10.5.2012 14:11

Ου με πείσεις κι αν με πείσεις

• ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Η αμφισβήτηση των πάντων κυριάρχησε στη χθεσινή διαφωτιστική, για όσους πραγματικά ήθελαν να λάβουν απαντήσεις, ενημερωτική συζήτηση που προκάλεσε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Γιατί υπήρχαν κι εκείνοι που εθισμένοι να υποβάλλουν ρητορικά ερωτήματα, καθώς κρίνουν ότι έχουν τις ειδικές γνώσεις να δίνουν και τις απαντήσεις, αμφισβήτησαν τα πάντα, ακόμα και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων θεσμικών φορέων, οι οποίες τυγχάνει να ανατρέπουν όσα αβασάνιστα εδώ και λίγους μήνες διακινούν.

Οι εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του ΚΑΠΕ και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου «στολίστηκαν» με επίθετα ότι εξυπηρετούν συμφέροντα, λοιδορήθηκαν, είδαν στην πράξη τι εστί δημοκρατικός διάλογος από τους «προασπιστές» του, αλλά έδωσαν απαντήσεις που έπεισαν για την ωφελιμότητα της επένδυσης.

Από την πολύωρη συζήτηση στο Ομήρειο ξεκαθάρισε ότι:

·         το ελληνικό Δημόσιο οφείλεται τα μέγιστα από την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.

·         το μικροκλίμα δεν επηρεάζεται σε βαθμό τέτοιο που να εμπνέει ανησυχία για τα μαστιχόδεντρα.

·         το υποθαλάσσιο καλώδιο που τοποθετεί ο ιδιώτης περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα του ΑΔΜΙΕ.

·         από την ημέρα παραγωγής ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες τίθεται σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας» το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι τουλάχιστον για μια δεκαετία, μέχρι να κλείσει οριστικά.   

·         η επικρατούσα τάση στην Ευρώπη είναι να μεγαλώνουν σε όγκο και ισχύ οι ανεμογεννήτριες και όχι να υποδιαιρούνται.

 

Το μισό Ομήρειο

Τη συζήτηση παρακολούθησαν γύρω στα 150 άτομα, από τα οποία, αν αφαιρεθούν οι αιρετοί και οι προσκεκλημένοι, δύσκολα ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα ξεπερνούσε τους 100. Γύρω στα μισά της όσοι πήγαν με την πρόθεση να ενημερωθούν άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα, δυσανασχετώντας από τη στάση των ενάντιων στην επένδυση πολιτών να διακόπτουν και να χαρακτηρίζουν διαρκώς όσους τολμούσαν να αρθρώσουν απόψεις μη αρεστές σ’ αυτούς.

Διαπιστευτήρια ακαταλληλότητας έδωσε μεγαλοπρεπώς για άλλη μια φορά και ο αυτοδιοικητικός κόσμος. Στη συζήτηση που προκάλεσε η Περιφέρεια δεν παρευρέθηκε ούτε το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν, (Λύκου, Βασίλης, Βρουλής και Κάρμαντζης απόντες), ο δήμαρχος ήρθε, είδε και απήλθε και περιορισμένος αριθμός δημοτικών συμβούλων έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον. Κι όμως αυτοί εννοείται ότι θα διαπραγματευτούν, αν η επένδυση τελεσφορήσει.

Από την πενιχρή προσέλευση κόσμου διαλύεται και η εικόνα της σύσσωμης αντίδρασης της κοινωνίας, η οποία παρακολουθεί με απάθεια και αποστροφή όσους επιχειρούν, πολλές φορές ξεπερνώντας κάθε όριο διαλόγου, να την εκπροσωπήσουν.

Η επιλογή του συντονιστή, Ν. Λεοντάρα, να δώσει πρώτα το λόγο στους εκπροσώπους της Iberdrola Ρόκας και της συλλογικότητας «Χιώτες Πολίτες για τις Ανεμογεννήτριες», στη συνέχεια να διατυπωθούν ερωτήματα και στο τέλος να ακουστούν οι τοποθετήσεις απέτρεψε από το σοβαρό ενδεχόμενο οι προσκεκλημένοι να έκαναν άδικα το ταξίδι, χωρίς καν να τους δοθεί ο λόγος.

Τώρα πια η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να παραπλανείται. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επίσημες θέσεις, γνωρίζει και τις απόψεις όσων για τους λόγους τους αντιδρούν, ας λάβει την απόφαση αν θα συγκατατεθεί σε μια επένδυση που διασφαλίζει ενεργειακά το νησί ή όχι.

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ

Εκπρόσωπος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

«Διαχρονικός στόχος η διασύνδεση»

 

Απόλυτα σαφής ως προς τα οφέλη που έχει για τη χώρα και κατ’ επέκταση για το νησί η ενεργειακή του διασύνδεση με τον ηπειρωτικό κορμό ήταν ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ο κ. Ν. Μπουλαξής εξήγησε ότι το επιπλέον κόστος του ελληνικού δημοσίου για τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας ανέρχεται σε 700 εκ. ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά διαχρονικό στόχο τη διασύνδεση των νησιών. «Το θέμα είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα. Ακόμα και η διασύνδεση των Κυκλάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί. Για την ανάληψη της κάλυψης του κόστους της διασύνδεσης οι ιδιώτες πήραν άδεια κατ’ εξαίρεση και όχι με διαγωνισμό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι το κόστος της διασύνδεσης θα καλύψει πιθανά με δανειοδότηση ο επενδυτής, έχοντας ως εγγύηση το συμβόλαιο αγοράς του ρεύματος από τη ΔΕΗ για μια εικοσαετία.

Ο κ. Μπουλαξής ξεκαθάρισε ότι η κυριότητα του υποθαλάσσιου καλωδίου μόλις τοποθετηθεί περιέρχεται, βάση των ειδικών όρων αδειοδότησης, στην κυριότητα του ΑΔΜΙΕ, κρατικού φορέα, διαλύοντας τις υπόνοιες ότι το νησί μπορεί να αποκλειστεί ενεργειακά όποτε ο επενδυτής το αποφασίσει. Παράλληλα απέκλεισε όποιο ενδεχόμενο σύνδεσης του καλωδίου με την Τουρκία. Στους ίδιους ειδικούς όρους ο επενδυτής δεσμεύεται να αφήσει αναμονές για την παροχή παραγόμενου ρεύματος στο τοπικό δίκτυο διανομής της ΔΕΗ.

Στο ερώτημα αν το υποθαλάσσιο καλώδιο γίνει αργότερα το κίνητρο για να γεμίσει η Χίος με αιολικά πάρκα ο κ. Μπουλαξής έφερε το παράδειγμα των Επτανήσων. «Και τα νησιά του Ιονίου είναι εδώ και χρόνια διασυνδεδεμένα. Δεν έχουν γεμίσει όμως πάρκα», ανέφερε.

«Αν η τοπική κοινωνία θέλει το έργο, θα γίνει. Αν όχι, να είσθε βέβαιοι ότι δεν θα γίνει ποτέ», κατέληξε.

 

Σε ψυχρή εφεδρεία για μια δεκαετία

Ξεκάθαρη ήταν η θέση των προσκεκλημένων και για την τύχη του εργοστασίου της ΔΕΗ. «Οι μελέτες και η εμπειρία αποδεικνύουν ότι οι Σταθμοί Παραγωγής παύουν να λειτουργούν. Παραμένουν σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας» τουλάχιστον για μια δεκαετία. Σ’ αυτό το διάστημα συντηρούν τις μηχανές του, υπάρχει το προσωπικό αλλά ο Σταθμός δεν δουλεύει», εξήγησε ο κ. Μπουλαξής, προσδιορίζοντας το κόστος παραμονής του Σταθμού σε εφεδρεία στο 20% της σημερινής του λειτουργίας. «Όταν πια ο αρμόδιος διαχειριστής διαπιστώσει ότι υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, τότε κλείνει ο Σταθμός», πρόσθεσε.

Για το συγκεκριμένο θέμα οι αντιδρώντες φάσκουν και αντιφάσκουν. Από τη μια κόπτονται για το κλείσιμο του εργοστασίου, από την άλλη θέτουν θέμα αναπλήρωσης των θέσεων εργασίας, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, δεν καταργούνται μέχρι σταδιακά οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν σε συνταξιοδότηση.

 

ΚΥΡ. ΡΩΣΗΣ

(εκπρόσωπος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)

«Δεν ανακαλύψαμε στην Ελλάδα την αιολική ενέργεια»

 

Τους μύθους ότι η αιολική ενέργεια αμφισβητείται σε όλη την προηγμένη Ευρώπη και δήθεν επιλέχθηκε η Χίος ως χώρος εναπόθεσης των πεπαλαιωμένων μοντέλων ανεμογεννητριών που έχουν μείνει στο ράφι των εταιρειών κατασκευής τους κατέρριψε ο Κυρ. Ρώσης, εκπρόσωπος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η Ευρώπη δουλεύει προς την κατεύθυνση απεξάρτησης της από το πετρέλαιο», ανέφερε, δίνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία στοχεύει σε πολλαπλασιασμό της ισχύος παραγωγής.

Ο ίδιος, αρμόδιος για την έκδοση των πιστοποιητικών των ανεμογεννητριών, εξήγησε ότι αυτά ανανεώνονται κάθε δυο χρόνια. «Θα ήταν βλακεία για κάποιον να επενδύσει τόσα λεφτά σε μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας», εξήγησε.

Τέλος, αποδέχθηκε ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, πρόσθεσε όμως ότι επιπτώσεις υπάρχουν σε κάθε μορφή παραγόμενης ενέργειας.  

 

Γ. ΚΑΡΑΛΗΣ

(καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου)

«Αμελητέα επίπτωση στο μικροκλίμα»

 

Εκεί που οι αντιδρώντες στην επένδυση έδωσαν δείγματα για το πώς εννοούν το διάλογο ήταν όταν δόθηκε ο λόγος στον καθηγητή του Ε.Μ.Π. να δώσει απαντήσεις για την επίδραση των ανεμογεννητριών στη μεταβολή του μικροκλίματος. Σε έξαλλη κατάσταση φόρτωναν αρχικά τον εισηγητή στον επενδυτή κι όταν αργότερα ο Κ. Γανιάρης εξήγησε ότι απευθύνθηκε ο ίδιος στο Μετσόβειο για να ξεδιαλύνει όποια τυχόν υποψία υπάρχει για την επίδραση στη μαστιχοκαλλιέργεια, αμφισβήτησαν τις απόψεις του με το επιχείρημα ότι δεν έχει γίνει συστηματική έρευνα στη Χίο. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ίδιοι χρησιμοποιούν ως θέσφατες απόψεις καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Γεωγραφίας, η οποία επίσης δεν έχει εκπονήσει μελέτη.

Ήταν προφανές ότι επιχειρούσαν να φιμωθεί ο κ. Κάραλης, απλούστατα γιατί όσα κατέθεσε ξεγύμνωναν την επιχειρηματολογία τους για το θέμα. «Σε 2χλμ. από τις ανεμογεννήτριες δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη μεταβολή των 0,7 βαθμών Κελσίου στο μικροκλίμα, όπως περιγράφεται σε διεθνείς μελέτες. Ειδικά για την περίπτωση της Χίου το ανάγλυφο έχει υψομετρικές διαφορές και το υψόμετρο εγκατάστασης είναι πάνω από 600μ. γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση για τη μαστιχοκαλλιέργεια», διαβεβαίωσε.

 

Τα οφέλη για τα τρία νησιά

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο δ/νων σύμβουλος της Iberdrola Ρόκας κωδικοποίησε τα οφέλη των τριών νησιών (Χίου, Λέσβου, Λήμνου) από την επένδυση.

1.       Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας από τη διασύνδεση.

2.       Δυνατότητα ανάπτυξης περιβαλλοντικών τεχνολογιών από ιδιώτες που σήμερα έχουν αποκλειστεί.

3.       Ετήσια ανταποδοτικά οφέλη για τους ΟΤΑ των τριών νησιών, ύψους 7,4 εκ. ευρώ.

4.       Τόνωση της τοπικής οικονομίας κατά τη χρονική περίοδο κατασκευής του έργου.

 

 

Αίτηση 40MW και για τα Ψαρά

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχουν κατατεθεί κι άλλες αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ο εκπρόσωπος της Ρ.Α.Ε. αποκάλυψε ότι αίτηση έχει υποβληθεί από την Iberdrola Ρόκας για τη διασύνδεση και της Σάμου και την εγκατάσταση πάρκου ισχύος 40 MW και στα Ψαρά.

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ