Άλλη μια πληγή στον πολυτραυματία επαγγελματία του νησιού μας έρχεται να προσθέσει η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη.
Η αγορά, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα εστίασης, τα πρακτορεία, όλοι ήλπιζαν σε μια τονωτική ένεση από τις αφίξεις επισκεπτών του Πάσχα και τώρα βλέπουν αυτή τους την ελπίδα να ναυαγεί, αφού η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, όπως και το ενδεχόμενο συνέχισης της με κυλιόμενες απεργίες, αποτρέπουν τους ήδη διστακτικούς, λόγω κρίσης, επισκέπτες να έρθουν στο νησί.
Όποιος επιχειρήσει να δει μεμονωμένα την απεργία ως αποτρεπτικό παράγοντα, κινδυνεύει να ακολουθήσει λάθος δρόμο. Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών έρχεται να προστεθεί στα ήδη επιβαρημένα οικονομικά νοικοκυριά, στους αυξημένους ναύλους και στα μειωμένα δρομολόγια στα πλοία, στα αεροπορικά εισιτήρια που οι τιμές τους βρίσκονται στα ύψη και γενικά σε όλους εκείνους τους παράγοντες που έχουν κάνει το Πάσχα στο νησί να φαντάζει προορισμός για λίγους.
Ωστόσο, η 48ωρη απεργία επιτείνει την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, που στερεί την οικονομική ανάσα των ημερών από το νησί. Οι περισσότεροι επαγγελματίες προσδοκούσαν μια κάποια κίνηση από την Αθήνα, τη Θεσσαλική ή τη Μυτιλήνη και τώρα, μαζί με τους κάδους των πλοίων, βλέπουν να δένεται και η όποια ελπίδα να κάνουν Πάσχα και τα ταμεία τους.
Χτύπα κι άλλο
Η αγορά τις μέρες του Πάσχα δεν περιμένει θαύματα, αλλά όσο να είναι όλο και περισσότερο κινούνται τα πράγματα όταν έρχεται ξένος κόσμος, επισκέπτες και Χιώτες της Αθήνας αυτές τις μέρες στο νησί. Πέρα όμως από την εισροή κόσμου υπάρχει κι άλλο ένα σημαντικό ζήτημα για τα καταστήματα, αυτό της τροφοδοσίας. Ήδη με τα μειωμένα δρομολόγια υπάρχει πρόβλημα στις μεταφορές κι αυτό σίγουρα θα ενταθεί με την απεργία, με κίνδυνο τα καταστήματα να μην είναι πλήρως εφοδιασμένα σε εμπορεύματα. Γι αυτό και η είδηση για την απεργία εκλήφθηκε ως ένα ακόμη πλήγμα.
«Μέσα σε όλα ήρθε κι αυτό. Από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε. Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στις μεταφορές. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πανάκριβα, τα πλοία έχουν αραιώσει τα δρομολόγια. Τα μαγαζιά έχουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Η 48ωρη θα επιτείνει το πρόβλημα», αποδέχεται ο Β. Σπανολιός.
Δε φταίνε αυτοί
Αλληλέγγυο με τον αγώνα των ναυτεργατών είναι το Επιμελητήριο. Ο Β. Παππάς υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ναυτεργάτες και η απεργία τους αλλά η κυβερνητική πολιτική που τους οδήγησε σε αυτήν. «Το πρόβλημα δεν είναι στους ναυτικούς αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης. Τόσο καιρό που η αύξηση των εισιτηρίων έχει κάνει απαγορευτική την προσέγγιση επισκεπτών στα νησιά μας, δε μιλά κανείς. Τώρα φταίνε οι ναυτεργάτες; Δε φταίνε αυτοί. Αυτοί προειδοποίησαν και, όπως κάθε εργαζόμενος, έχουν δικαίωμα στην απεργία. Φταίει η πολιτική της κυβέρνησης», δήλωσε στον «π» ο Β. Παππάς.
Πάσχα αλά τούρκα στην παραλία
Τα καταστήματα εστίασης βιώνουν την οικονομική κρίση στο πετσί τους. Χρήματα δεν υπάρχουν, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί και την ίδια πορεία διαγράφει και η κατανάλωση. «Από το κακό πάμε στο χειρότερο. Η οικονομική κατάσταση μας ανησυχεί, τα χρήματα του Λιμενικού Ταμείου χάθηκαν, το ίδιο και το έργο των πεζοδρομίων, τα αεροπορικά εισιτήρια είναι στα ύψη, τα πλοία απεργούν, βάρκες για να βάλουμε δεν μπορούμε, ελπίζουμε πια στους Τούρκους», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης, Ν. Κλαδιάς.
Ξενοδοχείο η ελπίς
Το παρήγορο για τους ξενοδόχους είναι ότι η απεργία δεν έπεσε ακριβώς πάνω στις κρατήσεις τους, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι από την Τουρκία. Έτσι θα επηρεαστούν από αυτήν μόνο σε περίπτωση κλιμάκωσης της. Ο Π. Φεγγουδάκης μιλώντας στον «π» κατέληξε: «Η κίνηση της Μεγαλοβδομάδας ίσως επηρεαστεί κι αυτό κυρίως επειδή υπάρχουν κάποιες κρατήσεις από Μυτιλήνη. Γενικά πάντως είναι πολύ πεσμένα τα πράγματα. Με την απεργία έγινε αυτό που λέμε, «ήρθε κι έδεσε το γλυκό».»
Με το εισιτήριο στο χέρι;
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δρομολόγια, τη μία μέρα εκτελεί το δρομολόγιο το πλοίο της ΝΕΛ (Μ.Τρίτη) και την άλλη η HELLENIC SEAWAYS. Και από τα δυο πρακτορεία υπάρχουν εκατοντάδες εισιτήρια που έχουν ήδη κοπεί κι είναι άγνωστο αν λόγω των ημερών και της πληρότητας των πλοίων θα μπορέσει να απορροφηθεί ο κόσμος μέχρι το Μ. Σάββατο.
ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
Θ. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ: «Το τετέλεσται η κλιμάκωση»
«Τη Μ. Τετάρτη το πλοίο ήταν γεμάτο και είναι άγνωστο πώς θα απορροφηθεί όλος αυτός ο κόσμος. Για το νησί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι επιβάτες κυμαίνονται στα 600 άτομα. Αν συνεχιστεί κι άλλο η απεργία κι αν προχωρήσουν οι ναυτεργάτες σε κυλιόμενες θα είναι η καταστροφή για μας και για τις εταιρείες που είχαν την ελπίδα ότι με την κίνηση του Πάσχα θα καλύψουν τα «στραβά» του προηγούμενου διαστήματος».
Β. ΜΟΥΛΑΚΗΣ: «Να τα βρουν επειγόντως»
«Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Δε γίνεται να διακινδυνεύσουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ας τα βρουν με τους ναυτεργάτες να τελειώνει. Αλλιώς δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Υπάρχει κόσμος που κρατά τα εισιτήρια στα χέρια του κι είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να μετακινηθεί, όχι μόνο τις μέρες της απεργίας, αλλά και τις επόμενες. Όπως είναι άγνωστο το πώς θα φύγει, αν αποφασίσουν οι ναυτεργάτες να προχωρήσουν σε κυλιόμενες απεργίες».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.