4.7.2024 15:22

Την ενοχή του 63χρονου για την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα πρότεινε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου

Πριν λίγα λεπτά, κατά την αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου, Σοφία Διπλοΐδου, πρότεινε την ενοχή του 63χρονου κατηγορούμενου για την καταστροφική πυρκαγιά στη Σιδηρούντα. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, επισημαίνοντας τις τεράστιες ζημιές που υπέστη η περιοχή, με καμένα δέντρα, ζώα και καταλύματα.

Η πυροσβεστική, αν και έσπευσε άμεσα να κατασβήσει την πυρκαγιά, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ήδη εξελισσόμενο μέτωπο φωτιάς. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά ξεκίνησε νότια εντός του αγροτεμαχίου του κατηγορούμενου, ένα δεδομένο που δεν αμφισβητείται. Η αυτοψία της Πυροσβεστικής ανέδειξε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας φωτιάς εκείνη την ημέρα ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή υψηλή.

Η Παραβίαση της Πυροσβεστικής Διάταξης του 2024

Ο νέος Ποινικός Κώδικας καθιστά σαφές, είπε η Εισαγγελέας ότι, είναι αξιόποινο να βρίσκεται κάποιος σε χωράφι με εργαλεία όταν η επικινδυνότητα είναι υψηλή. Ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο χωράφι του με μια τσάπα, εργαλείο που εκτελεί θερμές εργασίες, και όπως αναφέρει η πυροσβεστική διάταξη του 2024, μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, προκλήθηκε σπινθήρας που, λόγω των υψηλών συνθηκών επικινδυνότητας, εξαπλώθηκε ταχύτατα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κατηγορούμενος παραβίασε το άρθρο 12 της πυροσβεστικής διάταξης του 2024, που απαγορεύει θερμές εργασίες σε ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

Ανακολουθίες και Κατηγορίες

Την ώρα της έναρξης της πυρκαγιάς, ο κατηγορούμενος ήταν ο μόνος στην περιοχή. Όταν ερωτήθηκε, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι βρισκόταν κάποιος άλλος εκεί. Ωστόσο, αντί να καλέσει την πυροσβεστική ή την αστυνομία, προτίμησε να προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά μόνος του και να καλέσει τη σύζυγό του, προσπαθώντας να αποκρύψει τις ευθύνες του. Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, αυτή η ενέργεια χαρακτηρίζεται ως εγκληματικός σχεδιασμός.

Η πρώτη κλήση στη σύζυγό του έγινε στις 09:47, επιβεβαιώνοντας ότι η φωτιά ξεκίνησε τότε και όχι στις 10:30 όπως ψευδώς υποστήριξε ο κατηγορούμενος. Μέχρι τις 10:30, όταν η φωτιά έγινε αντιληπτή από το πυροφυλάκιο και τους κατοίκους, η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει. Ο κατηγορούμενος, νιώθοντας τύψεις, ομολόγησε την πράξη του στο ζεύγος Μαλαχιά.

Οι μάρτυρες περιγράφουν μια λογική αλληλουχία γεγονότων, εξήγησε η Εισαγγελέας ενώ ο κατηγορούμενος παρουσιάζει ασύνδετες ιστορίες. Ακόμη και τα εγκαύματά του, που θυμήθηκε να παρουσιάσει στο νοσοκομείο τρεις μέρες μετά, φαίνεται να είναι προσπάθεια αποφυγής υποψίας. Εξάλλου, αν είχε πάει από την πρώτη στιγμή στο νοσοκομείο, θα είχε άμεσα θεωρηθεί ύποπτος.

Η Πρόταση της Εισαγγελέως

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου, Σοφία Διπλοΐδου, πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου όπως κατηγορείται, καταλήγοντας ότι η ιστορία που προσπάθησε να πλάσει για να καλύψει τα ίχνη του είναι ασύμβατη με τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ