Την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, ότι η τεχνητή αναδάσωση αποτελεί μονόδρομο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος έρχεται να ανατρέψει με συνέντευξή της στον «π» η υπεύθυνη του τομέα Δασοπροστασίας του ελληνικού τμήματος της WWF Εύη Κορακάκη.
Η ίδια έχοντας εμπειρία 24 ετών και έχοντας ζήσει από κοντά την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από μεγάλες πυρκαγιές όπως της Ηλείας και της Χαλκιδική, ανέφερε ότι σε πολλές των περιπτώσεων και ειδικότερα σε πευκόφυτες εκτάσεις οι ανθρώπινες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα μελετημένες και προσεκτικές.
«Πολλές φορές ο κόσμος φωνάζει και απαιτεί μετά την πυρκαγιά άμεσα αναδασώσεις. Από τη μία πλευρά ναι, έχουν δίκιο. Από την άλλη όμως, όχι. Για να προχωρήσουμε σε τεχνητή αναδάσωση θα πρέπει προηγουμένως να συντρέχουν ορισμένοι λόγοι ή προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση μία αναδάσωση μπορεί να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον και την αναδόμησή του έπειτα από μία μεγάλη πυρκαγιά», ανέφερε η ίδια.
Οι προϋποθέσεις
Όπως εξήγησε αναλυτικά στον «π» η Ε. Κορακάκη, τεχνητή αναδάσωση μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις όπου η παρούσα δασική πυρκαγιά απέχει λιγότερο από 20 έτη από την τελευταία φορά που κάηκε το δάσος.
«Ξέρω σίγουρα ότι στη συγκεκριμένη πευκόφυτη έκταση του Αναβάτου και των Αυγωνύμων δεν υπήρξε μεγάλη πυρκαγιά που να κατέστρεψε τους δασικούς πυρήνες σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 20 χρόνων. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα πρέπει να αφήσουμε τη φύση να επιτελέσει το έργο της. Τα πεύκα σε μεσογειακά κλίματα όπως αυτό της Ελλάδας και των ελληνικών νησιών έχουν τους απαραίτητους μηχανισμούς αναγέννησης. Άρα αυτό που καταρχήν πρέπει να κάνουμε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι να αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα 1-2 ετών να δούμε τι «αντισώματα» θα αναπτύξει η ίδια η φύση και αναλόγως θα διαπιστώσουμε αν θα πρέπει να επέμβουμε ή όχι» τονίζει.
Από την άλλη κατηγορηματική είναι η κ. Κορακάκη σε ότι αφορά την τεχνητή αναδάσωση σε περιπτώσεις που κάποιο δάσος έχει καεί περισσότερο από μία φορά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.
«Σε αυτή την περίπτωση ναι, μπορούμε από την επομένη κιόλας να ξεκινήσουμε την αναδάσωση υπό την επίβλεψη του αρμόδιου φορέα της περιοχής μας που δεν είναι άλλος από τη Διεύθυνση Δασών. Ανεξάρτητα ποιος λόγος ή αιτία προκάλεσε τη φωτιά στο δάσος, είναι επιτακτική ανάγκη η αναδάσωσή του.
Ωστόσο προκύπτουν και κάποια ερωτήματα: το δάσος θα αφεθεί ανενόχλητο να ξαναδώσει τα καινούργια του βλαστάρια (φυσική αναδάσωση) ή θα πρέπει να παρέμβει ο άνθρωπος με τη φύτευση δένδρων (τεχνητή αναδάσωση); Και αν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η παρέμβαση, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί; Αυτά όλα είναι θέματα της αρμόδιας αρχής του κάθε τόπου που από την επομένη ημέρα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς θα κληθεί να πάρει ορισμένες αποφάσεις».
Η διαδικασία
Ερωτώμενη για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στη Χίο η υπεύθυνη του τμήματος της WWF αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Καταρχήν ότι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει με ταχύτητα φωτός και χωρίς κωλυσιεργίες. Πρώτα από όλα το Δασαρχείο θα πρέπει να απογράψει την καμένη έκταση και να δημιουργήσει το περίγραμμά της. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν τα δύο πρώτα στάδια θα πρέπει να κηρυχθεί η έκταση αναδασωτέα και το κυριότερο να προστατευθεί από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, όπως γεωργική χρήση γης και βόσκηση, ενώ στο τελευταίο στάδιο θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τις αναδασωτέες εκτάσεις με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα».
Αντιπλημμυρικά
Το παράδειγμα της Ηλείας πάντως είναι το ιδανικό πρότυπο αποκατάστασης του περιβάλλοντος και στη Χίο.
«Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι πριν ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια θα πρέπει να υλοτομηθούν οι κορμοί των δένδρων που έχουν καεί σε εκτάσεις με κλήσεις άνω του 30% και να χρησιμοποιηθούν ως αντιστήριξη στην αστάθεια του εδάφους και στη συγκράτηση της υδάτινης μάζας.
Αυτό το στάδιο όπως και η τεχνητή αναδάσωση πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πριν τον Οκτώβριο ή το αργότερο Νοέμβριο γιατί μετά δεν θα αποδώσει καμία παρέμβαση» κατέληξε η ίδια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.