Οι περιορισμένες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο της Χίου έφεραν στο φως αποδείξεις ότι η περιοχή κατοικείτο από την αρχαιότητα. Ωστόσο, η περιορισμένη τους έκταση δεν μπόρεσε να προσφέρει μία σε βάθος γνώση αναφορικά με το ρόλο της περιοχής του Φρουρίου, τόσο για το νησί όσο και για την ευρύτερη περιοχή (η Χίος ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης και αποτελούσε ήδη από τότε κομβικό σημείο για το εμπόριο της εποχής). Εκτός από τις ανασκαφές, στην ύπαρξη ανεπτυγμένης κοινωνίας στην περιοχή του Φρουρίου συντείνουν και τα οικοδομικά υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμησή του.
Ειδικότερα, μπορεί κάποιος μέχρι και σήμερα να παρατηρήσει στα τείχη του Κάστρου, αλλά κυρίως στον ανεξάρτητο πύργο Κουλά, αρχαίο οικοδομικό υλικό όπως κιονόκρανα, στήλες και επιγραφές. Ωστόσο, ή ύπαρξη αυτού του υλικού δεν μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί ικανή συνθήκη για να αποδείξει την ύπαρξη αρχαίου οικισμού στην περιοχή, αφού το υλικό αυτό θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από αλλού. Παρόλα αυτά, ο ιστορικός Γεώργιος Ζολώτας, αναφέρει ότι κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρέθηκε τμήμα αρχαίου τείχους, ενώ ο αρχαιολόγος Αντώνης Στεφάνου παρατήρησε ότι στο βόρειο προμαχώνα, Αντόνιο Ζένο, σώζεται ερείπιο αρχαίου τείχους. Εξάλλου, μία τυχαία ανακάλυψη κοντά στην κεντρική αρτηρία του οικισμού του Κάστρου κατά την περίοδο της επταετούς Χούντας, έφερε στην επιφάνεια ογκώδη ευρήματα που χρονολογούνται στον 1ο αιώνα π.Χ (ένα άγαλμα σωζόμενου ύψους 1.50 μ., ένα κίονα ιωνικού ρυθμού ύψους 3.50 μ. και δύο μεγάλα τμήματα θριγκού στοάς).
Παρόλο που δεν επιτράπηκαν περαιτέρω ανασκαφές, φαίνεται ότι τα ευρύματα αυτά αποτελούσαν μέρος κάποιου αρχαίου ναού. Σίγουρα, μελλοντικές ανασκαφές και εμπεριστατωμένες μελέτες θα δώσουν νέα στοιχεία για την εν πολλοίς ανεξερεύνητη αυτή περίοδο για το Φρούριο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.