19.3.2012 9:48

Oμολογία αποτυχίας στο Βοτανικό Κήπο

ΕΝΤΡΟΜΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ … ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΙΔΙΩΤΗ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη διοργάνωση στη Χίο του 6ου πανευρωπαϊκού συνεδρίου βοτανικών κήπων, το άγχος για την εικόνα που θα αντικρίσουν οι περισσότεροι από 200 σύνεδροι έχει αρχίσει να πνίγει τη δημοτική αρχή. Αφημένο στην τύχη του ένα έργο που κόστισε 1.179.831 ευρώ συγκαταλέγεται εδώ και τρία χρόνια  στα κουφάρια που αφήνουν πίσω τους οι  κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, όσο η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, στη δικαιοδοσία της οποίας πλέον ανήκει, είναι ανάξια να οργανώσει τον τρόπο λειτουργίας του.
Εδώ και καιρό οι γέφυρες με το ΕΘΙΑΓΕ έχουν κοπεί, αφού και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση εκ μέρους του Δήμου να ασχοληθεί με το βοτανικό κήπο, ένα έργο πάνω στο οποίο στήριξε την ανάπτυξη των Νενήτων και θα λειτουργούσε, εννοείται, συμπληρωματικά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Μόλις προχθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παν. Στεφάνου, έκανε αυτοψία στα ερείπια του έργου, αποδίδοντας την εικόνα του στις δήθεν καταστροφές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Με την εκτίμηση αυτή γελούν φυσικά όλοι οι ντόπιοι, αφού αυτή η εικόνα επικρατεί εδώ και τρία χρόνια στο Βοτανικό Κήπο κι ήταν εκείνη που από πέρσι το Φλεβάρη τους ενεργοποίησε, χωρίς καμία αντίδραση εκ μέρους της δημοτικής αρχής Χίου στη συνέχεια.
Το κλειδί ο φορέας λειτουργίας
Εδώ και χρόνια ο «π» επιμένει ότι το έργο καταστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα απ’ την αδυναμία των διαχειριστών του να στήσουν ένα αξιόπιστο φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του. Ένα φορέα που θα δώσει μορφή στην προοπτική του βοτανικού κήπου. Τα τότε δημοσιεύματα επικρίθηκαν από την τότε νομαρχιακή αρχή Λαμπρινούδη ως αντιπολιτευτικά και απαντήθηκαν με τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας και Δήμου Ιωνίας για τη λειτουργία του. Τα αποτελέσματα της Προγραμματικής Σύμβασης αποκαλύπτονται σήμερα.
Άρον – άρον σε ιδιώτη
Υπό το φάσμα οι σύνεδροι του Μαΐου να κόβουν βόλτες σε ένα ξερό τοπίο, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος εξετάζει το ενδεχόμενο ανάθεσης σε ιδιώτη της λειτουργίας και επίβλεψης του χώρου, με βασικό κίνητρο τη λειτουργία του αναψυκτηρίου.
«Δεν θα είχα αντίρρηση. Προσωπικά βλέπω θετικά την ανάμειξη ιδιώτη, με προβληματίζει όμως ο χρόνος που επιλέγεται. Είναι ελάχιστος ο ένας μήνα που θα απομένει για να επέμβει στο έργο», αναφέρει η επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΘΙΑΓΕ, Ελ. Μαλούπα. «Κορυφαίο ζήτημα είναι πώς θα γίνεται η επιστημονική επίβλεψη. Για το θέμα έχω στείλει τις προτάσεις μου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να λάβω καμία απάντηση. Τους έχω δώσει τις προδιαγραφές ενός ατόμου γεωπόνου ή δασολόγου με ειδίκευση στη συστηματική βοτανική. Εναλλακτικά τη δυνατότητα κάλυψης της επιστημονικής επίβλεψης από την ομάδα μας, με πολύ χαμηλό κόστος, στην ουσία κάλυψης των εξόδων μεταφοράς», συμπληρώνει η κ. Μαλούπα.
«Απαιτούνται άμεσα νέες εμφυτεύσεις και πιθανά ένα σημαντικό ποσό για να ζωντανέψει ξανά ο κήπος. Αυτό ποιος θα το επιβαρυνθεί, ο ιδίωτης;», αναρωτιέται.
Κόστος 30.000 ευρώ
Εκεί γύρω υπολογίζει η κ. Μαλούπα τα ετήσια έξοδα συντήρησης του βοτανικού κήπου. «Φυσικά μπορούν να υπάρχουν και έσοδα, αν παράγονται προϊόντα και πωλούνται στους επισκέπτες του, αν πετύχουν την ένταξη του βοτανικού κήπου Αιγαίου σε προγράμματα και δίκτυα με αντίστοιχες προσπάθειες από όλο τον κόσμο», προτείνει η κ. Μαλούπα. «Με τρομάζει όμως ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου, ήδη υπάρχουν 130 επιστημονικές ανακοινώσεις για τη συμμετοχή στο συνέδριο κι εμείς βρισκόμαστε ακόμα στα λόγια», καταλήγει.
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ