30.10.2013 10:33

Κ. Τριαντάφυλλος: «Η λύση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι, περισσότερη Ευρώπη»

Τοποθέτηση Κώστα Τριαντάφυλλου,  στη Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) με θέμα: «Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος των Κοινοβουλίων» 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Συζητούμε σήμερα, για δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον: Νέες και παλιές εστίες αποσταθεροποίησης ταράσσουν διαρκώς τον πλανήτη και δημιουργούν νέα δεδομένα.

Συζητούμε για δημοκρατική νομιμοποίηση σε μια Ευρώπη με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ασυμμετρίες και ανισότητες.

Συζητούμε για  δημοκρατική νομιμοποίηση ως δυναμική απάντηση στη διαμόρφωση στερεοτύπων για τους λαούς, στους νέους και παλιούς ευρωπαϊκούς διχασμούς, στην άνοδο των εθνικών εγωισμών και του νέου λαϊκισμού που οδηγεί στον αντιευρωπαϊσμό.

Συζητούμε για δημοκρατική νομιμοποίηση την ώρα που το χάσμα μεταξύ πολιτών και Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγαλώνει.

Συζητούμε για δημοκρατική νομιμοποίηση, όμως, προσοχή, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για  πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας στο κοινωνικό, οικονομικό και  πολιτικό περιθώριο: Η νέα γενιά της Ευρώπης.

Προσοχή, λοιπόν, σε έναν πρωτοφανή κίνδυνο για την Ε.Ε.! Τον υπαρκτό κίνδυνο να διαμορφώνεται, σήμερα, μια νέα γενιά που να μην συγκινείται και να μην εμπνέεται από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη, αλλά να αποκτά χαρακτηριστικά αντι-ευρωπαϊκά και να διαμορφώνεται, έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ μια αντι-ευρωπαϊκή νέα γενιά.

Η απάντηση σε τέτοιου είδους κινδύνους είναι περισσότερη Διαφάνεια, περισσότερη Συμμετοχή, περισσότερη Δημοκρατία.

Πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ε.Ε.; Στη διαδικασία αυτή, υπάρχουν τρία επίπεδα παρέμβασης:

Το πρώτο επίπεδο αφορά τους πολίτες. Είναι σημαντικό να προωθηθεί και να επεκταθεί η νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών, ως θεσμός άμεσης συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τα Εθνικά Κοινοβούλια, όπου υπάρχουν τρία σημεία παρέμβασης:

Η καθιέρωση περισσότερου χρόνου για τον προ-νομοθετικό έλεγχο των Εθνικών Κοινοβουλίων επί των Ευρωπαϊκών νομοθετικών πράξεων. Οι οκτώ (8) εβδομάδες δεν είναι αρκετές και δεν προσφέρουν δυνατότητες αναλυτικής συζήτησης των ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία των Εθνικών Κοινοβουλίων. Είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε στενότερη σύνδεση των Κρατών Μελών με την Ε.Ε.

Η καθιέρωση κατάθεσης ερώτησης από  τους Βουλευτές που είναι Μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών  Υποθέσεων προς τους Επιτρόπους για ζητήματα δικαιοδοσίας της Ε.Ε., μετά από έναν προέλεγχο των αρμοδίων Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων. Πρόκειται περί μιας ουσιαστικής πρότασης για την εμβάθυνση της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Το τρίτο επίπεδο αφορά την Ευρώπη και την ανάγκη ενίσχυσης των διακοινοβουλευτικών θεσμών, με την καθιέρωση ομάδων εργασίας με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα.

Επιπροσθέτως, η προσθήκη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Εξαμήνου στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, θα καθιερώσει τον έλεγχο, ανά εξάμηνο, των κοινωνικών πολιτικών, της επίτευξης των κοινωνικών στόχων και της πορείας των κοινωνικών δεικτών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Τελικά, η απάντηση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορεί παρά να είναι: Περισσότερη Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ