Ύστερα από χρόνια λειτουργίας της «Προμηθευτικής» κι ενώ το 2019 η εταιρεία φαίνονταν ότι είχε επιτελέσει τον σκοπό της και ήταν ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο, το πάθος και το όραμα να ανασυσταθεί από τις στάχτες της και να πρωτοπορήσει στον τομέα της παραγωγής πράσινης ενέργειας, της έδωσαν εκ νέου φτέρά.
Έτσι αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία μέσω της εγκατάστασης και της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η «Προμηθευτική», απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας Βροντάδου.
Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες;
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών / οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.
Τι εννοούμε με τον όρο ενεργειακή δημοκρατία;
Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, η οποία ουσιαστικά παύει να αφορά λίγους μεγάλους ‘παίκτες’. Είτε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών είτε επειδή οι ΑΠΕ είναι οικονομικά πιο συμφέρουσες, η ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα έχει ξεκινήσει και είναι μη αναστρέψιμη. Η ενεργειακή δημοκρατία διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μία ενεργειακή κοινότητα;
Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Υπάρχουν ωστόσο σαφείς περιορισμοί προκειμένου να διασφαλιστεί η εντοπιότητα, αλλά και η δημοκρατικότητα των διαδικασιών: τουλάχιστον το 51% των μελών θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την Περιφέρεια στην οποία έχει έδρα η ΕΚΟΙΝ (να είναι δημότης ή ιδιοκτήτης ακινήτου), ο ελάχιστος αριθμός μελών είναι 5, αφού κανένα μέλος δεν μπορεί να έχει περισσότερο από το 20% των συνεταιριστικών μερίδων (ισχύουν εξαιρέσεις για ΟΤΑ και νησιωτικούς ΟΤΑ), ενώ ανεξαρτήτως ποσοστού, όλοι συμμετέχουν στη γενική συνέλευση με μία μόνο ψήφο.
Το νέο θεσμικό Πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών και οικογενειακών εισοδημάτων αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής Δημοκρατίας.
Τα πρώτα σχέδια της «Προμηθευτικής»
Στα πρώτα σχέδια της «Προμηθευτικής» είναι η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος 500kw σε κατάλληλη περιοχή, ικανού για να ξεκινήσει τη λειτουργία της η ενεργειακή κοινότητα και να εμφανιστούν οι πρώτες αποδόσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των μελών της.
Η συγκεκριμένη φάση προσδιορίζεται να έχει ολοκληρωθεί χρονικά έως το τέλος του 2022 με αρχές του 2023.
Ήδη η «Προμηθευτική» έχει ολοκληρώσει όλη τη σειρά των απαιτούμενων μελετών για την τεκμηρίωση του πρώτου υβριδικού πάρκου παραγωγής ενέργειας στο Αίπος, έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και έχει υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον ολοκληρωμένο φάκελο για την έγκριση υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Η ενεργειακή διασύνδεση της Χίου η οποία θα πραγματοποιηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την μετατόπιση της ενέργειας σε καθαρές πράσινες μορφές παραγωγής είναι για την «Προμηθευτική» η μεγάλη πρόκληση και πάνω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα κινηθούν τα βήματά της.
Με την πολύτιμη συμβολή του Αριστείδη Ζαννίκου
Με την ανάλογη προετοιμασία η «Προμηθευτική» πήρε την πρωτοβουλία και με την ενεργή υποστήριξη του Αριστείδη Ζαννίκου συγκροτήθηκε η αρχική ομάδα των προσώπων που απαιτούνται από το νόμο και δόθηκε εντολή για τη σύσταση καταστατικού και την κατάθεση διαπιστευτηρίων για τη νόμιμη λειτουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας .
Παράλληλα συγκροτήθηκε προσωρινό επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση και ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών καθώς και την προώθηση και εγγραφή νέων μελών στην κοινότητα.
Πέρα από τις διεκπεραιωτικές εργασίες προετοιμάζονται οι άξονες και το σχέδιο δράσης της κοινότητας με τελικό σκοπό να εξασφαλιστεί σε όλα τα μέλη της φθηνότερο καθαρό ρεύμα.
Το πρώτο υβριδικό πάρκο στο Αίπος
Το πρώτο υβριδικό πάρκο παραγωγής ενέργειας στο Αίπος αποτελεί μία ενεργειακή συστοιχία από ανεμογεννήτριες που διαθέτει σήμερα η «Προμηθευτική», 225 kW εκάστη και φωτοβολταϊκό σύστημα 1.000 kW συν έναν υδροστρόβιλο που θα υποστηριχτεί από την υπάρχουσα λιμνοδεξαμενή του Αίπους.
«Το πρώτο υβριδικό πάρκο παραγωγής ενέργειας δεν είναι τίποτα άλλο από την επιστροφή και την εμπιστοσύνη στις ρίζες μας δεν είναι τίποτα άλλο από τη σιγουριά ότι το Αίπος δεν είναι μόνο τόπος μαρτυρίου των προγόνων μας αλλά και η ενεργή πηγή ζωής μας που με σεβασμό απέναντι του μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα εποχή της καθαρής ενέργειας», εξηγεί στον «π» ο Μάρκος Μεννής και συνέχισε λέγοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο η «Προμηθευτική» πήρε απόφαση η μερίδα της συμμετοχής στην ενεργειακή κοινότητα για όλους τους μετόχους να οριστεί στο ποσό των 30 ευρώ αντί των 100 που έχει οριστεί για το οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιθυμεί να συμμετάσχει.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.