Επάνω από την γειτονιά των Φυλακών Χίου, βρίσκεται η λοφώδης περιοχή του Αγίου Γεωργίου Ορφανού. Βόρεια του εν λόγω Ναού (σε επαφή με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, που καταλήγει στα Άνω Γιαλούρικα) βρίσκεται μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου που καταλήγει στην Κοντοποδού (οδός Κώστα Χαλλιορή) και έχει βόρειο σύνορο τον παλιό χείμαρρο Καλοπλύτη (ως διέρχεται από δυτικά -δασάκι Παναγίας Βοήθειας- προς ανατολικά -πόλη της Χίου, με νοητή ευθεία το παζάρι-παλιά Λαχαναγορά-. Η έκταση αυτή περιήλθε στο Δήμο Χίου το έτος 1986 δια Νόμου (η οριστική διαπιστωτική πράξη Νομάρχη εκδόθηκε το 1990) από την πρώην Σχολική Εφορία Χίου, ως ακίνητη περιουσία που υπαγόταν στο πάλαι ποτέ Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και την Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». {Για την ιστορία και μόνο να σημειώσω ότι, με την ίδια Α:πόφαση περιήλθε στο Δήμο Χίου και το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Θόλους, ως ακίνητη περιουσία της πρώην Σχολικής Εφορείας, την οποία εάν επιχειρήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης να μετατρέψει σε χώρο διαμονής μεταναστών, ας είναι έτοιμο να θερίσει τα επίχειρα που έσπειρε !}.
Στον χώρο αυτό αποφασίσαμε, το έτος 2006 (όταν ήμουν Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πρόνοιας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και όλων των Σχολικών Επιτροπών των σχολείων της πόλεως Χίου) να ανεγερθούν τα δυο νηπιαγωγεία των περιοχών Ριζαρείου, Φυλακών, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Αγ. Ιωάννου Προδρόμου-Λίμνης, ως μοναδικό χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου εντός της αυτής γεωγραφικής (σχολικής) περιφέρειας, μη υπάρχοντος άλλου διαθέσιμου χώρου για το σκοπό αυτό. Επαφές με συγκεκριμένο φορέα έπεσαν στο κενό, καίτοι διέθετε οικοπεδικό χώρο καταλληλότερο και πιο προσβάσιμο στο κεντρικό οδικό δίκτυο της περιοχής Στρατώνων. Βρήκα στο αρχείο μου και τη σχετική Απόφαση της ΔΕΠ (έτους 2006) για τη χωροθέτηση του σημερινού σημείου.
Μάλιστα, η πρότασή μου αυτή πέρασε από “χίλια κύματα”. Την πρόταση είχα σκεφθεί και κατέθεσα εγώ αρμοδίως, αλλά στην αρχή υπήρξαν αντιρρήσεις. Όμως, έπειτα από ενδελεχή εξέταση του όλου θέματος και αφού πραγματοποιήσαμε επιτόπια εξέταση μαζί με τον Δήμαρχο (Μ. Μεννή), τον Αντινομάρχη Παιδείας (Ν. Νύκτα), τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών (Αντ. Λυπαρή), τις Δ/ντριες της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων, καθώς και τον τότε εκπρόσωπο της Αστυνομικής Δ/νσης-Τροχαίας Χίου, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος ήταν κατάλληλος, αρκεί να γίνουν εν καιρώ οι ανάλογες κυκλοφοριακές διευθετήσεις και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προσβάσεις από τον κεντρικό δρόμο προς τους χώρους ανέγερσης των κτιρίων. Πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές για να τακτοποιήσουμε τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες επί αρκετούς μήνες. Δύο φορές πήγα στον χώρο μηχανικούς του ΟΣΚ (που ήλθαν απο την Αθήνα) για να γνωμοδοτήσουν περί της καταλληλότητας του.
Από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν αρκετά χρόνια (16) και “έπεσε πολύ νερό στον μύλο” της δημιουργίας…
Επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (Μ. Βουρνού) έγιναν οι σχετικές μελέτες, ωρίμασε η πρόταση και βρέθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο ένταξης του έργου (2 έργα ουσιαστικά), με προϋπολογισμό περί τα 3.000.000 Ευρώ συνολικά, από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου). Η δημοτική Αρχή Βουρνού το ενέταξε, το δημοπράτησε και εγκατέστησε και τον εργολάβο-ανάδοχο του έργου. Για το έργο αυτό αγωνίστηκε πολύ και ο εξαίρετος πρώην Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Χαράλαμπος (Λάκης) Τσακός, ο οποίος εξ αρχής πίστεψε στην πρόταση και συνέβαλε στην υλοποίησή της. Αυτό που έγινε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή -χάρη στις πιέσεις μας- ήταν πρωτοφανές διότι, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη δημοτική Αρχή που, εντός της μιας αυτής περιόδου της, να σχεδιάσει, μελετήσει, εντάξει, δημοπρατήσει και ξεκινήσει το έργο ανέγερσης σχολείων. Απόδειξη ότι, όταν υπάρχουν άνθρωποι δραστήριοι (και όχι ΄΄καρεκλάκηδες και γραβατάκηδες΄΄) όλα γίνονται!
Μόλις πριν λίγες ημέρες, διερχόμενος εκεί, διαπίστωσα ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Αισθάνθηκα ικανοποίηση και χαρά. Όμως, την ικανοποίησή μου αυτή μετρίασε το γεγονός ότι, και στην περίοδο της προηγούμενης καραντίνας (Άνοιξη του 2021), η πορεία των εργασιών ήταν σχεδόν ίδια με τη σημερινή. Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο λίγα πράγματα προχώρησαν. (για του λόγου το αληθές, τηρώ στο αρχείο μου φωτογραφίες και εκ των δύο περιόδων, προς σύγκριση).
Εύχομαι μέσα στον τρέχοντα χρόνο (2022) και λίαν συντόμως να ολοκληρωθεί πλήρως και να μπορεί να παραδοθεί προς χρήση τον Σεπτέμβριο του 2022, στην έναρξη του σχολικού έτους, ώστε οι μικροί μαθητές των γειτονιών αυτών, τα παιδιά όλων μας, να βρουν έναν κατάλληλο χώρο μάθησης και ψυχαγωγίας. Και έτσι, έστω και έπειτα από 16 χρόνων προσπάθειες, οι νέες σχολικές εγκαταστάσεις να στεγάσουν τις μονάδες εκπαίδευσης που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ιδιωτικά- ενοικιαζόμενα- ακίνητα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.