26.11.2023 7:26

Ανάβει μηχανές ο Όμιλος Τσάκου εμπνέοντας για νέες πρωτοβουλίες στη Χίο - Βίντεο

- Στο κάδρο η αξιοποίηση της ιδιόκτητης έκτασης των 1.200 στρεμμάτων στον Κορακάρη - Επανεκκίνηση των εργασιών στο Ξενία και ολοκλήρωσή του μέσα στο 2024

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με πολλές ειδήσεις παραχώρησε στο Politischios.gr ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Μιχάλης Μπελέγρης, δίνοντας το σύνθημα, από πλευράς του Ομίλου Τσάκου, για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων με τελικό αποδέκτη την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Από το ιδιωτικό ναυτικό Λύκειο «Teens», μέχρι την επένδυση στα νερά Γράμμου και το «Ξενία» της Χίου και από εκεί στο Θόλος και στον Κορακάρη, ο Όμιλος Τσάκου ανάβει μηχανές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Χίο της δημιουργίας και της πρωτοπορίας.

Τα νερά Γράμμου

Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση της επένδυσης του Ομίλου Τσάκου στα νερά του Γράμμου, αποτέλεσε έκπληξη, με τον Μιχάλη Μπελέγρη να σημειώνει στον «Π» ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς άνθρωποι όπως ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος, αντιλαμβάνονται την έννοια των επενδύσεων.

«Βάσει των κριτηρίων του Υπουργείου, αυτή τη στιγμή η πηγή του Γράμμου έχει τα καλύτερα νερά. Το νερό στην περιοχή μέχρι πρότινος, έτρεχε όπως το νερό του Ναγού. Έτσι ο Όμιλος κατέθεσε μία πρόταση για δημιουργία ενός πλήρως σύγχρονου εμφιαλωτηρίου στην Καστοριά, κοντά στις πηγές «Αρρένες», από τις οποίες προέρχεται και η ονομασία του νερού. Έτσι το νερό εμφιαλώθηκε και διατέθηκε στην αγορά μέσω ενός δικτύου που στήνεται τώρα και που σε τοπικό επίπεδο διατίθεται από την εταιρεία «Αθηνάδης»», ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα ότι και στην περίπτωση της Χίου θα πρέπει αφού καταγραφούν όλες οι πηγές, να υπάρξει ένα γενικότερο πλαίσιο αξιοποίησης, προτρέποντας μάλιστα σε συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επανεκκίνηση για το «Ξενία»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Μιχάλης Μπελέγρης αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα του «Ξενία» Χίου, εξηγώντας ότι, ο λόγος που σταμάτησε ήταν μία σειρά ατυχέστατων καταστάσεων που άπτονται της δημόσιας διοίκησης και όπως είπε, κάποια στιγμή πρέπει να καταγραφούν σε ένα βιβλίο.

Ο κ. Μπελέγρης σημείωσε ότι στόχος του Ομίλου είναι η επανεκκίνηση των εργασιών του έργου και η ολοκλήρωσή τους μέσα στο 2024.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην περίπτωση της μαρίνας Χίου, εξηγώντας ότι ο Όμιλος Τσάκου, παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων διασφαλίζοντας ότι η μαρίνα της Χίου θα υλοποιηθεί.

«Ο λόγος που μπήκαμε στο μετοχικό σχήμα της μαρίνας ήταν και ο λόγος για τον οποίο βγήκαμε. Μπήκαμε διότι θέλαμε να ενεργοποιήσουμε ως οργανισμός όλες τις υγιείς δυνάμεις στην κατεύθυνση των επενδύσεων. Στη συνέχεια θέλαμε να δώσουμε και τον χώρο και τον χρόνο και το κέρδος σε αυτούς που είχαμε μπλέξει σε αυτή την κατάσταση για να αποσβέσουν την επένδυσή τους. Να σημειώσουμε πάντως ότι, τα χρήματα τα οποία εισέρρευσαν στα ταμεία του Ομίλου από την αποχώρησή μας, θα πέσουν πάλι στη Χίο. Σε κάθε περίπτωση, η μαρίνα όχι απλά μας ενδιαφέρει αλλά θέλουμε να γίνει», ανέφερε. 

«Αλλάξαμε το Θόλος»

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα ανέφερε ο κ. Μπελέγρης και για την περίπτωση του Θόλους, λέγοντας ότι ο λόγος που ενεπλάκη ο Όμιλος Τσάκου στο συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν για να μπει η ναυπηγοεπισκευή στο κάδρο των επαγγελμάτων και των λύσεων.

«Παραλάβαμε το Θόλος με 70 σκάφη στη στεριά και τώρα έχει πάνω από 180 σκάφη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα κίνητρα ώστε οι επαγγελματίες που ασχολούνται με άλλα πράγματα να κοιτάξουν και το yachting το οποίο έρχεται ως μία πολύ επιθετική μορφή τουρισμού», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Όμιλος να διεκδικήσει το Θόλος μετά το 2025, οπότε και λήγει η σύμβαση.

Το εγχείρημα του Κορακάρη

Η μεγαλύτερη πάντως είδηση ήρθε αναφορικά με την αξιοποίηση των 1.200 στρεμμάτων γης που κατέχει ο Όμιλος Τσάκου στην περιοχή του Κορακάρη.

Όπως εξήγησε τα τελευταία 7-8 χρόνια στην περιοχή έχουν φυτευτεί περί τα 20.000 δέντρα, έχει δημιουργηθεί μία σειρά από μελίσσια, 2 θερμοκήπια ενώ έχει ξεκινήσει η παραγωγή μίας σειράς προϊόντων με την ονομασία «Αγροχίος».

«Όλα αυτά γίνονται αφενός για να δημιουργηθεί μία εμπορική γραμμή παραγωγής και ένας δίαυλος πωλήσεων, ένα θεματικό πάρκο, να πρασινίσει η περιοχή και αφετέρου ώστε δυνάμεις ιδιωτικές να έρθουν κοντά και να ενεργοποιήσουν τη γραμμή που ήδη θα υπάρχει για να κερδίσουν και να δημιουργηθεί ένας πρωτογενής τομέας παραγωγής», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης και προσέθεσε:

«Ουσιαστικό αυτό το εγχείρημα είναι ένα προσκλητήριο του Ομίλου και του καπ. Παναγιώτη Τσάκου, το οποίο λέει ότι σε λίγα χρόνια παρά πολλά από αυτά που θεωρούμε αυτονόητα δεν θα είναι. Δεν γίνεται να μεγαλώνουν γενιές και να έχουν πλήρη άγνοια για το πως γίνεται να μην πεινάσουν. Πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες άμυνες και αυτές οι άμυνες είναι οι βιώσιμες καλλιέργειες. Στη Χίο πρέπει εξαντλήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων του νησιού».

Η τράπεζα των δέντρων

Τέλος ο κ. Μπελέγρης αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία της πρώτης πράσινης τράπεζας με την ονομασία «Tree Bank», που στόχο θα έχει να φυτευτεί μία σειρά δέντρων στον Κορακάρη ώστε η περιοχή να πρασινίσει και να αλλάξει το μικροκλίμα της.

«Στόχος μας είναι, μέσα από αυτή την τράπεζα, δύο σαββατοκύριακα κάθε μήνα μέχρι τέλος Μάρτη να βρισκόμαστε στην περιοχή του Κορακάρη για να κάνουμε δεντροφύτευση μέσα από ειδικές ποικιλίες που έχουμε συνεννοηθεί με το Δασαρχείο, ώστε είτε κάποιος να συμμετέχει εθελοντικά στη δεντροφύτευση, είτε μέσα από μία πλατφόρμα που θα δημιουργήσουμε να μπορεί να αγοράζει και να δωρίζει δέντρα τα οποία θα φυτεύονται στην περιοχή», εξήγησε. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ