29.10.2016 13:54

Διαφορετικές προτάσεις, χαμηλές προσδοκίες

ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Φρένο σε κάθε προσδοκία επίλυσης σημαντικών ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στο νησί βάζει η διάσταση απόψεων μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης και του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υιοθετήσει το κείμενο των προτάσεων της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα και αυτές να παρουσιάσει ως αιτήματα της χιακής κοινωνίας στη σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα, την άμεση αντίδραση τόσο του Ανδρέα Μιχαηλίδη όσο και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που το πρωί του Σαββάτου εξέδωσαν κείμενο με το οποίο παρουσιάζονται οι δικές τους θέσεις για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη δεν παρέστη ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημειώνοντας στον «π» ότι δεν είναι σύμφωνος με το κείμενο των θέσεων της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Παρά τις διαβουλεύσεις του προηγούμενου διαστήματος το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Μ. Βουρνούς, Στ. Κάρμαντζης, Ν. Μηταράκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και πιθανά το Επιμελητήριο ενώ από πλευράς κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο Υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας καθώς και ο Υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Να σημειωθεί ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη δεν θεωρείται δεδομένη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανά να εμφανιστεί για λίγα λεπτά.

Οι θέσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου

Στην ανακοίνωσή τους ΣΥΡΙΖΑ Χίου και Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημειώνουν ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης «ακολουθούν περίεργες απόψεις μίας τυχαίας επιτροπής, που απαρτίζεται από μη εκλεγμένα άτομα, αποποιούμενοι ουσιαστικά τον θεσμικό τους ρόλο».

Όπως σημειώνουν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχαν καταθέσει σειρά προτάσεων για την επίλυση των ζητημάτων του προσφυγικού – μεταναστευτικού ανάμεσα στις οποίες είναι οι εξής:

    • Ορισμός Γενικού Συντονιστή για την Διαχείριση του Προσφυγικού στην Χίο ,για τον Συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων.
    • Εκκένωση του  καταυλισμού της ΣΟΥΔΑΣ  και εγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών  στην ΒΙΑΛ. Έχει γίνει δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών  που βρίσκονται στο νησί μας και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
    • Μέριμνα για αξιοπρεπείς  συνθήκες διαβίωσης στην ΒΙΑΛ με ειδική φροντίδα στους χώρους υγιεινής για να διασφαλίζεται η αξιοπρεπείς διαβίωση  και η ασφάλεια των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων.
    • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου(ήδη η υπηρεσία ενισχύεται στην Χίο με 14 άτομα άμεσα).
    • Αποζημίωση όλων των κατοίκων-επαγγελματιών που έχουν  αποδεδειγμένα πληγεί από το προσφυγικό.
    • Διαχωρισμός των ανήλικων ασυνόδευτων και άμεση φιλοξενία τους σε κέντρο φιλοξενίας(στην περίπτωση αυτή κατάλληλος χώρος είναι το κέντρο Καλουτάς).
    • Έναρξη  προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων-παιδιών που φιλοξενούνται στην ΒΙΑΛ.
    • Καταγραφή όλων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Χίο και ειδικότερα σε ποιο τομέα.
    • Στελέχωση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών(Αστυνομία-Λιμενικό-Νοσοκομείο) με επαρκές προσωπικό-κάτι που ήδη έχει γίνει ειδικά στην Αστυνομία.
    • Δημιουργία Συμβουλευτικού κέντρου για πληροφόρηση,νομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη των προσφύγων-μεταναστών.
    • Τήρηση  της τριμερής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας από όλους και  τήρηση της αναλογικής κατανομής των προσφύγων-μεταναστών σε όλες τις χώρες.
    • Το βασικότερο όλων βέβαια είναι να σταματήσει ο πόλεμος που αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια  τους και είναι υποχρέωση όλων μας η δημιουργία  κινημάτων ειρήνης .

«Είναι πολλοί οι ψήφοι Άρη»

Κατά της επιλογής δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη να συνταχθούν με τις απόψεις της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, τάσσεται με ανακοίνωσή της και η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου που σημειώνει ότι αυτό έγινε ξεκάθαρα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ΛΑ.Σ. σημειώνει ότι η ταύτιση με τις συγκεκριμένες θέσεις αποδεικνύει την αντιδραστική ατζέντα που υιοθετείται στο νησί, αφού η θέσεις της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα κινούνται στην γνωστή πεπατημένη του δόγματος «ανήκομεν εις τη δύση», Ε.Ε., Η.Π.Α. και ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και τους αφήνουν στο απυρόβλητο ως θεσμούς.

«Δεν οριοθετούνται σαφώς απέναντι στο φασισμό και ρατσισμό γι αυτό και στις θέσεις τους δε γίνεται καμιά αναφορά, αλλά εξαντλούν στην πράξη τον ανθρωπισμό τους, στο “οι καημένοι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν”, ασχέτως των αναγκών τους όσο μένουν, σε τροφή, υγεία και παιδεία, ζητήματα για τα οποία δε γίνεται κουβέντα, το αντίθετο μάλιστα, βγάζουν σπυράκια! Γι αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση της φερόμενης Παγχιακής Επιτροπής», αναφέρει η ΛΑ.Σ..

Η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει ότι παραμένει πιστή στις θέσεις της για κατάργηση των hotspot, απεγκλωβισμό των προσφύγων άμεσα, απομάκρυνση των Μ.Κ.Ο. από κάθε σχετική δραστηριότητα και ανάληψη ευθυνών από το κράτος, κλείσιμο της Σούδας, άμεση μετακίνηση των μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, όχι στην επέκταση των hotspot, καταδίκη στη βία των ναζιστικών ομάδων και καταγγελία των πολιτικών της Ε.Ε. και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τέλος τάσσεται κατά της συμμετοχής του Δήμου «σε συγκεντρώσεις, δήθεν ακομμάτιστων που αφήνουν ανοιχτή την πόρτα σε φασιστικές προκλήσεις, συγχέοντας θύματα και θύτες». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ