21.6.2023 14:13

Στα σκαριά υβριδικό έργο ενέργειας σε έκταση 700 στρεμμάτων στο Αίπος- Βίντεο

Σχεδιάγραμμα του υπό μελέτη έργου στη θέση «Κρητικού Λάκκος»

Η εταιρεία Direen με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης πίσω από το εγχείρημα το οποίο έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά

Σε διαβούλευση τίθεται, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου, το εγχείρημα της δημιουργίας υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη θέση «18» του Αίπους.

Οι λεπτομέρειες του έργου

Το σχέδιο προβλέπει να κατασκευαστεί Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 17,99ΜW και 7,75MW Συσσωρευτές (εγγυημένη), στη θέση «Συκομνίδια – Βορόσκεπο – Λεπρό – Αλιφιαί – Κρητικού Λάκκος – Φλωριανού Βουνό».

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 17,99MW) και Εγγυημένης ισχύος 7,75MW στις θέσεις «Συκομνίδια – Βορόσκεπο – Λεπρό – Αλιφιαί – Κρητικού Λάκκος – Φλωριανού Βουνό» του Δήμου Χίου, Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Ο Υβριδικός Σταθμός αποτελεί συνδυασμό Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 17,99ΜW και ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύ 7,75MW.

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα αποτελείται από 29.983 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 600W έκαστο, τύπου JKM600N-78HL4, της εταιρίας Jinko Solar και συνολικά 4 μετατροπείς της εταιρίας Gamesa Electric, τύπου Proteus PV 4500 και τέσσερις μετασχηματιστές ανύψωσης Χαμηλή/ Μέση Τάση της εταιρίας 4,54MVA Dynyn.

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα αποτελείται από συστοιχίες συσσωρευτών, η συνολική ισχύς ηλεκτροπαραγωγής του συστήματος αποθήκευσης (εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύς-διαδικασία εκφόρτισης) του σταθμού θα είναι ίση με 7,75MW (bi-directional inverter). Τέλος η συνολική καθαρή αποθηκευτική ικανότητα (εγχεόμενη ενέργεια) του συστήματος των συσσωρευτών θα είναι 38,75MWh. Η συνολικά εγκατεστημένη χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης θα είναι ίση 50MWh.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του Σταθμού θα οδηγείται μέσω αποκλειστικών γραμμών τριπολικού υπόγειου καλωδίου  Μέσης Τάσης 33kV, στον υφιστάμενο ΑΣΠ Χίου.

Οι εργασίες

Στην περιοχή του έργου θα εκτελεστούν σε πρώτη φάση χωματουργικές εργασίες που αφορούν τη εξομάλυνση του εδάφους και τη βελτίωση της υφιστάμενης οδοποιίας όπου απαιτηθεί για την πρόσβαση στον Φωτοβολταϊκό Σταθμό

Στη συνέχεια θα γίνει διαμόρφωση των χώρων εγκατάστασης του κέντρου ελέγχου και των κοντέινερ, των συσσωρευτών και των μετατροπέων.

Άλλες χωματουργικές εργασίες που απαιτούνται είναι η διάνοιξη υπογείων τάφρων διέλευσης καλωδίων ισχύος κατά μήκος των υποστηρικτικών δομών και κατά μήκος των δρόμων.

Αφού γίνει η τελική διαμόρφωση των χώρων του έργου (επιχώσεις τάφρων διέλευσης καλωδίων, θεμελίωση διάστρωση υποστηρικτικών δομών, περίφραξη) θα ξεκινήσει η τοποθέτηση του κυρίως εξοπλισμού (φωτοβολταϊκά πάνελ, κοντέινερ συσσωρευτών και μετατροπέων).

Σημειώνεται πως για τις εκσκαφές του έργου, όπου αυτές απαιτούνται δεν θα χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά παρά μόνο μηχανικά μέσα.

Παράλληλα με την τοποθέτηση του κυρίως εξοπλισμού κατασκευάζεται και η υπόγεια γραμμή μεταφοράς Μέσης Τάσης, από το Κέντρο Ελέγχου στον υφιστάμενο ΑΣΠ Χίου.

Η φάση λειτουργίας

Κατά τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Σταθμού, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με τον εξής τρόπο:

Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα αποτελείται 29.983 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 600W έκαστο, τύπου JKM600N-78HL4, της εταιρίας Jinko Solar και συνολικά 4 μετατροπείς της εταιρίας Gamesa Electric, τύπου PVS4500 και τέσσερις (4) μετασχηματιστές ανύψωσης Χαμηλή/Μέση Τάση της εταιρίας 4,54MVA Dynyn.

Η ηλιακή ακτινοβολία προσπίπτει στις επιφάνειες των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται από το υλικό της επιφάνειας, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την μετατροπή του σε άλλη μορφή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα). Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται (συνεχές) για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να μετατραπεί σε κατάλληλη μορφή (εναλλασσόμενο).

Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλων διατάξεων (μετατροπείς).

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπόγειων καλωδίων Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.) και θα καταλήγουν στους μετατροπείς.

Τα Φ/Β πλαίσια του σταθμού θα αναπτυχθούν σε συστοιχίες (strings) οι οποίες θα συνδέονται ανά ομάδες στους Central Inverters (Gamesa Electric PV 2X series PV Stations PVS5000 40ft ISO container).

Συνολικά, θα εγκατασταθούν δώδεκα (12) Central Inverters συνολικής εγκατεστημένης ενεργού ισχύος 60MW.

Εν συνεχεία, θα συνδέονται και θα ανυψώνουν την τάση τους στην μέση τάση (33kV) μέσω δώδεκα (12) μετασχηματιστών (M/Σ) ισχύος 5MVA (Dynyn).

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια θα συγκεντρώνεται μέσω υπογείων καλωδίων στο κέντρο ελέγχου του Σταθμού, όπου εν συνεχεία θα οδηγείται, στο σύστημα αποθήκευσης του, ενώ θα υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες διακοπτικές διατάξεις και διακριτές μετρήσεις.

Η συνολική ισχύς ηλεκτροπαραγωγής του συστήματος αποθήκευσης (εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύς - διαδικασία εκφόρτισης/φόρτισης) του σταθμού θα είναι ίση με 108MW (bi-directional inverter).

Τέλος η συνολική καθαρή αποθηκευτική ικανότητα (εγχεόμενη ενέργειας) του συστήματος των συσσωρευτών θα είναι 216MWh.

Το σύστημα αποθήκευσης του σταθμού θα διασυνδέεται με το δίκτυο μέσω είκοσι τεσσάρων (24) αμφίδρομων αντιστροφέων (bi-directional inverters 24 x GAMESA-ELECTRIC 4,5MW 40fts containerized) και θα ελέγχεται από ένα λογισμικό παρακολούθησης και ελέγχου (EMS & BMS), των αντίστοιχων μετασχηματιστών ισχύος και γραμμές μέσης τάσης, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές.

Η διασύνδεση του σταθμού θα γίνεται μέσω κατάλληλων αυτόματων διακοπτών διασύνδεσης (ΑΔΔ) και των αντίστοιχων προβλεπόμενων συνοδών διατάξεων μετρήσεων και προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές λεπτομέρειες, τόσο των γραμμών Μ.Τ., όσο και του τρόπου διασύνδεσης στο πεδίο Μ.Τ. (κυψέλες άφιξης, μέτρησης και προστασίας), θα καθοριστούν κατά την χορήγηση της προσφοράς όρων σύνδεσης για τα έργα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση του κέντρου ελέγχου του έργου με τον υφιστάμενο ΑΣΠ Χίου θα γίνει μέσω αποκλειστικών γραμμών τριπολικού υπόγειου καλωδίου (XLPE-Al) Μέσης Τάσης 33kV.

Οι εργασίες συντήρησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και των συσσωρευτών θα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων, σύμφωνα πάντα με την καταπόνησή τους.

Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην περιοχή όπου βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, πρέπει να συντηρούνται οι δρόμοι καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας του έργου.

Επίσης, κατά τη φάση λειτουργίας θα υπάρχει και μόνιμο προσωπικό που θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του συστήματος (φωτοβολταϊκά πλαίσια, σύστημα αποθήκευσης, κέντρο ελέγχου, σύστημα συλλογής μετρήσεων, σύστημα παρακολούθησης, συστήματα εγκατεστημένα από τον ΔΕΔΔΗΕ), για την άμεση αποσύνδεση ή επανασύνδεση του σταθμού με το δίκτυο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για την πυρασφάλεια των περιοχών χωροθέτησης, καθώς και για την συντήρηση όλου

του εξοπλισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: Αίπος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ