Το να προστεθεί το όνομα σου στη λίστα των λιγοστών «εκλεκτών» ήταν λίγα χρόνια πριν τίτλος τιμής. Όσο βέβαια η πολιτική γίνονταν ακριβό χόμπι για λίγους η τιμή αυτή συνοδεύονταν από … υψηλή τιμή, με συνέπεια στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και εντεύθεν, στους δυο τρίτος ή τέταρτος να μη χωρά και η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων να γίνεται με παρακάλια.
Στα «δίδυμα» Κοτσακάς – Τσουρή, Τσουρή – Τριαντάφυλλος αργότερα και Βαρίνος – Πίττας ή Πίττας – Μουσουρούλης όσοι κλήθηκαν να σιγοντάρουν έπαιξαν απλώς το ρόλο του νεροκουβαλητή, περισσότερο εκπληρώνοντας ένα κομματικό καθήκον για την τιμή των όπλων συμπλήρωσης των απαιτούμενων αριθμών θέσεων του ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.. Για αυτό και οι θέσεις 3 ή 4 έπαψαν να λειτουργούν ως φυτώρια ανάδειξης μελλοντικών στελεχών και έγιναν ο πονοκέφαλος των κομματικών οργάνων όσο πλησίαζαν οι εκλογές.
Από το πνεύμα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Η Ν.Δ. αποδέχθηκε ασμένως την προσφορά και των τριών αυτοδιατιθέμενων υποψηφίων της, και, χωρίς να ζοριστεί, κατέληξε στη λύση μιας 27χρόνης, άκαπνης σε κοινωνικούς αγώνες και δοκιμασίες ΟΝΝΕΔίτισσας, για να εξυπηρετηθεί και η ανάγκη της συνολικής αριθμητικής για ποσοστιαία παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια. Το επιχείρημα περί ανανέωσης, φυσικά, ούτε που στέκει να εκφράζεται στα σοβαρά.
Τα ίδια – και χειρότερα – στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη φουρνιά δημοσιοποίησης υποψηφίων από την Ιπποκράτους απουσίασε εντελώς η Χίος, αφού εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά αγκάθια, αν και διεδρική. Έντονα φημολογείται ότι κεντρικά δόθηκε η εντολή στους δυο ισχυρούς του ψηφοδελτίου «βάλτε από έναν δικό σας μέσα να τελειώνουμε». Ούτε κι αυτό όμως θεωρείται λύση, αφού υπάρχουν και veto για το ποιόν και το παρελθόν των συνυποψηφίων.
Πληθώρα «μικρών»
Την ίδια ώρα τα πολυάριθμα μικρά κόμματα εμφανίζουν ζηλευτή πληρότητα. Ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο από το Κ.Κ.Ε., φημολογούμενη υπερπροσφορά στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ως τώρα υποψηφιότητες από τη «Δημοκρατική Αριστερά», δυο από τη «Δημοκρατική Συνεργασία» και την «Κοινωνική Συμφωνία», ένας τουλάχιστον από ΛΑΟΣ και «Δράση» και πάει λέγοντας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σχεδόν στο σύνολο τους τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ως τώρα καθεστωτική παρουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι στην πλειοψηφία τους πρόσωπα πρωτοεμφανιζόμενα και επομένως απροσδιόριστου διαμετρήματος επιρροής.
Η τάση αυτή φανερώνει ότι είναι πιο απενοχοποιητική η συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο κομμάτων πλην ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ίσως υποδηλωτική και της τελικής ψήφου. Θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη με ισχυρή ανατροπή ή, όπως πιστεύουν πολλοί στη Χίο, ο δικομματισμός έχει ακόμα ισχυρά ερείσματα, πολύ πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 50%;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.