22.11.2016 14:27

Ποιος καίγεται για την απόφαση του Ειρηνοδικείου;

• «ΒΡΟΧΗ» ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΘ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Υποψίες κινεί το αυξημένο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ιερά Μονή Μερσινιδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την πρόθεση δημιουργίας «φυλακής» παραβατικών μεταναστών στο Μερσινίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» το Ειρηνοδικείο της Χίου δέχθηκε σήμερα αρκετά περίεργα τηλεφωνήματα από δικαστικούς κύκλους της Αθήνας, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της υπόθεσης και συγκεκριμένα αν έχει εκδοθεί απόφαση για ένα θέμα με αμιγώς τοπικό ενδιαφέρον. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια δικαστική απόφαση προκαλεί τέτοιο ενδιαφέρον, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις ορισμένων κύκλων.

Βαπτίζουν τη «φυλακή» συμπληρωματικό χώρο φιλοξενίας

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες Χιώτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Ειρηνοδικείο Χίου, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους με την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ενδιάμεσο προαναχωρησιακό κέντρο για τους παραβατικούς μετανάστες στο Μερσινίδι.

Από την αρχή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είχε φανεί η πρόθεση των δικηγόρων του Ελληνικού Δημοσίου να κερδίσουν τη δίκη με κάθε μέσο. Έτσι εντόπισαν το σφάλμα στο γεγονός ότι το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Μερσινιδίου, στην οποία ανήκει ο χώρος, στρέφονταν κατά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου και όχι κατά του Ελληνικού Δημοσίου, μια και η Αστυνομία δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και συνεπώς δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί δικαστικά.

Με δεδομένο ότι υπήρχε κίνδυνος να καταπέσουν τα ασφαλιστικά μέτρα για τυπικούς λόγους ο δικηγόρος Κώστας Βεργίνας απέσυρε το δικόγραφο και επέστρεψε με νέο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αυτή τη φορά κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Όταν όμως οι δικηγόροι του Δημοσίου είδαν ότι το πρώτο εμπόδιο ξεπεράστηκε, θέλησαν να αλλάξουν γραμμή, παρουσιάζοντας τον υπό δημιουργία χώρο στο Μερσινίδι ως συμπληρωματικό χώρο φιλοξενίας μεταναστών και όχι ως ενδιάμεσο προαναχωρησιακό κέντρο για τους παραβατικούς μετανάστες.

Τελικά, έπειτα από σχεδόν 3 ώρες, η δίκη ολοκληρώθηκε, με τον Ειρηνοδίκη κ. Ε. Θάνογλου να επιφυλάσσεται για την έκδοση προσωρινής διαταγής είτε αργά σήμερα το μεσημέρι είτε νωρίς το πρωί της Τετάρτης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ