Αν διακρίνουμε μια θετική πτυχή της κρίσης, αυτή είναι η ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς. Εκεί κατατάσσεται και η λειτουργία και προσφορά του Συλλόγου «Αλλήλων Ένεκα».
75 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, συνταξιούχοι και εν ενεργεία, δίνουν τα «φώτα» τους με ενισχυτική διδασκαλία σε 280 παιδιά όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2ο Λύκειο Χίου κάθε απόγευμα είναι γεμάτο παιδιά που στην πλειοψηφία τους, αδυνατώντας λόγω των συνθηκών να πληρώνουν φροντιστήρια, βρίσκουν στήριγμα στην προσπάθεια τους για να πετύχουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Θα έχει μέλλον»
Όπως δήλωσε στον «e-πολίτη» ο πρωτεργάτης του Συλλόγου «Αλλήλων Ένεκα», Λ. Πυργάρης, η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς να έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια. «Άλλωστε, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον, όλοι, λίγο -πολύ, άποροι θα είμαστε. Τη διδασκαλία στα βασικά μαθήματα παρακολουθούν 280 παιδιά. Υπάρχει έλεγχος κι ενημέρωση των γονιών. Αν κάποιο παιδί λείψει, ενημερώνουμε το σπίτι του κι έτσι λειτουργούμε αποτελεσματικά. Το σχήμα αυτό θεωρώ ότι θα έχει μέλλον, γιατί οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες και όλοι πρέπει και έχουμε δικαίωμα στη μάθηση».
Ο ίδιος απαντώντας στους επικριτές αυτής της πρωτοβουλίας υποστηρίζει ότι «ουδείς από αυτούς που είναι απέξω έχει δικαίωμα να κρίνει. Είμαστε εδώ κι είμαστε ανοικτοί σε όλους. Ας έρθουν να προσφέρουν κι εκείνοι που μας κατακρίνουν, ας βελτιώσουν τα όποια τρωτά από μέσα. Όσο για τα φροντιστήρια, ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε εμείς δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει χρήματα για φροντιστήρια, οπότε δεν αποτελούσε και δε θα αποτελούσε ποτέ πελατεία τους», κατέληξε ο κ. Πυργάρης.
Τα παιδιά
Τα ίδια τα παιδιά είναι απόλυτα ευχαριστημένα από τη διδασκαλία κι αναγνωρίζουν ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας η οικονομική ελάφρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι πολύ σημαντική. «Τώρα με την κρίση οι γονείς μας αδυνατούν να πληρώνουν φροντιστήρια όπως στο παρελθόν. Εδώ κάθε απόγευμα παρακολουθούμε τα μαθήματα, εξεταζόμαστε, γράφουμε τεστ και γενικά μας προσφέρονται όλα τα εφόδια για να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας».
Η ηθική ικανοποίηση
Η μεγαλύτερη δικαίωση και επιβράβευση είναι η επιτυχία των μαθητών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο που ανέφερε ο κ. Πυργάρης.«Είχαμε πριν από μερικά χρόνια μια Αλβανίδα εργαζόμενη και μητέρα. Είχε πετύχει την εισαγωγή της σε σχολή από την πρώτη χρονιά αλλά εκτός Χίου. Δεν πήγε, λόγω οικονομικών προφανώς λόγων. Ξαναπροσπάθησε και πάλι δεν πήγε, ώσπου την τρίτη χρονιά πέτυχε την εισαγωγή της στη Σχολή Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο, όπου φοιτά αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η δικαίωση και η επιτυχία για κάθε δάσκαλο και η αναγνώριση ότι, αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία, αυτή η κοπέλα και τόσα άλλα παιδιά δε θα προχωρούσαν».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.