28.1.2017 23:24

Στη διαδικασία ασύλου το κλειδί για την αποσυμφόρηση των νησιών [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μία  μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ακούσουν αλλά και να εισπράξουν γνώσεις από έναν καθηγητή ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεταναστευτικού ταυτόχρονα με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, είχαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα προκειμένου να παρεβρεθούν στην ομιλία του καθηγητή Άγγελου Συρίγου και του συγγραφέα Γ. Καραμπελιά.

Το πέρασμα από την Συρία στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο κ. Συρίγος ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι παρότι η Τουρκία συνορεύει με δύο χώρες δηλαδή την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η τελευταία επιβαρύνθηκε με +20% αύξηση στις προσφυγικές ροές ενώ η χώρα μας  κατέγραψε 1820%.

«Είναι περίεργο για ποιο λόγο κάποιος να επιλέξει να περάσει τη θάλασσα, όσο κοντά κι αν είναι η απέναντι ακτή, όπως η Χίος με τον Τσεσμέ και να μην προτιμήσει τη μετάβαση από τη στεριά. Είναι ενδιαφέρον ότι το 2015 στην Ιταλία έχουμε σχετική μείωση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Η θεωρία των ανοιχτών συνόρων

Εστιάζοντας στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ο Α. Συρίγος επεσήμανε: «Όταν ήρθε η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε τη θεωρία των ανοιχτών συνόρων κάνοντας τη χώρα μας δίοδο προς την Ευρώπη. Εξίσωσε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες λέγοντας ότι οι τελευταίοι είναι θύματα του παγκόσμιου καπιταλισμού επομένως πρέπει να τους βοηθήσουμε να πάνε στην Ευρώπη. Αγνόησε όμως ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους μέσω της Σένγκεν έχουν καταργήσει τους ελέγχους και βασίζονται μόνο σε ελέγχους των εξωτερικών συνόρων. Επειδή ακούστηκε ότι ήμασταν εκτός των άλλων και ανθρωπιστές, δεν ισχύει αυτό, είμασταν τροχονόμοι. Ουσιαστικά ωθούσαμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στην Ευρώπη».

Τα πρώτα προβλήματα

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της χρονικής εξέλιξης του μεταναστευτικού ο κ. Συρίγος στάθηκε στο 2015, χαρακτηρίζοντάς το χρονιά σταθμό αφού εκείνη την περίοδο κατέρρευσε και το σύστημα της Σένγκεν.

«Εμείς αυτή την περίοδο σταματήσαμε ακόμα και τη δαχτυλοσκόπηση. Όταν καταγράφεσαι ξέρεις ποια είναι η χώρα πρώτης εισόδου. Λένε οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χώρα εισόδου είναι η χώρα στην οποία καταγράφεσαι. Άρα επειδή δεν τους κατέγραφε η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου φαινόταν η Ουγγαρία. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που άρχισε να στήνει φράχτες», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας:

«Όταν ανέλαβε η υπηρεσιακή κυβέρνηση ξεκίνησε επιτέλους η καταγραφή ακόμα και με τα χαρτιά. Παρόλα αυτά συνεχίστηκαν οι ροές με τρομακτικούς ρυθμούς. Τι έφταιγε; Εδώ φταίει η γερμανική ιδεοληψία που διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού ειπώθηκε ότι η Γερμανία περιμένει 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες να δουλέψουν εκεί».

Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων και η απομόνωση της Ελλάδας

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα ειπώθηκαν και για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην πολιτική ζωή της Ευρώπης. «Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε πρόβλημα στα συστημικά κόμματα της Ευρώπης. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου είχαμε ομαλές εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία και ξαφνικά βλέπουμε μία πλειάδα αντισυστημικών κομμάτων και ακροδεξιών που έχουν ως αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θεώρησαν ότι αν κατάφερναν να σταματήσουν τη ροή θα μπορούσαν να ελέγξουν το σύστημα και να μην υπάρξει η ανατροπή που θα υπήρχε στο πολιτικό σύστημα. Προχώρησαν σε μία σειρά από ενέργειες. Πρώτον υποχρέωσαν την Ελλάδα να φτιάξει 50.000 θέσεις φιλοξενίας, έπειτα έκλεισε ο Βαλκανικός διάδρομος, η έναρξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ καθώς και η συμφωνία της Ε.Ε. – Τουρκίας. Αυτές οι ενέργειες τι έκαναν; Δημιούργησαν έναν ενιαίο χώρο Ελλάδας – Τουρκίας για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Δηλαδή έβαλαν τρια εμπόδια. Πρώτον οι τουρκικές αρχές, δεύτερον τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου και εμπόδιο τρίτο τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων αλλά από την πλευρά των Σκοπίων. Διαπιστώσαμε με αυτή την κρίση ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν είμαστε εμείς αλλά τα Σκόπια που δεν είναι στην Ε.Ε.. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των πολιτικών της Γερμανίας και της Ελλάδας το 2015», εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Απέδωσε η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας

Αναλύοντας τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ο Α. Συρίγος την αποτίμησε θετικά αλλά μόνο σε ότι αφορά στο σκέλος της μείωσης των ροών από τα απέναντι παράλια.

«Η συμφωνία απέδωσε και ήταν και είναι αποτελεσματική γιατί λειτούργησε στο σκέλος ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις ροές. Το δεύτερο σκέλος ότι εμείς θα στέλνουμε πίσω αυτούς που θα έρχονται έχει αποτύχει πλήρως. Ο φόβος είναι ότι αν οι Τούρκοι θέλουν να παίξουν με τις ροές θα υπάρξει πρόβλημα. Όμως και 200 να μπαίνουν την ημέρα θα διαλυθούμε. Οι εγκαταστάσεις μας έχουν υπετριπλάσιο αριθμό της αρχικής τους χωριτικότητας. Αν ανοίξουν λίγο την κάνουλα θα υπάρξει θέμα», είπε.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Τέλος ο κ. Συρίγος ανέλυσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως κλειδί την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου λέγοντας ότι χωρίς την εγρήγορση των διαδικασιών δεν θα επιτευχθεί απολύτως τίποτα.

«Χρειάζεται να έχεις σοβαρούς τρόπους αντιμετώπισης των αιτήσεων ασύλου. Αν μας μπαίνουν 60 άτομα, εμείς πρέπει να επεξεργαζόμαστε 90. Εάν δεν δουλέψουμε πάνω στο άσυλο έχουμε χάσει. Στον πρώτο βαθμό εξέτασης το άσυλο λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Σε δεύτερο βαθμό, πάσχει τρομακτικά. Το άσυλο είναι το κλειδί για όλα αυτά τα πράγματα. Για να μπορέσεις να είσαι αποτελεσματικός, θα πρέπει να είναι όλοι σε κλειστούς χώρους εκτός από τις περιπτώσεις οικογενειών. Αυτό είναι το σύστημα που ακολουθείται σε πολλές Ε.Ε. χώρες. Δεν μπορείς να έχεις έναν άνθρωπο κλεισμένο για τόσους πολλούς μήνες, θα εξεγερθεί και θα σου τα κάψει όλα, είναι φυσικό. Πρέπει σε διάστημα 90 ημερών να έχεις τελειώσει τα πάντα και ή θα τον στείλεις πίσω ή θα του δώσεις άσυλο», δήλωσε, συγχαίροντας παράλληλα την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει.

Κατέρριψε τους μύθους

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων ο Άγγελος Συρίγος, υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός με όσους θέλησαν να μάθουν αν υπάρχουν σχέδια ισλαμοποίησης ή άλλα κρυφά σχέδια για τα νησιά. «Όχι προς θεού. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Κατηγορηματικά και ξεκάθαρα όχι. Όλα είναι θέμα πολιτικής και επιλογών», ξεκαθάρισε.

Της ομιλίας του καθηγητή Α. Συρίγου ακολούθησε η τοποθέτηση του συγγραφέα Γ. Καραμπελιά, ο οποίος από το δικό του πρίσμα αναφέρθηκε στην έλλειψη οράματος αλλά και αισιοδοξίας, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες ως καταθληπτικό λαό. Ο κ. Καραμπελιά εστίασε και στην έννοια της πατρίδας στο παγκόσμιο περιβάλλον τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, τη στιγμή που όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται στο όνομα των εθνών ή των θρησκειών. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ