6.9.2024 12:04

Βαρόνη Μαρία Βετσέρα και Ροδόλφος των Αψβούργων: Οι τραγικοί ερωτευμένοι του Μάγιερλινγκ

Οι εραστές Ροδόλφος και Μαρία την εποχή του σύντομου δεσμού τους.

Εκείνος στη σύγχρονη λαϊκή μνήμη φέρει τη γοητευτική μελαμψή μορφή του Ομάρ Σαρίφ, έστω κι αν φυλετικά ο αρχιδούκας Ροδόλφος των Αψβούργων είναι Γερμανός και ξανθός. Eκείνη, η βαρόνη Μαρία Βετσέρα, κόρη της Χελένε Μπαλτάτσι (Μπαλτατζή εκ Χίου) την αέρινη δροσερή φυσιογνωμία της λαμπερής Κατρίν Ντενέβ, εν έτει 1968, όμως η «Τραγωδία του Μάγιερλινγκ» παραμένει από τις πιο συγκλονιστικές παγκοσμίως ερωτικές ιστορίες και παράλληλα από τις πιο ανεξιχνίαστες. Το θρυλικό κινηματογραφικό αριστούργημα του Τέρενς Γιουγκ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της 7ης τέχνης, με τους δύο πρωταγωνιστές να συνεπικουρούνται από τη θεϊκή καλλονή Άβα Γκάρντνερ και τον χολιγουντιανό Τζέιμς Μέισον. Η Γκάρντεν ενσαρκώνει την τραγική πριγκίπισσα Σίσσυ και ο Μέισον τον αυτοκράτορα Φραγκίσκος-Ιωσήφ, γονείς αμφότεροι του διαδόχου αρχιδούκα Ροδόλφου. Η διπλή τους αυτοκτονία στο αυτοκρατορικό κυνηγετικό περίπτερο του Μάγιερλινγκ , πέρα από τις πολιτικές και δυναστικές συνέπειες, αφού αποτελεί τη θρυαλλίδα για την κατάρρευση της κραταιάς για πολλούς αιώνες Αυστροουγγαρίας και τη δρομολόγηση των αιτίων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει έως τις μέρες μας προσφιλές θέμα έρευνας, αλλά και συζήτησης. Τη μυστικότητα των πρώτων ημερών που επιβάλει η αυτοκρατορική αυλή, διαδέχονται φήμες περί μονομερούς ή αμφιμερούς δηλητηριασμού, ομοίως πυροβολισμού, θεωρίες συνομωσίας, εγκληματικές ενέργειες ξένων πρακτόρων και άλλα θεωρήματα ων ουκ έστιν αριθμός. Ένα είναι βέβαιον όμως. Η 17χρονη ερωτευμένη Βετσέρα δεν βρίσκει μετά το τραγικό συμβάν της 30ης Ιανουαρίου 1889 την αιώνια γαλήνη, αφού και μέχρι το 2015 η υπόθεση αναμοχλεύεται, ανακύπτοντας συνεχώς νέα στοιχεία, πληροφορίες, επιστολές ή έρευνες, από ειδικούς ή και όχι ειδικούς, δημοσιογράφους, ακόμη και αντικέρ.

Το αυτοκρατορικό κυνηγετικό περίπτερο του Μάγιερλινγκ στα περίχωρα της Βιέννης

Η φιλόδοξη και ευφυής μητέρα Χελένε

Η χιώτικη οικογένεια Μπαλτατζή, με ρίζες από το Βυζάντιο έχει επεκταθεί εμπορικά και διασκορπιστεί παράλληλα σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Βαλκάνια, Αυτοκρατορική Ρωσία, Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Η δισεγγονή του γενάρχη Δημητρίου Μπαλτατζή, Ελένη συνάπτει γάμο με τον Αυστριακό διπλωμάτη βαρόνο Albin Βετσέρα, με τις αδελφές της να συνάπτουν επίσης λαμπρούς γάμους με μέλη της «χαμηλής», όπως αποκαλείται αριστοκρατίας της αυτοκρατορικής Βιέννης. Με άλλα λόγια το γένος των Βετσέρα-Μπαλτάτσι θεωρείται ευγενές αλλά όχι «γαλαζοαίματο», ικανό να συνδεθεί με την αυτοκρατορική οικογένεια. Η ευφυέστατη Χιώτισσα Χελένε Μπαλτάτσι ή Ελένη Μπαλτατζή είναι μια εγγράμματη για την εποχή της μητέρα, γόνος της ομώνυμης εμπορικής και ναυτιλιακής ελληνικής οικογένειας, που μοναδικό στόχο έχει τους καλούς οικονομικά, κυρίως κοινωνικά γάμους των θυγατέρων της, όπως ακριβώς είναι και ο δικός της. Οι τελευταίες φοιτούν σε καλά σχολεία, συναναστρέφονται νέες και νέους της ανώτερης βιεννέζικης τάξης, είναι πολύγλωσσες και με ανατροφή που τους επιτρέπει να σταθούν ακόμη και στην πιο αυστηρή σε θέματα πρωτοκόλλου ευρωπαϊκή βασιλική αυλή, που είναι της Βιέννης. Όταν πληροφορείται τον ερωτικό δεσμό της κόρης της με τον πρίγκιπα προσπάθησε να την αποτρέψει. Η αφελής νέα ωστόσο πιστεύει από την αρχή πως ο Ροδόλφος θα άφηνε τη σύζυγό του Στεφανία του Βελγίου και θα την παντρευόταν.

Μάγιερλινγκ

Η ιστορία των δύο εραστών γνωστή. Ο διάδοχος Ροδόλφος, με φήμη καρδιοκατακτητή, φιλελεύθερων και προοδευτικών πεποιθήσεων, σε συνεχή συγκρουσιακή σχέση με τους αυτοκράτορες γονείς του, ασφυκτιά εγκλωβισμένος σε έναν συμβατικό δυναστικό γάμο, τον οποίο η Αγία Έδρα αρνείται σθεναρά να λύσει. Πολυγαμικός ο τριαντάχρονος πρίγκηπας ήδη νοσεί από αφροδίσιο νόσημα, που μεταδίδει στη σύζυγό του. Το νόσημα επιφέρει στειρότητα, με το ζεύγος να προφταίνει να αποκτήσει μια κόρη. Αν ο Ροδόλφος, σύμφωνα με τις πηγές, τίναζε το γάμο του στον αέρα-μαζί και την αυτοκρατορία-, αυτό θα συντελείτο μόνο για το μεγάλο του έρωτα με την γνωστή την εποχή εκείνη αυστριακή ηθοποιό Μίσσι Κασπάρ. Με τη Μαρία γνωρίζονται μερικούς μήνες πριν το γεγονός σε χορό και η νεαρή βαρόνη ερωτεύεται αμέσως και παράφορα τον «άπιστο αρχιδούκα» όπως χαρακτηρίζεται ο Διάδοχος στους αυτοκρατορικούς κύκλους. Στενοί κύκλοι του πρίγκιπα γνωρίζουν από τον ίδιο πόσο τον συγκινεί ο έρωτας της έφηβης ερωμένης του. Στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι το παλάτι, αλλά και η Καθολική Εκκλησία, δεν θα επιτρέψουν ποτέ να πάρει κανένα διαζύγιο πολλώ μάλλον να παντρευτεί γυναίκες κατώτερης τάξης από τη δική του. Αργότερα η ίδια η Κασπάρ, εξομολογείται πως ο πρίγκιπας, της είχε προτείνει να αυτοκτονήσουν μαζί αλλά εκείνη πίστευε ότι πρόκειται για αστεϊσμό, απορρίπτοντας την πρόταση του και χωρίς να πιστεύει πως εκείνος θα έκανε ποτέ κάτι παρόμοιο. Οι πρώτες πληροφορίες του θανάτου τους αναφέρουν ότι το ζεύγος είτε δηλητηριάζεται κοινή και ιδία βουλήσει, ή ότι η μικρή ερωμένη καταλαβαίνοντας την κοροϊδία του πρίγκιπα τον δηλητηριάζει και εν συνεχεία αυτοκτονεί.

Το κινηματογραφικό ζευγάρι Κατρίν Ντενέβ και Ομάρ Σαρίφ στη μεταφορά του ερωτικού δράματος στη Μεγάλη Οθόνη το 1968.

Τα ντοκουμέντα έως σήμερα

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν κυκλοφορούν συγκεχυμένες φήμες για το αν επρόκειτο για αυτοκτονία ή δολοφονία. Η πρώτη εκδοχή της δηλητηρίασης είναι εντελώς λανθασμένη και βιαστική, καθότι οι ακόλουθοι οι οποίοι έχουν φτάσει πρώτοι στο δωμάτιο δεν καταφέρνουν μέσα στο σκοτάδι να δουν το τραύμα από πυροβόλο όπλο στο στήθος του πρίγκιπα. Όταν κυκλοφορεί η πληροφορία για αυτοκτονία με όπλο πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνται αν το ζευγάρι έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει ή αν ο ένας ακολουθεί στον θάνατο τον άλλον από καυγά μεταξύ τους ή και από ατύχημα. Επιπλέον αρκετοί κυκλοφορούν φήμες ότι το ζευγάρι δολοφονείται από ξένους κατασκόπους ή από συγγενείς της κοπέλας. 

Ο θάνατος των δυονέων σχεδόν ξεχνιέται τα επόμενα χρόνια. Το διάστημα ανάμεσα στους δυο Παγκοσμίους Πολέμους, οι εδαφικές αλλαγές μεταξύ των κρατών σε ολόκληρο το κόσμο φέρνει σε δεύτερη μοίρα κάθε ατυχή ερωτική ιστορία. Άλλωστε οι πόλεμοι γενικότερα καταγράφει αρκετές παρόμοιες ανάμεσα σε ζευγάρια. Η ιστορία του Μάγιερλινγκ εμφανίζεται πάλι στην όταν ο Κόκκινος Στρατός αποχωρεί από την Αυστρία το 1955. Ο τάφος της Μαρίας Βετσέρα έχει ανοιχτεί και πιθανόν λεηλατηθεί από τυμβωρύχους. Η σορός της τοποθετείται σε τάφο μοναστηριού όπου οι γονείς της, με άκρα μυστικότητα και υπό την πίεση του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος και την αυστηρή επαγρύπνηση της τρομερής αυστριακής αστυνομίας. Οι μοναχοί κατασκευάζουν εκ νέου το μνήμα και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν πουθενά ίχνη από τραύματα πυροβόλου όπλου στο σώμα της κοπέλας, ενισχύοντας έτσι πάλι τις φήμες για πιθανή δηλητηρίασή της λίγο πριν ή μετά την αυτοκτονία του Ροδόλφου. Αναβιώνει ακόμη μια ισχνή φήμη για θάνατο από πιθανή επιπλοκή σε άμβλωση που της έχει επιβληθεί, απίθανη όμως εικασία δεδομένης της ήδη στειρότητας του Ροδόλφου. Μερικά χρόνια αργότερα επιβεβαιώνεται από γιατρό της οικογένειάς της, ότι όντως η Μαρία δεν φαίνεται να έχει βληθεί από σφαίρα και πιθανόν δηλητηριάστηκε. Το 1991, ο πωλητής επίπλων Χέλμουτ Φλατσεστάινερ ξεθάβει ό,τι έχει απομείνει από τον σκελετό της Μαρί και προσπαθεί να πουλήσει την ιστορία της και τον σκελετό της σε ένα δημοσιογράφο της μεγαλύτερης αυστριακής εφημερίδας, της Kronen Zeitung. Ο Χέλμουτ συλλαμβάνεται και πληρώνει πρόστιμο 2000 ευρώ για την εκ νέου καταστροφή στο τάφο της Βετσέρα. Ο σκελετός θάβεται για τρίτη και τελευταία φορά, προς το παρόν τουλάχιστον, ενταφιάζεται αποζητώντας την αιώνια γαλήνη, γιατί όχι και τη λήθη. Το 2015 ανακαλύπτονται και έρχονται στο φως επιστολές της προς τη μητέρα, τους συγγενείς και τους φίλους της, στις οποίες ρητά αναφέρει την επιθυμία της να ακολουθήσει στο θάνατο τον λατρεμένο της πρίγκηπα.

Η Άβα Γκάρντνερ , ως τραγική Σίσσυ και ο Τζέιμς Μέισον ως αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ, γονείς του Διαδόχου στην ίδια ταινία.

Πηγές:

  1. https://www.archaiologia.gr/blog
  2. https://www.filmy.gr/
  3. https://el.wikipedia.org/wiki
  4. https://www.lifo.gr/
  5. https://www.in.gr/2015

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ