Φρένο σε κάθε σενάριο δημιουργίας Κέντρου Παραβατικών Μεταναστών στην περιοχή του Μερσινιδίου έβαλε με απόφασή του το πρωί της Δευτέρας το Ειρηνοδικείο της Χίου, κάνοντας αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Μερσινιδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Η 17σέλιδη απόφαση καταλήγει στο ότι η νομή του επίδικου ακινήτου θα πρέπει να αποδοθεί στο Μοναστήρι, κάτι που σημαίνει ότι πλέον το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση η Αστυνομία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στον χώρο.
Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο της Μονής Κώστα Βεργίνα προκείμενου να κατοχυρωθεί και τυπικά η απόφαση, θα πρέπει το Ηγουμενοσυμβούλιο να υποβάλλει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου εντός 30 ημερών.
«Τα θέματα της νομής δικάζονται και με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Ναι μεν το Ειρηνοδικείο εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα λόγω του κατεπείγοντος της διαδικασίας όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρακαμφθεί η τακτική διαδικασία. Έτσι θα πρέπει να κάνουμε και αγωγή μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτός και αν οι αντίδικοι αποδεχθούν την απόφαση του Ειρηνοδικείου», σημείωσε ο ίδιος.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στις 2 Μαρτίου του 2012 υπογράφηκε χρησιδάνειο μεταξύ της Ιεράς Μονής Μερσινιδίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, με τη Μονή να παραχωρεί ακίνητό της έκτασης 4.034,12 τ.μ. για 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι 30/11/2021, με σκοπό «τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λαθρομεταναστών» (η έκφραση αποδίδεται πιστά όπως αναφέρεται στη σύμβαση).
Οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν μέσα στην έκταση χρησιμοποιήθηκαν από την Α.Δ. Χίου μέχρι και την Άνοιξη του 2016 οπότε και έπαψε να λειτουργεί ως χώρος πρώτης υποδοχής.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 δημοσιεύθηκε η τεχνική περιγραφή έργου που αφορούσε επισκευαστικές εργασίες που θα εκτελούνταν εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο δωρεάν παραχωρηθέντα χώρο της Ι.Μ. Μερσινιδίου. Έτσι στις 26 Οκτωβρίου η Ι.Μ. κατήγγειλε τη σύμβαση λόγω παραβίασης ουσιωδών όρων, δηλώνοντας την επιθυμία της για τη μη περαιτέρω συνέχιση της επίδικης σύμβασης χρησιδανείου.
Το Ηγουμενοσυμβούλιο ισχυρίστηκε ότι η Α.Δ. Χίου παραβίασε τους όρους της συναφθείσας σύμβασης και ειδικότερα το άρθρο 4 σύμφωνα με το οποίο υποχρεούται να κάνει καλή χρήση του ακινήτου και σύμφωνα με τον προορισμό τους, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 7 οποιαδήποτε κατασκευή, επισκευή ή άλλη επέμβαση γίνει στο εν λόγω ακίνητο, θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Μονής.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο σημειώνει ότι «η ένσταση του Δημοσίου περί καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της έξωσης, είναι μη νόμιμη και απορριπτέα καθ όσον στη δίκη των ασφαλίστικών μέτρων, όπως η προκείμενη, επίδικο δεν είναι το ουσιαστικί δικαίωμα (ασφαλιστέα αξίωση) αλλά το διαπλαστικό δικονομικό δικαίωμα του δικαιούχου προς παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας, το είναι δημόσιου και όχι ιδιωτικού χαρακτήρα».
Επιπλέον στην απόφαση σημειώνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος στην περιουσία της Μονής με την αλλοίωση του χώρου και τη μεταβολή της κατάστασης του ακινήτου η οποία χρήζει άμεσης ρύθμισης.
Για τους λογους αυτούς σύμφωνα με την Ειρηνοδίκη Θ. Αρώνη, το Δικαστήριο:
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.