Η αύξηση του μέσου όρου ζωής έχει συντελέσει στην αύξηση της συχνότητας των παθήσεων της τρίτης ηλικίας. Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Ως άνοια προσδιορίζεται μια σειρά συμπτωμάτων που αλλοιώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης, διαταραχή των νοητικών λειτουργιών, σταδιακή επιδείνωση της λειτουργικότητας και στα τελικά στάδια πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ατόμου. Σημαντική για την πορεία της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer. Τα πιο συχνά ερωτήματα που αφορούν τη νόσο είναι τα εξής:
- Είναι η απώλεια μνήμης σύμπτωμα του φυσιολογικού γήρατος; Στο γήρας είναι σαφώς φυσιολογικές οι δυσκολίες μνήμης, όμως το επίπεδο της μνημονικής λειτουργίας είναι επαρκώς υψηλό και επιτρέπει τη λειτουργικότητα. Αντίθετα στους ασθενείς με Alzheimer η μνήμη και η λειτουργικότητα είναι ξεκάθαρα επηρεασμένες με σταθερή επιδείνωση.
- Είναι η νόσος κληρονομική; Σε ένα ποσοστό μικρότερο του 5% η νόσος ορίζεται κληρονομική. Πρόσφατα έχουν ανακαλυφθεί κάποια γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο. Όμως δε συνεπάγονται την εμφάνιση της νόσου, απλώς αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της.
- Υπάρχει θεραπεία; Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου, ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες που επιβραδύνουν την εξέλιξη και ελέγχουν τα συμπτώματά της.
- Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου; Η αύξηση της ηλικίας, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη ή η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, φαίνεται μέσα από μελέτες ότι είναι κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες στην εμφάνιση της νόσου.
- Τι περιλαμβάνουν οι μη φαρμακευτικές θεραπείες; Ο ψυχολόγος που είναι εκπαιδευμένος στην θεραπευτική αντιμετώπιση της Alzheimer αρχικά βασιζόμενος στην κατανόηση του ιστορικού και των εμπειριών του ασθενούς, διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο κλινικό σχέδιο φροντίδας, προχωρά στη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος του ασθενούς ώστε να διευκολύνεται η ανεξαρτησία και οι υγιείς διαπροσωπικές του σχέσεις, εκπαιδεύει τους περιθάλποντες, ώστε να γνωρίζουν πώς να μιλούν, να ενδυναμώνουν και να φροντίζουν τον ασθενή εστιασμένοι στην προσωποκεντρική φροντίδα. Τέλος οργανώνουν ένα πλάνο δραστηριοτήτων με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, την κινητοποίηση, την νοητική ενδυνάμωση ( με ειδικά σχεδιασμένες ανά στάδιο ασκήσεις), την έκφραση των συναισθημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Οι ασθενείς με Alzheimer αξίζουν τη φροντίδα και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση από τους οικείους τους και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ώστε να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή θέση μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Γιατί μπορεί να χάνουν την μνήμη τους, αλλά όχι και την αγάπη μας.
Μαρία Τσικουδή – Καλαγκιά,
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.- ΜΒΑ Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973496344, 2271092168,
e-mail: mariatsikoudi@yahoo.com
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.