Τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης των νησιών μέσα από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έθεσε μέσα από την τοποθέτησή του, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο σύμβουλος Θ. Βαλσαμίδης, τονίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των υποδομών από τη Λήμνο μέχρι και την Ικαρία.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Βαλσαμίδη έχει ως εξής:
«Η υποχρέωση της Περιφέρειας για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος δεν είναι μόνο μια τυπική υποχρέωση που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακού προγραμματισμού σε Περιφερειακό επίπεδο και έτσι θα πρέπει να το δούμε.
Είναι δύσκολο να περιγράψεις το όραμα για την περιφερειακή ανάπτυξη στις σημερινές συνθήκες, οπού η χώρα μας δοκιμάζεται από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, σ’ αυτό το τόσο ζοφερό κλίμα που αυξάνει καθημερινά την ανασφάλεια των πολιτών. Είναι όμως μια σημαντική πρόκληση, αλλά και ιστορικό χρέος να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά μας, αποτυπώνοντας τις πραγματικές ανάγκες, ιεραρχώντας τις τοπικές προτεραιότητες, θα πρέπει να διατυπώσουμε ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στην πράξη.
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να κινητοποιήσουμε το σύνολο των τοπικών φορέων, την Α/βάθμια Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επιστημονικούς φορείς, τις Υπηρεσίες και το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν. Αν δεν καταφέρουμε να τους ενεργοποιήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους, τότε ο καθένας θα συνεχίσει να προγραμματίζει μόνος του, να υλοποιούνται παρεμβάσεις αποσπασματικά, χωρίς να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία και σ’ αυτό πρέπει να δώσουμε βάρος.
Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την παρούσα οικονομική κατάσταση. Η αδυναμία χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση του σχεδιασμού και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η σημαντική δυνατότητα που μας δίνεται με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, την οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η απορρόφηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα να είναι μόλις στο 30%, ενώ πολλά σημαντικά έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούνται, με κίνδυνο όχι μόνο να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν έως το 2015, αλλά να χρειαστεί να καλύψουν σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης τους από πόρους της επόμενης Προγραμματικής Περίοδου 2014-2020. Παράλληλα υπάρχουν και οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και αυτοί μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Η παρουσίαση όπως έγινε από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας για την Α΄ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι επαρκής σε ότι αφορά την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, θα έπρεπε όμως να περιλαμβάνει και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης με στοιχεία για την πληθυσμιακή εξέλιξη, για τη διαχρονική εξέλιξη της ανεργίας, δεδομένα για την υγεία και την παιδεία (υφιστάμενη - ζήτηση κατάσταση υποδομών, επίπεδο εκπαίδευσης κλπ), οικονομικά στοιχεία (ΑΕΠ, παραγωγή ανά Τομέα), στοιχεία για τον αγροτικό τομέα, περιβαλλοντικά δεδομένα (απορρίμματα, υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, περιοχές προστασίας), στοιχεία για τον τουρισμό κλπ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε μελέτες που έχουν ανατεθεί κατά καιρούς και υπάρχουν στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα πρέπει να ενσωματωθούν.
Σε σχέση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, θέλω να αναφέρω επιγραμματικά τα εξής:
Αργήσαμε ως Περιφέρεια να ασχοληθούμε με το θέμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού και αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει την προηγούμενη χρονιά. Εμείς ως Παράταξη το είχαμε θέσει ως θέμα από πέρυσι και επισημάναμε τη σημασία του εγχειρήματος. Κάλιο αργά παρά ποτέ .. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και από το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κλείνω λέγοντας ότι αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός και αναπτυξιακό όραμα για τα νησιά μας. Δεν ξέρω αν το όραμα θα αποτυπώνεται με τον τίτλο «Ποιότητα Παντού» ή «Ανάπτυξη με επίκεντρο τον Άνθρωπο» ή .. Το βασικότερο είναι να υπάρξει όραμα ..
Η ανάπτυξη για την οποία τόσος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρο ότι είναι και στο δικό μας χέρι ..
Μια ανάπτυξη που οφείλει να έχει ως επίκεντρο των άνθρωπο.
Τον άνθρωπο που ζει και εργάζεται σ’ αυτό τον τόπο.
Τον άνθρωπο που θέλει να συνεχίσει να ζει και να δημιουργεί σ’ αυτά τα ακριτικά νησιά της πατρίδα μας και θέλει να δει και τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να βρίσκουν δουλειά στην πατρίδα μας».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.