Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή που υπαγορεύει τον περιορισμό των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά, μετατρέποντάς τα σε φυλακές ψυχών, πήραν το μεσημέρι της Τετάρτης οι πολιτικοί αρχηγοί του δημοκρατικού τόξου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τους Δημάρχους των νησιών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.
Για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό σε σημαντικό βαθμό ότι η επιλογή του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στα νησιά του βόρειου και νότιου Αιγαίου, δεν αποτελεί εθνική γραμμή αλλά σαφέστατη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία επιμένει ακόμα και τώρα για δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας.
Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Οι δήμαρχοι προέταξαν την ανάγκη κατάρτισης μίας εθνικής πολιτικής ώστε η διαχείριση του μεταναστευτικού να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση κι άρα από τις διαθέσεις του εκάστοτε Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά από την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν, πολιτική διαχείρισης της Κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενημερώνοντας τον κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις προτάσεις τους προκειμένου να δοθεί θετική διέξοδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα 5 νησιά του Β.Α. Αιγαίου αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε να αναπτύξει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας μαζί με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Παρασκευής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, της Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας, της Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και της Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς. Απουσίαζε ο δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Παρόντες ήταν ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια Τομεάρχης, κυρία Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές Δωδεκανήσων, κ. Μάνος Κόνσολας, Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.
Τριάδα θέσεων από τον Νότη Μηταράκη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Χιώτης Βουλευτής Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι η Χίος δεν μπορεί να αντέξει ακόμα μία δομή φιλοξενίας ενώ ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου ώστα τα νησιά να αποσυμφορηθούν άμεσα. Τέλος επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για μετατροπή των δομών σε κλειστού τύπου ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα σε Σούδα και Χαλκειός.
Μόνοδρομος η αποσυμφόρηση
Σε συνέχεια των επαφών τους οι Δήμαρχοι συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη και τέλος με τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Γιώργο Κουτσούμπα.
«Όλοι συμφώνησαν με τα αιτήματά μας. Θέσαμε το ζήτημα των διαδικασιών ασύλου και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα εξηγήσαμε ότι θα πρέπει να οχυρωθούν οι υπάρχουσες δομές ώστε η χώρα και τα νησιά να φύγουν από αυτή την έκτακτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Τέλος θέσαμε και το ζήτημα της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων γιατί είναι σαφές ότι έχουν διατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κι εμείς στα νησιά δεν τα βλέπουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς.
Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το πέρας της συνάντησης με τους Δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου στη Βουλή. Ως γνωστό μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος περνάει αποκλειστικά μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους Δημάρχους της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται ν’ αλλάξει τον Κανονισμό και να χρηματοδοτεί πλέον και τους Δήμους, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι που έχουν μία σφαιρική γνώση του προβλήματος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής).
Ακολουθούν οι δηλώσεις των 4 Δημάρχων και του Σταύρου Θεοδωράκη
Μανώλης Βουρνούς - Δήμαρχος Χίου
«Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν δομές καταγραφής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο πραγματοποιούμε μια σειρά συναντήσεων για να ενημερώσουμε την αντιπολίτευση, προκειμένου να γνωρίζουν την τεράστια ανάγκη αποσυμφόρησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή -που είναι το κοινό αίτημα όλων των νησιών. Είναι ξεκάθαρο και αξίζει να το τονίσουμε κάθε φορά, ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα ενιαίο, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».
Μιχάλης Αγγελόπουλος – Δήμαρχος Σάμου
«Ζώντας στα 1150 μέτρα από τα τουρκικά παράλια, στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, το αίτημα μας είναι άμεση αποσυμφόρηση, καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στα νησιά, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ούτως ώστε να μη μένουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι και βεβαίως μια αναπτυξιακή προοπτική για το Αιγαίο, που είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους. Είμαστε ενωμένοι οι δήμαρχοι σε ένα κοινό αίτημα που είναι: η χώρα να μη διασύρεται».
Γιώργος Κυρίτσης – Δήμαρχος Κω
«Από το 2015 τα νησιά υποδέχτηκαν και διεκπεραίωσαν υποθέσεις ανθρώπων που ξεπέρασαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Κάποιοι άντεξαν, κάποιοι δεν άντεξαν. Η Κως άντεξε την προηγούμενη περίοδο όμως η καταστροφή η οποία υπέστησαν άλλα νησιά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή την αγωνία, όπως και την αγωνία της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής προσπαθούμε να μεταφέρουμε και σ' αυτή την αγωνία να κάνουμε κοινωνούς τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θέλουμε να είναι δίπλα μας και θέλουμε ένα κεντρικό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν χειρότερες καταστάσεις».
Μιχάλης Κόλιας – Δήμαρχος Λέρου
«Ζώντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, οι 5 δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα, έχουμε σειρά συναντήσεων με προέδρους της αντιπολίτευσης με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας και την παραμονή προσφύγων, μεταναστών με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως και την άμεση ανάπτυξη των νησιών μας με αναπτυξιακό πρόγραμμα για να επωφεληθούν οι κοινωνίες μας».
Σταύρος Θεοδωράκης
«Ακούμε τους δημάρχους. Και βέβαια, δεν τους ακούμε μόνο σήμερα, γιατί νοιώθουμε ότι το πρόβλημά τους είναι και πρόβλημά μας. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ απλά. Γίνονται πολύπλοκα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης. Τι ζητάνε τα νησιά; Ζητάνε αποσυμφόρηση, δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους το μεταναστευτικό πρόβλημα. Άρα πρέπει οι αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται πιο γρήγορα και θα πρέπει η υπόλοιπη χώρα να πάρει ένα βάρος που της αναλογεί και να μην πληρώνει την μετανάστευση και την προσφυγιά ως πρόβλημα οι ακρίτες μας. Και επίσης χρειάζεται ένα αναπτυξιακό – εθνικό σχέδιο για τα νησιά που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της κακής πολιτικής της κυβέρνησης, στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Δεν θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει, θέλουμε να γίνουν κοινωνοί και θέλουμε τέλος να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των Δήμων. Μόνο οι Δήμοι, με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μπορούν να ξέρουν τα προβλήματα του κάθε νησιού και ν' απορροφήσουν σωστά τα χρήματα της Ευρώπης, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού λαού».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.