Σε ιδιαίτερα πιεστικό κλίμα και ύστερα από επίμονη δημοσιογραφική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να απαντήσει για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των εξορύξεων αντιμονίου στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η ανταλλαγή ανάμεσα στον κ. Μαρινάκη και τον δημοσιογράφο Μηνά Κωνσταντίνου από το Kontra Channel ανέδειξε τη σαφή απόσταση ανάμεσα στη θέση της κυβέρνησης και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Αφορμή για την έντονη στιχομυθία στάθηκε η πλήρης απόρριψη, από πλευράς Χίου, της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων αντιμονίου στην περιοχή της Αμανής. Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε τη συντριπτική κοινωνική αντίδραση, με πάνω από 120 τοποθετήσεις φορέων, μαζικές κινητοποιήσεις, αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας και πλέον και του ίδιου του Δήμου Χίου.
«Γιατί η κυβέρνηση δεν ακυρώνει έναν διαγωνισμό που αντιμετωπίζει μηδενική κοινωνική συναίνεση;», ήταν το άμεσο ερώτημα του Μηνά Κωνσταντίνου προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Οι μάσκες πέφτουν, οι μπίζνες όμως, με τίποτα ?Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του διαζυγίου που έχει πάρει από την κοινωνική συναίνεση, συνεχίζεται στη Χίο. ?Εκεί, που... ξαφνικά το καλοκαίρι αποφάσισε το υπουργείο Ενέργειας να εκμεταλλευτεί ένα κοίτασμα αντιμονίου, το οποίο αναζητά με μανία η στρατιωτική βιομηχανία. Πριν από λίγους μήνες, η ανασχηματισμένη σήμερα, υφυπουργός Σδούκου, έλεγε στους κατοίκους στη Χίο πως δίχως κοινωνική συναίνεση δεν γίνονται οι εξορύξεις. ?Σήμερα, 120 και πλέον φορείς του νησιού έχουν ξεκάθαρα πει «ΟΧΙ» στις εξορύξεις, ?μαζί τους και χιλιάδες χιώτες και χιώτισσες που βγήκαν στον δρόμο και το διαδήλωσαν στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, ⚖️δύο προσφυγές κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν την ακύρωση της εξόρυξης, ?η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει επίσης ξεκάθαρα πει «ΟΧΙ», και εχτές το απόγευμα, ⚠ξεκάθαρο «ΟΧΙ» είπε και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Χίου. ?Μπορεί κανείς με ασφάλεια πλέον να πει πως δεν υπάρχει κανένας φορέας, καμία οντότητα στο νησί που να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μεθόδευσης της κυβέρνησης, που στο μεταξύ, ?έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας με τέσσερις εταιρείας, και αναμένονται ανακοινώσεις για το δεύτερο. Σήμερα ρώτησα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γιατί δεν ακυρώνουν τον διαγωνισμό, αφού όπως προκύπτει, η κοινωνική συναίνεση στο νησί είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ. ?Μου είπε πως «οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν υπόψιν τις αντίθετες απόψεις και προχωράνε», και όταν τον ρώτησα για μία ακόμα φορά, πως τις έλαβαν υπόψιν και εάν υπάρχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να απαντάνε στις αγωνίες των κατοίκων για τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους, μου είπε πως ισχύουν όσα έχει πει το προηγούμενο διάστημα, και πως τα επαναλαμβάνει «για να μην φανεί ότι αποφεύγω». ?Με απλά λόγια, την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν την ενδιαφέρει να συγκρουστεί με ένα ολόκληρο νησί, αρκεί να προχωρήσει μία ακόμα μπίζνα, ακόμα και εάν δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή, διχάζει την τοπική κοινωνία και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων. Στις Σκουριές έχουν πικρή γνώση των όσων σήμερα συμβαίνουν στη Χίο. Ερώτησή μου για το Κόντρα.
Δημοσιεύτηκε από Minas Konstantinou στις Πέμπτη 3 Απριλίου 2025
Ο Παύλος Μαρινάκης, στην πρώτη του απάντηση, παρέμεινε σε μια τυπική αναφορά:
«Οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν υπόψη τους τις αντίθετες απόψεις, τις συνεκτίμησαν και προχώρησαν τηρώντας κάθε πρόβλεψη νομιμότητας και ασφάλειας για τους πολίτες».
Ο δημοσιογράφος επανήλθε, παραπέμποντας σε προηγούμενη δήλωση της κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, Γενικής Γραμματέως Ενέργειας, η οποία είχε δηλώσει πως «οποιαδήποτε απόφαση για εξορύξεις θα ληφθεί με διάλογο και κοινωνική συναίνεση».
«Αν η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα όχι, πού είναι ο διάλογος; Ποια η συναίνεση;», επέμεινε ο δημοσιογράφος.
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου παρέμεινε γενικόλογη και επαναλαμβανόμενη:
«Ό,τι ακούστηκαν οι απόψεις, συνεκτιμήθηκαν και βγήκε μια τελική απόφαση που θεωρήθηκε η καλύτερη δυνατή από τους αρμόδιους φορείς».
Αναφερόμενος στη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών και υγειονομικών ανησυχιών που έχουν εκφραστεί από την κοινωνία της Χίου, ο Μηνάς Κωνσταντίνου ρώτησε ευθέως:
«Υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του έργου; Γιατί οι κάτοικοι δεν μιλούν στον αέρα – αγωνιούν για την υγεία τους και το φυσικό περιβάλλον».
Η απάντηση του κ. Μαρινάκη κινήθηκε και πάλι στο ίδιο μοτίβο:
«Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, υπάρχουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για το έργο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις διαστάσεις που περιγράφετε».
Η συζήτηση αυτή, με φόντο την πρωτοφανή ομοφωνία της χιακής κοινωνίας απέναντι στις εξορύξεις αντιμονίου, ανέδειξε ένα σαφές έλλειμμα διαλόγου ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική κοινωνία. Παρά την επίκληση της νομιμότητας, η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία: πώς νομιμοποιείται ένα έργο όταν το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας το απορρίπτει;
Η επανάληψη των ίδιων φράσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν στάθηκε ικανή να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα: Πού είναι ο διάλογος; Ποιοι είναι οι κοινωνικοί όροι που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου; Ποιος ελέγχει και ποιος τελικά αποφασίζει για το μέλλον ενός τόπου, όταν ο ίδιος λέει ομόφωνα «όχι»;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.