29.3.2012 11:14

Πάρκ… αρε η εγκατάλειψη

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δαφνώνα. Ένα έργο πολύ σημαντικό από εκπαιδευτικής άποψης, αν λάβουμε υπόψη ότι η καλύτερη πρόληψη για τα τροχαία ατυχήματα είναι η σωστή εκπαίδευση των οδηγών από την παιδική ηλικία. Παράλληλα μια πολύ καλή επένδυση για την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού, κινδυνεύει να καταστραφεί και να απαξιωθεί εντελώς από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κλειδού, ο Βοτανικός Κήπος, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καμποχώρων, τα μνημεία μας καθώς και τα σπήλαια του νησιού μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πλήρες φάκελο για την προσέλκυση απαιτητικού μαθητικού τουρισμού από όλη την  Ελλάδα, φτάνει οι αρμόδιοι φορείς να έβλεπαν λίγο ευρύτερα και να δρούσαν αναλόγως προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντ’ αυτού, το καθένα από αυτά είναι αφημένο στη μοίρα του, το ενδιαφέρον για αυτά υφίσταται μέχρι τη στιγμή που θα κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων  και… πάμε γι άλλα.
 
Τι περιλαμβάνει
Περίπου 100.000 ευρώ ήταν το κόστος για την κατασκευή του Πάρκου που εγκαινιάστηκε το 2005 και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές. Περιλάμβανε «την πίστα», μια μικρογραφία δρόμων πόλης με τα απαραίτητα σήματα, φανάρια, ποδήλατα αλλά και με αυτοκινητάκια που κινούνται με μπαταρία και μια προκάτ κατασκευή, που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως κυλικείο.
Όλα αυτά λειτούργησαν υποτυπωδώς μέχρι το 2010, αλλά από κει και πέρα προφανώς το ένα με το άλλο οδήγησε στη σημερινή κατάσταση που θυμίζει… Βαγδάτη.
 
«Το είχα αφήσει λειτουργικό»
Για τα λειτουργία του πάρκου είχαν επιμορφωθεί ειδικοί υπάλληλοι του πρώην Δήμου Καμποχώρων, οι οποίοι εκπαίδευαν όλα τα παιδιά των σχολείων που κατά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Πάρκου πέρασαν από αυτό κι έφευγαν έχοντας στα χέρια τους το περίφημο δίπλωμα καλού οδηγού.
«Δεν ξέρω γιατί δε λειτουργεί τώρα. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στα 5 χρόνια που εμείς το δουλέψαμε είχε μεγάλη ανταπόκριση από παιδιά και σχολεία. Λειτουργούσε από Μάρτη μέχρι Μάιο και από Οκτώβρη μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Η αλήθεια είναι ότι φθορές αντιμετωπίζαμε κι εμείς πολύ συχνά από παιδιά της περιοχής, κυρίως σπασίματα σε φωτιστικά και παγκάκια, αλλά επιδιορθώναμε ό,τι προέκυπτε. Δεν γνωρίζω τώρα γιατί δε λειτουργεί και πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια για να λειτουργήσει», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Καμποχώρων, Μ. Κράκαρης.
 
Καν’ το όπως η Ελευσίνα
Κι αν εμείς εδώ έχουμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής να ρημάζει, στο Δήμο Ελευσίνας το λειτουργούν όλο το χρόνο, το καλοκαίρι για επισκέψεις ιδιωτών, με τους αριθμούς επισκεψιμότητας να ξεπερνούν τις 4.000 το χρόνο στα 8 χρόνια που συνολικά λειτουργεί.
Υπεύθυνη για το πάρκο είναι η Αναπτυξιακή του Δήμου και σε αυτό απασχολούνται 3 δημοτικοί υπάλληλοι, δυο εκπαιδευτές και ένας για τη λειτουργία  του κυλικείου.
Η Αν. Λαζάρου, εκπαιδεύτρια στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης Ελευσίνας δήλωσε στον «π»: «Λειτουργούμε καθημερινά με τα σχολεία όλη τη σχολική περίοδο και το καλοκαίρι είμαστε ανοικτά μόνο το απόγευμα για ιδιώτες. Το Πάρκο μας λειτουργεί από το 2005, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών».
Η Δ. Οικονόμου, που έχει υπό την εποπτεία της την δημοτική αναπτυξιακή επιχείρηση, δήλωσε στον «π»: «Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής λειτουργεί δωρεάν για όλα τα παιδιά, όλο το χρόνο. Το λειτουργικό του κόστος δεν είναι μεγάλο. Μόνο οι μπαταρίες και τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι τα έξοδα του, εκτός από τους μισθούς του προσωπικού. Έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από παιδιά και από τις τριγύρω περιοχές, όχι μόνο από την Ελευσίνα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ