ΕΚΔΟΣΕΙΣ «άλφα πι»: ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Σαν το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο του πνευματικού και ανήσυχου κόσμου του νησιού λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες ο εκδοτικός οίκος «άλφα πι». Σε πείσμα όσων θεωρούν το χαρτί και το πιεστήριο μια χαμένη υπόθεση και με υψηλή δόση ρομαντισμού και επίγνωσης για την αξία του βιβλίου, οι χιώτικες εκδόσεις των αδελφών Παληού επιμένουν στο κατακλυσμιαίο φαινόμενο κυκλοφορίας ή επανέκδοσης βιβλίων.
Το «αδελφών Παληού» δεν συνιστά παραδρομή. Ο Αντώνης μας κοιτά από ψηλά εδώ και χρόνια, το πνεύμα του, ωστόσο, συνεχίζει να πλανιέται στο τυπογραφείο του Κονταριού. Οι φωτογραφίες του για όποιον αντιλαμβάνεται την ψυχοσύνθεση του Γιάννη δεν εκφράζουν μια απλή αδελφική υποχρέωση. Κάθε συζήτηση με το συνεχιστή της προσπάθειας σε πείθει ότι η επιρροή του αείμνηστου Αντώνη θα μείνει ανεξίτηλη σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό των εκδόσεων «άλφα πι», σε σημείο που να νομίζεις ότι, πριν προχωρήσει το κάθε βήμα, ο Γιάννης έχει βρει τον τρόπο να επικοινωνεί και να παίρνει τη γνώμη ή και τη συγκατάθεση του Αντώνη.
Η διαφορά πια βρίσκεται στην οικονομική ανάληψη της ευθύνης. Ο έντυπος λόγος στις μέρες μας δέχεται την ολομέτωπη επίθεση κάθε μορφής τεχνολογικής εξέλιξης. Η γλώσσα τις πιέσεις μιας ισοπεδωτικής παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Η έλξη του χαρτιού αποδυναμώνεται κάθε μέρα που περνά και το εγχείρημα στήριξης του ταιριάζει μόνο σε αθεράπευτους ιδεολόγους της λογικής ότι η σωτηρία τούτου του κόσμου – και του τόπου ειδικότερα – θα έρθει μόνο από τη διάσωση της μνήμης και της πνευματικής συνέχειας. Αναλαμβάνοντας το υψηλό ρίσκο οικονομικής βιωσιμότητας της προσπάθειας.
Η δεύτερη «Κοραής»
Στα γραφεία της οδού Ροδοκανάκη έχει χαθεί πια το μέτρημα. Από συστάσεως του ο εκδοτικός οίκος «άλφα πι» έχει δώσει έντυπη υπόσταση σε περισσότερες από 650 συγγραφικές προσπάθειες. Έχει ερεθίσει το μέσο Χιώτη να ερευνήσει παραπάνω τον τόπο του, να σκαλίσει τα οικογενειακά ή τοπικά αρχεία, να διασώσει την ιστορική μνήμη, να αναδείξει το ποιητικό ή συγγραφικό ταλέντο του και να υπενθυμίσει ότι οι συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτό το μέρος συνεχίζουν να εμπνέουν και τους σύγχρονους κατοίκους του, ίσως η μοναδική αδιατάρακτη σχέση με το παρελθόν.
Χωρίς καμία δόση υπερβολής τα «τέκνα» των εκδόσεων «άλφα πι» συνιστούν από μόνα τους μια αυτόνομη βιβλιοθήκη περιωπής και στο σύντομο μέλλον θα υποχρεώσουν τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» να διαμορφώσει ειδική πτέρυγα για τη φιλοξενία τους.
Τα αποκτήματα του 2018
Με χρονική απόσταση περίπου 10 ημερών ο .. βομβαρδισμός των εκδόσεων συνεχίστηκε και το περασμένο έτος. Λογοτεχνία και ποίηση, ιστορικές διατριβές και τοπογραφίες, παιδική λογοτεχνία και σπουδαίες επανεκδόσεις, στο σύνολο τους 35 για το 2018, πλούτισαν και φέτος τις προθήκες όσων αντιλαμβάνονται ότι ο θησαυρός του βιβλίου είναι και στις μέρες μας πολύτιμος.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι η φήμη των εκδόσεων «άλφα πι» ξεπερνά πια τα νησιωτικά μας όρια και τις εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι συγγραφείς εκτός Χίου για τη δουλειά τους.
Το παράσημο
Λίγο πριν κλείσει το 2018 χάρισε στις εκδόσεις «άλφα πι» ένα τεράστιο παράσημο. Τη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου στην τάξη των γραμμάτων και των καλών τεχνών για το 7τομο έργο για τον Κωνσταντίνο Ν. Κανελλάκη της δ.φ. Αθηνάς Ζαχαρού Λουτράρη.
Η σφραγίδα ποιότητας για μια ομαδική δουλειά με την καθοριστική συμβολή και του εκδοτικού οίκου «άλφα πι».
Παρατηρώντας κανείς εκείνες τις μέρες το Γιάννη Παληό καταλάβαινε ότι χόρτασε από πληρωμή. Απαλλάχθηκε από τις οικονομικές σκοτούρες κι ένοιωσε πλούσιος Χιώτης, με την έννοια της πλήρωσης του καθήκοντος. Το άξιζε με το παραπάνω!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ODYSSEY WINE BAR: ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΝΕΙ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΙΩΤΙΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Μια σβέλτη ματιά στα πεπραγμένα του 2018 δημιουργεί τη σκέψη ότι ο εμπνευστής της «Οδύσσειας» έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους μουσικούς μανατζαραίους. «Τώρα πια οι καλλιτέχνες επιλέγουν οι ίδιοι την «Οδύσσεια». Ο ένας τη συστήνει στον άλλο», διαψεύδει τον εύκολο συνειρμό ο Σιδ. Χαλλιορής.
Θωμάς Μπακαλάκος, Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός. Θεμελιωτές των σύγχρονων ρευμάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής έρχονται ως προσκυνητές στο καθιερωμένο πια στέκι της Προκυμαίας. Οι λογικές οικονομικές απαιτήσεις τους δεν συνάδουν με τη στενή χωρητικότητα της «Οδύσσειας». Για αυτό οι καλλιτέχνες ρίχνουν από μόνοι τους νερό στο κρασί τους, επιλέγοντας να διακονήσουν σε μια μουσική σκηνή που διαγράφει ήδη τη δική της ιστορία.
Αυτό είναι το επίτευγμα του Σιδ. Χαλλιορή. Ο σεβασμός της δουλειάς ή πιο σωστά … της τρέλας του από τις πιο επιλεκτικές ψηφίδες του σύγχρονου μουσικού στερεώματος. Στην «Οδύσσεια» δεν πας για να βγάλεις μεροκάματο, συμμετέχεις για να στηρίξεις μια από τις πιο ποιοτικές μουσικές σκηνές στον ελλαδικό χώρο.
Οι μικρές αυθεντίες
Κάθε μουσικό ρεύμα στη χώρα μας αντλεί δυνάμεις από τους μικρομεσαίους πιστούς του καλλιτέχνες. Διαδίδουν τις τάσεις του, πολλές φορές τις συνδιαμορφώνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς σύντομα θα ανέβουν όροφο. Λεωνίδας Μπαλάφας, Απόστολος Ρίζος, Στάθης Δρογώσης, Σταύρος Σιόλας, Αργύρης Λουλατζής, Νατάσα Μωύσογλου.
Υπάρχουν κι όσοι δεν έχουν στόχο να γίνουν πρώτη φίρμα στη μαρκίζα, δεν το επεδίωξαν ποτέ, έχουν δημιουργήσει όμως το δικό τους φανατικό κοινό. Στέφανος Κόκκαλης, Δαβίδ Ναχμίας, Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, Ηρώ.
Προσθέτοντας την κατηγορία των μόνιμα αυθεντικών και αξεπέραστων (Σόλων Λέκκας – Κώστας Πρατσινάκης) δημιουργείς μια … ορχήστρα που θα έβρισκε θέση μόνο σε ξακουστή αθηναϊκή σκηνή.
Η οικογενειακή υποστήριξη
Όλη αυτή η δουλειά δεν θα εξελίσσονταν αν ο Σιδ. Χαλλιορής δεν την είχε μεταλαμπαδεύσει ως όραμα και καθήκον σε όλη του την οικογένεια. Ο δικός του μόχθος κι ο κόπος της συζύγου του, του γιού του και, εννοείται, της Αντ. Χαλλιορή, κρατούν χωρίς επιπλέον εξοδολόγια την «Οδύσσεια». Σε άλλη περίπτωση η οικονομική αιμορραγία θα έπνιγε το στόχο.
Οι μουσικές παραστάσεις
Πέρα από τις επώνυμες αφίξεις η «Οδύσσεια» έχει πετύχει ένα δεύτερο μεγάλο στόχο. Μοχλεύει ασταμάτητα τις ανησυχίες των τοπικών μουσικών, τους παντρεύει σε σχήματα και προσφέρει στο κοινό δουλεμένες μουσικές παραστάσεις για κάθε γούστο.
Το μεγάλο μας τσίρκο, οι ρεμπέτικες Νύχτες μαγικές, τα Τραγούδια της παρέας, η αφιερωμένη στη γιορτή της γυναίκας παράσταση «Της γυναίκας η καρδιά», τα αφιερώματα του Γιώργου Μισετζή σε Άκη Πάνου και Μάνο Χατζιδάκι, η εκδήλωση «Τραγουδάμε τους ποιητές», οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε Ριζιμιό χαράκι, η Latin Jazz & Blues παράσταση, η τριπλή μουσική συνάντηση του L. Gunduz με την Αντ. Χαλλιορή, οι Σεβνταλίδες σε ρεμπέτικα και λαϊκά, Τραγούδια κλασσικά εικονογραφημένα, η Ρεμπέτικη Ανθολογία, Του Αιγαίου τα μπλουζ, Τραγούδια του Αγώνα, ήταν μόνο μερικές από τις παραστάσεις που έγραψαν τη δική τους μουσική ιστορία το χρόνο που πέρασε.
Ένα μικρό Ομήρειο
Η «Οδύσσεια» όμως δεν λειτουργεί με συρρικνωμένο μουσικό προσανατολισμό. Αφηγήθηκε παραμύθια, παρουσίασε βιβλία, και προπαντός πρόσφερε στέγη στο Μουσικό Εργαστήρι του Μουσικού Σχολείου. Η ιδέα του εμπνευσμένου καθηγητή Θεολ. Μιχελή γίνεται πράξη για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η σημαντική συμβολή της «Οδύσσειας» είναι ότι φέρνει σε επαφή τα μουσικά φυντάνια της Χίου με τους κορυφαίους μουσικούς που φτάνουν στη Χίο για τις παραστάσεις της. Όσων το πρόγραμμα διευκολύνει μιλούν με τους νεαρούς μουσικούς, τους μεταδίδουν το πάθος τους για τη μουσική και τους καταθέτουν τη δεξιοτεχνία τους.
Στα χνάρια του πατέρα
Η φωτογραφία του ποιητή και πατέρα του Σιδερή, Κώστα Χαλλιορή, δεν δεσπόζει τυχαία στην «Οδύσσεια». Στον αείμνηστο Κώστα Χαλλιορή ανέθεσαν τη διεύθυνση του Ομηρείου οι Μιχαήλ και Σταματία Ξυλά, αξιολογώντας την αφοσίωση του στις τέχνες και στα γράμματα. Το έργο του διακόπηκε βίαια το 1985.
Με ένα δικό του τρόπο το συνεχίζει τα τελευταία χρόνια ο Σιδερής. Διευθύνει και προσφέρει στη Χίο ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο. Γιατί το Odyssey Wine Bar είναι λάθος να συγκαταλέγεται στους παρόχους διασκέδασης. Είναι ξεκάθαρα πάροχος πολιτισμού και μάλιστα με διαπιστωμένη πια την ποιότητα του.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ: Η ΨΗΦΙΔΑ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
Το Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι ο πρώτος ερευνητικός Οργανισμός που ιδρύεται στη Χίο και μάλιστα σε περίοδο επενδυτικής άπνοιας και πνευματικής εξάντλησης του πληθυσμού του νησιού λόγω της δεκαετούς περιόδου λιτότητας και στερήσεων που υφίσταται η χώρα. Η ίδρυση Κέντρου Έρευνας Μαστίχας αποτελεί μια επενδυτική πρωτοβουλία που γεννήθηκε από τη MEDITERRA και η οποία πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε με θέρμη από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με αποτέλεσμα τη σύσταση του ομώνυμου Νομικού Προσώπου το Δεκέμβριο του 2017.
Επενδυτική Πρωτοβουλία - σύμπραξη συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων, με στόχο την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία, ενάντια στην απαισιόδοξη διάθεση των καιρών και των αρνητικών αντικινήτρων που πηγάζουν από τις πολυετείς, αδιέξοδες και στείρες δημιουργικότητας εθνικές πολιτικές για τη νησιωτική Ελλάδα.
Επενδυτική πρωτοβουλία – δήλωση ότι υπάρχουν ακόμη δυνάμεις, ιδέες και διάθεση και κυρίως ότι μπορούμε περισσότερα από αυτά που μας έχουν ορίσει...
Επενδυτική πρωτοβουλία -μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες, με πείσμα, υπομονή και σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα σύνθετα, μακρόπνοα και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Φιλοδοξία των ιδρυτικών μετόχων (ΕΜΧ, MEDITERRA, IASIS, PHARMAQ, PHARMAGNOSE) είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει φορέα που θα συντονίζει ή θα παρεμβαίνει στην ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα που αφορά στη μαστίχα και ο οποίος θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές, και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.
Κοινή πεποίθηση των μετόχων και της διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας στο πάζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών που προηγήθηκαν (ίδρυση ΕΜΧ, εργοστάσιο ΕΛΜΑ, mastihashop, Μουσείο Μαστίχας) το κομμάτι της επιστημονικής έρευνας που απουσίαζε.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Επιστημονική Έρευνα: Ο συντονισμός της ακαδημαϊκής έρευνας που αφορά στη μαστίχα, η υλοποίηση επιστημονικών ερευνών και μελετών που αφορούν στις ιδιότητες και δράσεις της, την καλλιέργεια του δένδρου και τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.
Σχεδιασμός προϊόντων: σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όλων των κατηγοριών, όπως φαρμακευτικά, συμπληρώματα διατροφής, τρόφιμα, προϊόντα στοματικής υγιεινής, καλλυντικά, φαρμακευτικά, ροφήματα κ.α.
Πιλοτικές εφαρμογές / παραγωγές: το Κέντρο στις εργαστηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις του θα μπορεί να παράγει πιλοτικά προϊόντα όλων των κατηγοριών.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΑ ΧΙΩΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Διείδε το κενό ως προς την αξιοποίηση της χλωρίδας του τόπου μας και συγκεκριμένα των αρωματικών φυτών και βοτάνων της Χιακής γης και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση τους στη γαστρονομία ίδρυσε τη Myrovolos Organics.
Το μοναδικό μικροκλίμα της Χίου, σε συνδυασμό με το έδαφος και τις ιδιαιτερότητες του, ήταν κίνητρο για την Αργ. Κουτσουράδη στην προσπάθεια της να παράξει προϊόντα υψηλής ποιότητας, βιολογικά, υγιεινά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μια δουλειά χειρωνακτική με πολύ κόπο και αγάπη.
Μέσα στο 2018 η Myrovolos Organics εξελίχθηκε. Προσπάθησε να είναι παρών σε ημερίδες, συνέδρια και εκθέσεις. Ενημερώθηκε μέσα από Συνέδρια της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος ( ΕΑΦΦΕ). Κινητήρια δύναμη και σύμβουλος της στα πρώτα της βήματα ήταν η συντοπίτισσα μας Ελένη Μαλούπα, γεωπόνος , Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Καθοριστικοί σύμβουλοι στην πορεία της ήταν καταρτισμένοι επιστήμονες, Καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Βασικό επίτευγμα της Myrovolos Organics ήταν η σύντομη καθιέρωση της στην τοπική αγορά. Απλώθηκε σε καταστήματα delicatessen, super market, παντοπωλεία, καφεκοπτεία, φαρμακεία κ.ά.. Η τοπική καθιέρωση σύντομα της επέτρεψε να εξαπλωθεί σε 80 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, να εξάγει σε 3 πόλεις της Γερμανίας και να κάνει ένα νησί να υπερηφανεύεται για τα αρωματικά φυτά και βότανα του.
Οι συνέργειες με την τοπική αγορά ήταν το «άλφα και το ωμέγα» για την εξέλιξη της Myrovolos Organics μέσα στο 2018. Δημιούργησε το δικό της δίκτυο στο χώρο της αγροδιατροφής. «Βοηθηθήκαμε ο ένας με τον άλλο να βρούμε πελάτες», επισημαίνει η Αργ. Κουτσουράδη και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλους τους τοπικούς παραγωγούς ότι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες είναι το βασικό διαβατήριο επιτυχίας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ
Με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο έκλεισε και το 2018 για την χιώτικη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου», που κατάφερε την προηγούμενη χρονιά να υποστηρίξει τις ανάγκες εκατοντάδων παιδιών, εφήβων, ενηλικών και των οικογενειών τους.
«Παρότι το 2018 δεν ήταν μια «εύκολη» χρονιά, καταφέραμε να σταθούμε στο πλευρό ακόμη περισσότερων συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές, αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές», δηλώνει η πρόεδρος του Κ.Π.Ε., Βιβή Σιδηροφάγη, συμπληρώνοντας «ότι είναι πολύ συγκινητικό να αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουμε στη Χίο, στα απομακρυσμένα χωριά της, στα Ψαρά, στις Οινούσσες, καθώς και στην Αθήνα».
Από τις δομές της Χίου ολοένα και περισσότερο παρέχονται νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις εμπλουτίζοντας το έργο του Κέντρου.
Από το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων παρέχεται η παρέμβαση Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μοναδικό στο νησί μας, και αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο τα ομαδικά προγράμματα με στόχο την κοινωνικοποίηση και την Κοινωνική και Συναισθηματική ανάπτυξη.
Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας ενηλίκων παρέχει ποικιλία ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων και κατευθύνσεων (συστημική, γνωσιακή – συμπεριφορική, υποστηρικτική, ψυχοδυναμική, ατομική, ομαδική, ζεύγους, οικογένειας) από εξειδικευμένους ψυχοθεραπευτές.
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου διεύρυνε τις υπηρεσίες της, προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη και στον προσφυγικό πληθυσμό, καλύπτοντας για ακόμη μια φορά τις ανάγκες της ευρύτερης κοινότητας.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διευρύναμε την διεπιστημονική ομάδα ανοίγοντας…. νέες θέσεις εργασίας στη Χίο με θεραπευτές που έχουν τις απαιτούμενες εξειδικεύσεις», επισημαίνει η κ. Σιδηροφάγη και προσθέτει: «το 2018 συμπληρώσαμε 22 χρόνια παρουσίας στη Χίο και έχουμε δημιουργήσει δεσμούς εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, προσεγγίζοντας τις ανάγκες των ωφελούμενών μας και των οικογενειών τους με σύνεση και προσοχή».
Στις αναμνήσεις του 2018 περιλαμβάνεται ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό «Στην Αυλή του Κόσμου» με πληθώρα εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και ο εμπλουτισμός των θεραπευτικών προγραμμάτων του Εξειδικευμένου Κέντρου για Άτομα με Αυτισμό «Ηλίανθος».
«Κάτι ακόμα που μας κάνει περήφανους είναι ότι μοιράσαμε την γνώση μας σε πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής, οι οποίοι παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης σε Αθήνα και Χίο. Το 2018 ήταν 1η χρονιά που υλοποιήθηκαν σεμινάρια στη Χίο, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του κλάδου μας», αναφέρει, προαναγγέλλοντας ότι το Φεβρουάριο θα υλοποιηθεί στη Χίο σεμινάριο πρώτων βοηθειών για επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
«Για το 2019 ευχόμαστε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία, επαγγελματισμό και σωστή στελέχωση για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ουσιαστικό κοινωνικό έργο, ξεπερνώντας τις δυσκολίες με ψυχραιμία και στηριζόμενοι στη δύναμη της ομαδικής δουλειάς και της επιστημονικής γνώσης», καταλήγει η κ. Σιδηροφάγη.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΤΙΒΑ
Οι αρχιτέκτονες Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio με έδρα το νησί μας. Η ενασχόλησή τους με την κλίμακα σχεδιασμού επίπλων και μικρότερων κατασκευών σε project με αντικείμενο το interior design οδήγησε σύντομα στην επέκταση της δραστηριότητας του γραφείου τους και στο σχεδιασμό αντικειμένων. Η αγάπη τους για τις κατασκευές και τον πειραματισμό με νέα, καινοτόμα υλικά ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα με τη δημιουργία της προϊοντικής σειράς CONTIVO design.
Σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση
Πρόκειται για μία σειρά χειροποίητων αντικειμένων design από τσιμέντο, με ανάγλυφα γεωμετρικά μοτίβα. Η έμπνευση γι αυτή τη σειρά προέρχεται από την παραδοσιακή τέχνη και αρχιτεκτονική και τα γεωμετρικά μοτίβα που συναντά κανείς σε αυτή, όπως τα μοναδικά «ξυστά» στις προσόψεις των κατοικιών στο Πυργί. Τα μοναδιαία στοιχεία εντοπίζονται, καταγράφονται και επαναπροσδιορίζονται, σε ελεύθερη σύνθεση ή σε επάλληλες ζώνες, αλλά πάντα με τον χαρακτήρα του ανάγλυφου μοτίβου σε τσιμέντο. Ο στόχος των δημιουργών είναι τα αντικείμενά τους να έχουν μία διαλεκτική σχέση με την παράδοση, αλλά με αφαιρετική, σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση.
Τα πρώτα αντικείμενα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν στο studio τους ήταν τα ανάγλυφα σουβέρ σε 6 διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Η συνεργασία με το Μουσείο Μαστίχας και με το ευρύτερο δίκτυο μουσείων του ΠΙΟΠ τους έδωσε την ώθηση να συνεχίσουν.
Και νορβηγικά μοτίβα
Στη συνέχεια, δημιούργησαν τον ξύλινο δίσκο με την εξάδα σουβέρ, ένα πολυλειτουργικό αντικείμενο, ακολούθησε ο κύβος με δρύινη βάση και ανάγλυφο σχέδιο στο χείλος, και μία σειρά κοσμημάτων (δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κρεμαστά) με ανάγλυφα μοναδιαία στοιχεία από τσιμέντο και βάσεις από ανοξείδωτο ατσάλι. Η έμπνευσή τους από τα γεωμετρικά μοτίβα δεν περιορίστηκε σε αυτά της ελληνικής τέχνης. Αντίθετα, ακολούθησε μία σπουδή πάνω στα νορβηγικά μοτίβα πλέξης, που οδήγησε στη δημιουργία της σειράς ανάγλυφων σουβέρ nordic.
Το 2018 συμμετείχαν στην έκθεση Good Ντιζάιν Exhibition με νέα αντικείμενα, τις ανάγλυφες πιατέλες. Τα γεωμετρικά μοτίβα είναι εμπνευσμένα από αυτά των «ξυστών», σε ελεύθερη σύνθεση. Διατίθενται στα έξι χαρακτηριστικά χρώματα των αντικειμένων CONTIVO design και μπορούν να λειτουργούν ως σετ, καθότι εφαρμόζουν η μία μέσα στην άλλη και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον ενιαίο ανάγλυφο σχέδιο, είτε χωριστά γιατί έχουν χρηστικό χαρακτήρα και προσδίδουν μία μίνιμαλ πινελιά σε κάθε εσωτερικό χώρο.
Μέχρι στιγμής, τα αντικείμενά CONTIVO design είναι διαθέσιμα στα πωλητήρια του δικτύου Μουσείων του ΠΙΟΠ, καθώς επίσης και στο πωλητήριο του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. και σε επιλεγμένα καταστήματα.
Η ώρα των ανεμόμυλων
Το τελευταίο διάστημα η Δανάη και ο Γιώργος εργάζονται με ενθουσιασμό πάνω σε ένα νέο project, που συνδυάζει την αρχιτεκτονική και το design ακόμη πιο στενά, βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο όσον αφορά την παραγωγή του και σκοπεύουν να το ολοκληρώσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα 3d wall tile, που ανασυνθέτει ένα αγαπημένο μοτίβο CONTIVO, το windmill, αλλά με σύγχρονη αισθητική προσέγγιση και πολλούς μορφολογικούς συνδυασμούς κατά την εφαρμογή.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η κορυφή ζαλίζει και σε συνδυασμό με την αλκοολική καθημερινή τριβή κινδυνεύει να παρασύρει στη μέθη της επιτυχίας. Οι συντελεστές του «Oz Cocktail Bar» απέδειξαν το 2018 ότι η κορυφή γίνεται για εκείνους βατήρας νέων φιλόδοξων επιδιώξεων.
Η στατική λειτουργία ενός bar γρήγορα φάνηκε ότι δεν ήταν αυτοσκοπός του «Oz». Η ομάδα του δημιουργεί νέα προϊόντα, διασυνδεδεμένα με βιωματικές τουριστικές προσεγγίσεις.
Το 2018 αξιοποίησε την παραμελημένη παραλία του Αγίου Ισιδώρου, με το εμβληματικό εκκλησάκι χτισμένο στην αγκαλιά της θάλασσας. Υψηλό επιχειρηματικό ρίσκο, αφενός γιατί δεν διασφάλιζε τις αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές, αφετέρου γιατί αντιμάχεται τις δύστροπες καιρικές συνθήκες της περιοχής. Μέσα σε ένα τρίμηνο το «Oz bay» προστέθηκε στους καλοκαιρινούς προορισμούς και η … έξοδος προς τη θάλασσα ίσως ενεργοποιήσει την ολοκληρωμένη παρουσίαση μιας πρότασης γαμήλιου τουρισμού σε ένα ειδυλλιακό σημείο του νησιού, εφόσον ο στρατηγικός στόχος εκμίσθωσης και του χερσαίου χώρου της παραλίας επιτευχθεί.
«The Mastiha Experience»
Στρατηγικά το «Oz» δεν έμεινε σ’ αυτό. Με το «The Mastiha Experience» δημιούργησε μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία, που ακολουθεί τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας από το σκίνο ως το ποτήρι και αποκαλύπτει τα μυστικά της σπάνιας τελετουργίας της συγκομιδής και της παραγωγής του προϊόντος.
Ήδη για το νέο project προσκαλεί στη Χίο bartenders από όλο τον κόσμο, τους ξεναγεί στο χωράφι και τους μεταδίδει τη δυναμική της μαστίχας ως συστατικό έμπνευσης για cocktails.
Η ομάδα του «The Mastiha Experience», με το θρυλικό της βαν – μπαρ, ταξιδεύει κι εκτός Χίου, παίρνοντας μέρος σε κοσμικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις προώθησης του νησιού, σαν ένας σημαντικός πρεσβευτής του και δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προϊόν, οι ρίζες του οποίου αρχίζουν ήδη να βγαίνουν στη Χίο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΑ ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Το στόχο του, να γίνει στέκι για όλους τους λάτρεις της τέχνης και των κατασκευών έχει πετύχει ήδη το «hut». Ως μια νεοσύστατη επιχείρηση με εντελώς διαφορετικό concept ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αφού, πέρα από καλό καφέ, προσφέρει τη δυνατότητα για πειραματισμό με τεχνικές και χειροτεχνίες που δεν μαθαίνουμε στο σχολείο και κανείς δεν θα πραγματοποιούσε μόνος του στο σπίτι. Η επιχείρηση-υβρίδιο στον πεζόδρομο Δίωνος στην Απλωταριά αποσκοπεί στην ένταξη της ιδιοκατασκευής ή DIY (Do It Yourself) αλλά και της επαναχρησιμοποίησης υλικών στην καθημερινότητά μας με στόχο την προσωπική ικανοποίηση της επίτευξης αλλά και της μείωσης εξόδων και άγχους.
Η οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται δημιούργησαν την ιδέα του Hut σε ένα πολύ αβέβαιο οικονομικά τοπίο, τοπικά και παγκόσμια, προσθέτοντας άλλη μια μορφή ψυχαγωγίας στο νησί. Η επένδυση εστιάζει στο κενό που υπάρχει στις επιλογές διασκέδασης και χαλάρωσης στο νησί δημιουργώντας μια πλατφόρμα αναγνωρισιμότητας για νέους δημιουργούς αλλά και ένα χώρο κατάλληλο για δημιουργία, με σύγχρονη αισθητική και φιλική διάθεση.
Επιπλέον, ο χαρακτήρας που προβάλλεται μέσα από δράσεις κοινωνικής ευθύνης όπως η συνεργασία με την Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων για τη συγκομιδή πλαστικών καπακιών για αγορά εξοπλισμού υποστήριξης ΑμΕΑ αλλά και η συμμετοχή στις διοργανώσεις καινοτομίας TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποδεικνύει πως δεν είναι άλλη μία τυπική καφετέρια. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης επενδύουν στην συνολική εμπειρία του επισκέπτη αντιμετωπίζοντάς τον ως φιλοξενούμενο και δίνοντας του την ευκαιρία να εισπράξει ευχαρίστηση μέσω της δημιουργίας από το μηδέν μεταδίδοντας παράλληλα γνώση επί του θέματος.
Η επιχειρηματικότητα δεν σταματά εδώ αφού η επιχείρηση βρίσκεται μόνιμα σε διαδικασία αναζήτησης νέων σεμιναρίων, νέων τεχνικών αλλά και κατασκευών που βοηθούν έστω και μια μικρή μερίδα ατόμων τοποθετώντας ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΣΑΚΟΥ
Τα στεγανά, που ήθελαν το χιακό εφοπλισμό μη συνδεδεμένο με τοπικές επενδύσεις, έσπασε ο Όμιλος Τσάκου. Η υπερβάλλουσα αίσθηση εντοπιότητας από τον καπ. Παναγιώτη και η επιτυχία του να μεταλαμπαδεύσει τη Χιολατρεία και στα νεότερα μέλη της οικογένειας του, έφεραν μέσα σε ένα χρόνο δυο εξίσου σημαντικές επενδύσεις στη Χίο.
Απ’ τη γενέτειρα του, τα Καρδάμυλα, ανακοίνωσε το 2017 την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού Ναυτικού Λυκείου στην Ελλάδα, με έδρα την πόλη της Χίου, θέλοντας να κάνει γνωστό, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, το λόγο που η χιώτικη ναυτοσύνη και οι Χιώτες ναυτικοί διακρίνονται σε όλα τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.
Το Λύκειο, ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2018, ξεκίνησε τη λειτουργία του, με χρονική συνέπεια που θα ζήλευε κάθε επενδυτικός όμιλος.
Ένας πολυπληθής αριθμός επαγγελμάτων περιστρέφονται γύρω από τη θάλασσα και στη Χίο της ναυτοσύνης τα παιδιά θα πρέπει να τα ανακαλύψουν, να τα γνωρίσουν και να κρίνουν εάν θέλουν να τα ακολουθήσουν.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ανάγκη των έμπειρων Ελλήνων και Χίων στελεχών της ναυτιλίας. Πλοίαρχοι, Μηχανικοί, Ναυπηγοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Ναυλομεσίτες, Οικονομολόγοι, Στελέχη Νηογνωμόνων και Ασφαλιστικών εταιρειών, επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού, αποτελούν μέρος μόνο των επαγγελμάτων που ένα παιδί θα μπορούσε να ακολουθήσει, αφού πρώτα τα γνωρίσει μέσα από την κατάλληλη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.
Μαρίνα για σταδιοδρομία στη θάλασσα
Όμως η οικογένεια του καπτ. Παναγιώτη, οι άνθρωποι δηλαδή που ανήκουν στο δυναμικό του Ομίλου, δεν σταμάτησαν ούτε εκεί. Ενώ το νέο Λύκειο βρισκόταν στα σκαριά και προετοιμαζόταν για το πρώτο του ταξίδι, ήδη είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη συμμετοχή και τελικά επικράτηση του Ομίλου στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την «πολύπαθη» μαρίνα της Χίου.
Ένας ναυτιλιακός κολοσσός, με 110 πλοία στην διάθεση του, και με την εταιρεία του Νίκου Τσάκου, την ΤΕΝ, εισηγμένη εδώ και 20 χρόνια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έρχεται στη Χίο να επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.
Αναζητώντας μία συνοχή στις κινήσεις του Ομίλου εντοπίζουμε ότι ο καπτ. Παναγιώτης τη μαρίνα της Χίου την αντιλαμβάνεται ως ένα ακόμη κομμάτι στο σύνθετο παζλ που λέγεται Σταδιοδρομία στη Θάλασσα.
Από λίγο έως πολύ τα παιδιά της Χίου γνωρίζουν τα επαγγέλματα γύρω από τη ναυτιλία. Αντιλαμβάνονται ότι, εάν θέλουν να ασχοληθούν με τα χρηματοικονομικά, θα κατευθυνθούν προς το τμήμα Ναυτιλίας της Χίου ή το αντίστοιχο στον Πειραιά, εάν θέλουν Πολυτεχνικές σχολές θα οδηγηθούν μέσα από τα Πολυτεχνεία της χώρας, εάν θέλουν να ταξιδέψουν θα περάσουν από τις ΑΕΝ.
Αυτό που όμως μία ολόκληρη γενιά παιδιών της Χίου έχει στερηθεί ως εικόνα είναι η ενασχόληση με το θαλάσσιο τουρισμό. Η έλλειψη οποιασδήποτε λιμενικής υποδομής, έστω και στοιχειώδους, κράτησαν εδώ και 20 χρόνια μία ολόκληρη γενιά παιδιών μακριά από την ανάπτυξη αυτού του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου. Περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ιόνιο, οι Σποράδες, νησιά των Κυκλάδων, αλλά και των Δωδεκανήσων εδώ και 15 χρόνια έχουν επενδύσει σε αυτό το είδος τουρισμού απολαμβάνοντας σήμερα σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Το 2019 ας ελπίσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά. Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, τα 7000 τ.μ. θα ανεγερθούν στον χερσαίο χώρο της μαρίνας. Χώροι πρασίνου και περιπάτου θα προσφέρουν σημαντικές ανάσες στους κατοίκους του νησιού.
Τα οφέλη
Η λιμενική εγκατάσταση θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί και ένα τμήμα στη βόρεια πλευρά της μαρίνας θα προσφέρεται για τις ετήσιες συντηρήσεις των σκαφών που θα φιλοξενούνται.
Δεν είναι αυτή όμως η συμβολή της επένδυσης αλλά η επίδραση στο dna του νησιού μας. Από το 2022 σταδιακά θα ξεκινήσει η επαγγελματική δραστηριότητα των σκαφών θαλάσσιου τουρισμού, που θα φιλοξενούνται σε ένα ασφαλές λιμενικό έργο. Η δραστηριότητα αυτή θα προκαλέσει αύξηση στην επισκεψιμότητα του νησιού, μικρή ή μεγάλη, σίγουρα όμως θα δώσει κίνητρο σε ένα μεγάλο αριθμό νέων παιδιών, που σήμερα βρίσκονται ακόμη στα μαθητικά έδρανα, να ασχοληθούν με ένα είδος τουρισμού που βρίσκεται μέσα τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν το γνωρίζουν.
Οι ομόκεντροι κύκλοι
Οι κινήσεις του Ομίλου Τσάκου δείχνουν ότι η κίνηση γίνεται επάνω σε ομόκεντρους κύκλους αυξανόμενης διαμέτρου, το κέντρο όμως πάντα θα είναι η θάλασσα. Κανείς δεν ξέρει τι υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων του, για την επόμενη ημέρα, ποια κίνηση θα ακολουθήσει, νιώθουμε όμως μία σιγουριά πλέον ότι η Χίος δεν είναι μόνη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.