Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης διακίνησης τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησης τους.
Η χρήση των ναρκωτικών, είναι μία χρόνια πάθηση που συχνά υποτροπιάζει. Χαρακτηρίζεται από καταναγκαστική και ανεξέλεγκτη αναζήτηση ναρκωτικών που οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες στην σωματική υγεία και την ψυχική ευημερία.
´Ολα τα ναρκωτικά προκαλούν ψυχολογική εξάρτηση. Καθώς είναι αναγκαίο για τους ανθρώπους αυτούς η επαναπρόσληψη της ουσίας ή η πιθανή αύξηση της δόσης καθώς επίσης το αίσθημα αγωνίας και εκνευρισμού από την στέρηση που προκαλείται από την έλλειψη του ναρκωτικού, οδηγούν σε ψυχολογική κατάρρευση.
Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να έχει τεράστια επιρροή στην ψυχική υγεία. Είναι πιθανό να οδηγεί σε κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, γνωστικές βλάβες ακόμα και σε ψύχωση. ( πηγή : psychology.gr)
Για τις επιπτώσεις των ουσιών όπως κοκαΐνη, ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη κ.α πάνω κάτω τις γνωρίζουμε. Ας δούμε οπως πως επηρεάζεται το άτομο που κάνει χρήση κάνναβης. Μιας ουσίας που κάποιοι προσπαθούν να την πλασάρουν διαφορετικά, ενώ έχει αυξηθεί η χρήση της. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό, ας ξεκινήσουμε από αυτό, χωρίς μεν αλλά.
Η συστηματική χρόνια χρήση κάνναβης, προκαλεί παρόμοιες μεταβολές με την χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης. (εγκεφαλικές λειτουργίες )
Συσχέτιση με το καρκίνο του πνεύμονα ( 5 τσιγάρα χασίς εχουν επιπτώσεις όσα 112 κανονικά τσιγάρα )
´Όσον αφορά τις ψυχικές διαταραχές δημιουργεί προβλήματα μνήμης (εξασθένηση μνήμης ) , ενώ η χρόνια χρήση οδηγεί σε δημιουργία ψεύτικων αναμνήσεων.
Σύμφωνα με μελέτη το 3% ´οσων κάνουν χρόνια αναπτύσσουν σχιζοφρένεια ( χρόνια ψυχική διαταραχή)
Το 37% των εφήβων που κάνουν χρήση εμφάνισαν κατάθλιψη.
Η χρόνια χρήση οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Πάμε να δούμε τους παράγοντες κινδύνου ώστε κάποιος/α να οδηγηθεί στα ναρκωτικά.
Κοινωνικοοικονομικοι (ανεργία, οικονομικές δυσκολίες )
Πολιτιστικοί (ξενοφοβία, ρατσισμός )
Εκπαιδευτικό υπόβαθρο ( χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ανεπαρκείς εκπαίδευση για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών.
Τα τελευταία χρόνια ένας παράγοντας που έχει προστεθεί και μελετάτε ειναι η επιρροή της παρέας ή και το λεγόμενο για την μαγκιά όπως λένε μεταξύ τους οι έφηβοι.
Τι πρέπει να γίνει:
Αρχικά οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες. Δεν πρέπει να φυλακίζονται. Οι φυλακές δεν βοηθούν σε καμία απεξάρτηση.
Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν για ψυχαγωγικούς λόγους την κάνναβη, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θέλουν μια νεολαία μαστουρωμένη και απομονωμένη από την κοινωνία.
Πλήρη ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ που πρέπει να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Όσοι επιθυμούν να απεξαρτηθούν να έχουν τη δυνατότητα δωρεάν θεραπευτικής φροντίδας
Χρειάζονται άμεσα μονάδες απεξάρτησης σε κάθε νομό.
Στήριξη των ανθρώπων αυτών με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους.
¨Ανοιγμα στην κοινωνία, σε σχολεία, πλατείες, μαγαζιά για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών.
Μηδενική ανοχή στους διακινητές.
Χρειάζονται επιστημονικά προγράμματα, για θεραπείες υποκατάστασης με δημόσια χρηματοδότησης.
Η ζωή είναι σημαντική. Δεν πρέπει να τους κανείς την χάρη.
Λέμε ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα Ναρκωτικά.
ΝΑΙ στην ΖΩΗ!
Γιώργος Χάμπας
Κοινωνιολόγος
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.