24.1.2014 9:58

Υπόθεση Φαρμακονήσι: «Δεν μας άφηναν να ανεβούμε στο λιμενικό σκάφος»

Γονείς που είδαν τα παιδιά τους να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου πάτησαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ξεσπώντας σε λυγμούς. Οι 16 επιζήσαντες από την ανατροπή βάρκας με μετανάστες στο Φαρμακονήσι δέχονται πλέον τη βοήθεια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και φιλοξενούνται σε δομή του Δήμου Αθηναίων, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε και η Εισαγγελία Δωδεκανήσου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου.
«Προσπαθούσαμε να ανέβουμε στη βάρκα του Λιμενικού και δεν μας άφηναν. Φωνάζαμε βοήθεια», είπε χθες στους δημοσιογράφους ένας από τους μετανάστες που γλίτωσαν. Η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους χάθηκαν στη θάλασσα. Δύο σοροί ανασύρθηκαν από τις τουρκικές Αρχές και αναγνωρίστηκαν σε φωτογραφίες από τους μετανάστες. Αλλοι δέκα αγνοούνται.
Οπως υποστηρίζουν οι διασωθέντες, το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τους ρυμούλκησε προς τα τουρκικά παράλια με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής προκαλώντας τους πνιγμούς. Το Λιμενικό αναφέρει ότι δεν επιχειρήθηκε επαναπροώθηση των μεταναστών, προσπάθησαν να τους ρυμουλκήσουν προς το Φαρμακονήσι αλλά λόγω μετατόπισης φορτίου ανετράπη η βάρκα. Προσθέτει ακόμη ότι η μεταφορά των μεταναστών στο σκάφος του Λιμενικού ήταν «επισφαλής και επικίνδυνη λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».
«ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους μια λίστα περιστατικών από μέλη της Frontex, της ομάδας φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, για πιθανές παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας. Πρόκειται για εννιά περιστατικά συνέβησαν μέσα στο 2013. Περιλαμβάνουν τη στέρηση τροφής για ώρες σε μετανάστες που βρέθηκαν σε σκάφος και την απώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Μεταξύ Αυγούστου 2012 και Μαΐου 2013 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συγκέντρωσε μαρτυρίες για 39 χωριστές περιπτώσεις απώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Νεκροί και αγνοούμενοι. Η Frontex συνδράμει τις ελληνικές Αρχές σε ελέγχους - ή σε επιχειρήσεις διάσωσης εφόσον της ζητηθεί - μόνο στο Αιγαίο και όχι στο Ιόνιο Πέλαγος. Σε σχετικό ερώτημα των «ΝΕΩΝ» για τον αριθμό των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο ανέφεραν από τη Frontex ότι δεν κρατούν σχετικά στατιστικά στοιχεία. Η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολόγιζε τους νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες της Μεσογείου σε 1.500 το 2011, ενώ το 2007 ήταν 630. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 μετανάστες, Σύροι και Αφγανοί οι περισσότεροι, πνίγηκαν περνώντας με σκάφη από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Διασώθηκαν 47 στη Σάμο. Σαράντα επτά μετανάστες διασώθηκαν χθες από τρία σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, εντός των τουρκικών υδάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού η τουρκική ακτοφυλακή, αν και έπλευσε στο σημείο μετά τα ελληνικά σκάφη, δεν επιχείρησε να παραλάβει τους διασωθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και επτά ανήλικοι. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο Βαθύ της Σάμου υπό άσχημες καιρικές συνθήκες.
ΠΗΓΗ: TA NEA

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ