι τέτοιοι προσκρουστήρες έχουν ήδη τοποθετηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, γεγονός που ενισχύει την πρόταση για την εφαρμογή τους και στο λιμάνι της Χίου.

Εκτός από τους προσκρουστήρες, συζητήθηκε και η ανάγκη για άλλες παρεμβάσεις στο λιμάνι. Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι είναι η εκβάθυνση και η επέκταση του μόλου στη νότια πλευρά. Το πρόβλημα της «πλάκας» στο κέντρο του λιμανιού εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του, ενώ η επέκταση του μόλου θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον προστασία στα πλοία που εισέρχονται από αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο πρόεδρος πρότεινε την αναθεώρηση των σχεδίων για το υδατοδρόμιο και την περαιτέρω επέκταση της υποδομής, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του λιμανιού.

Επιπλέον, ο Στ. Κουμπιάς αναφέρθηκε και στις εκθέσεις που καταθέτουν οι πλοίαρχοι κάθε χρόνο στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπου καταγράφονται προβλήματα και παρατηρήσεις για τα λιμάνια της χώρας. Αυτές οι εκθέσεις είναι κρίσιμες, καθώς προέρχονται από επαγγελματίες με άμεση εμπειρία των συνθηκών που επικρατούν στα λιμάνια. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε κάποια λιμάνια, όπως στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα, καθιστώντας απαραίτητη την εφαρμογή των προτεινόμενων παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των λιμανιών.

Το ζήτημα της ασφάλειας των λιμανιών, ειδικά σε μικρότερα νησιά όπως η Χίος, είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και την ευημερία των κατοίκων. Οι δηλώσεις του προέδρου της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων και η αποτελεσματική λειτουργία του λιμανιού της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ