31.10.2013 13:33

Έσμιξαν μετά από 200 χρόνια

ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Συμβολική επίσκεψη πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας αντιπροσωπεία του Δήμου Λαπήθου Κύπρου στα Ψαρά,  αποτελούμενη από  τον Δήμαρχο Νεοπτόλεμο Κότσαπα, την αντιδήμαρχο  Σούλα Μούρεττου, τους δημοτικούς συμβούλους   Δημήτρη Μηνά και Ανδρέα Κόμπο, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος» Ανδρέα Σταυρινό, καθώς και τα μέλη  του σωματείου Ελευθέριο Ελευθερίου και Γιάννο Κόμπο.

 Τα Ψαρά με τη Λάπηθο συνδέονται ιστορικά με ένα περιστατικό το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Ο μεγάλος ήρωας Κωνσταντίνος Κανάρης στις αρχές της Επανάστασης του 1821 αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λαπήθου με σκοπό να πάρει προμήθειες και παλικάρια για τον αγώνα. Φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Λαπηθιώτη Πασπάλλα στην ενορία της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο, όπου το βράδυ έγινε σύσκεψη των προυχόντων της περιοχής Λαπήθου και Καραβά. Το επόμενο βράδυ ο Κανάρης απέπλευσε με τα καράβια του μεταφέροντας στην Ελλάδα σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Μαζί του αναχώρησαν και 25 παλικάρια 16 από τους οποίους είχαν καταγωγή από τη Λάπηθο. Οι Τούρκοι το πληροφορήθηκαν λίγες μέρες μετά και ο πέλεκυς έπεσε βαρύς, καρατομώντας τον προύχοντα Χατζηλία με άλλους Λαπηθιώτες στη Λευκωσία κατά τις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821.

 Σήμερα σχεδόν 200 χρόνια μετά την φιλοξενία  του Ψαριανού ήρωα από τους Λαπηθιώτες, οι απόγονοι τους έρχονται να τιμήσουν τη γενέτειρα του Κανάρη και ο Δήμος Ψαρών ανταποδίδει τη φιλοξενία.

Η αντιπροσωπεία έφτασε το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου στα Ψαρά. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου ξεναγήθηκε στο νησί μας και το απόγευμα παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Η Τελετή» όπου ανέβηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς». Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου σε επίσημη τελετή στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου έγινε το καλωσόρισμα της αντιπροσωπείας από το Δήμαρχο Ψαρών. Ο κ. Αν. Σταυρινός μέσω μιας πολύ ωραίας παρουσίασης μας γνώρισε την μαρτυρική Λάπηθο, ενώ ο Δήμαρχος κ Ν. Κότσαπας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές από την επίσκεψη του Κανάρη στην Λάπηθο. Στη συνέχεια οι δύο Δήμαρχοι αντάλλαξαν δώρα. Η εκδήλωση έκλεισε με έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την τουρκοκρατούμενη σήμερα Λάπηθο.

Την Δευτέρα, 28η Οκτωβρίου η αντιπροσωπεία παρακολούθησε την καθιερωμένη δοξολογία στον Ναό της Μεταμορφώσεως και εν συνεχεία ο κ Ελ. Ελευθερίου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών και κατάθεση στεφάνων. Η μέρα έκλεισε με εορταστική εκδήλωση από το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ψαρών.

Τα Ψαρά και η Λάπηθος δύο τόποι μαρτυρίου ανανέωσαν τους δεσμούς που τους συνέδεαν και όλοι ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν μόνο η αρχή για περεταίρω συνεργασία των δύο Δήμων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ