4.11.2024 9:38

Industry 4.0: Οι δεξιότητες των νέων ναυτικών

Η εξέλιξη και η  σταδιοδρομία των ναυτικών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι ναυτικοί αποτελούν το κύριο εργατικό δυναμικό στη ναυτιλία, με περίπου 1,9 εκατομμύρια από αυτούς να διαχειρίζονται τον παγκόσμιο στόλο (BIMCO και ICS, 2021) και αυτό είναι εμφανή αφού σήμερα πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου (κατ' όγκο) διεξάγεται δια θαλάσσης (UNCTAD, 2020). 

Παρά τη μεγάλη συμβολή τους, οι ρόλοι και οι δεξιότητες των ναυτικών αλλάζουν συνεχώς με την πάροδο του χρόνου.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0), οδηγεί στον εκσυγχρονισμό της εργασίας, η οποία  είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην απασχόληση, την κατάρτιση και τις δεξιότητες των νέων ναυτικών στο άμεσο μέλλον. 

Οι τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές δεξιότητες που απαιτούνται από τους ναυτικούς, που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και στο φετινό  ESG Shipping Awards 2024 THE CONFERENCE,  από τις ναυτιλιακές εταιρείες  να εστιάζουν στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή των εργαζομένων τους στις αλλαγές και ότι ο  ανθρώπινος παράγοντας παραμένει αναντικατάστατος και βασικό σημείο αναφοράς στη χάραξη των στρατηγικών τους. 

Οι ναυτικοί θα πρέπει ολοένα  και περισσότερο να προσαρμόσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ώστε να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα  στις εργασίες που τους ανατίθενται επί του πλοίου εξελίσσοντας τη δομή και τη φύση των δεξιοτήτων τους. Αποτελούν αναμφίβολα τους εργαζομένους που επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλο καθώς είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων.

Οι προοπτικές σταδιοδρομίας των ναυτικών όπως εκδηλώνονται μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης θα συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο κλάδος θα ωφεληθεί από την καλλιέργεια και την αξιοποίηση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων ναυτικών, που έχουν κατανοήσει ότι η δια βίου μάθηση στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο που θα επιφέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση  θα είναι το κλειδί της σταδιοδρομίας τους και αυτό αποτυπώνεται ήδη και στον οδηγό εφαρμογής πρακτικών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος , την βιωσιμότητα και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η εκπαίδευση σε θέματα  ESG για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους τόσο στη ξηρά όσο και στα πλοία  είναι σημαντική για την προώθηση μιας κουλτούρας βιωσιμότητας η οποία θα συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, προστατεύοντας τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία που  θα αποτυπώνεται  στα ESG Reports που θα εκδίδουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. 

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας πυροδοτεί μια αλλαγή στις αντιλήψεις για τη συνεργασία ανθρώπου-μηχανής. 

Οι ναυτικοί σήμερα, αλληλεπιδρούν ολοένα  και περισσότερο με τις μηχανές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στο πλοίο μέσω της επαφής τους με το προσωπικό της ξηράς. Για παράδειγμα, η έννοια της ηλεκτρονικής πλοήγησης, όπως η Υπηρεσία Κυκλοφορίας Πλοίων (VTS) που είναι η εναρμόνιση της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ πλοίων και εγκαταστάσεων που βασίζονται στην ξηρά. Αυτό τονίζει την εξέχουσα θέση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και ηγεσίας στο πλαίσιο των λειτουργιών του πλοίου στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. 

Οι αλλαγές απαιτούν  αλλαγές  στο τρόπο απόκτησης νέων δεξιοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την πορεία σταδιοδρομίας των ναυτικών. 

Οι ναυτικοί θα εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του παγκόσμιου στόλου, παρόλο που οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους θα αλλάζουν συνεχώς στο  μέλλον!

 

**Το παρόν κείμενο συντάχθηκε από τους σπουδαστές του ΣΤ εξαμήνου  της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Δημήτριο Σμέτη και Νάσο Αρβανίτη. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ