*Άλλη μια υπουργική επίσκεψη στο νησί μας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής εμφάνισης (λόγω εθνικής επετείου), ήλθε να αποδείξει ότι κάποιοι "βρίσκονται στον κόσμο τους". Καμία δέσμευση για έμπρακτη τακτική αναστροφής στην καθυστέρηση υλοποίησης των έργων στο νησί. Θα, θα, θα, θα… Για μεν το δικαστικό μέγαρο δόθηκε νέα παράταση, για τον Μάρτιο του 2025 (εάν είναι και τότε έτοιμο, "σφυρίξτε μου κλέφτικα"…), για δε το αεροδρόμιο κάποιος είπε για το 2026, ο δε επισκέπτης Υφυπουργός είπε χαριτολογώντας «εάν δεν υπάρχουν πέτρες στη Χίο να φυτέψουμε»!!! Προφανώς ο ίδιος θα γνωρίζει χωράφια που φύονται ή καλλιεργούνται ... πέτρες!
*Πάντως, πέραν των άλλων, αποτελεί όνειδος για κάποιον που εκλέγεται για μια δεκαετία στο νησί του να μην έχει καταφέρει να παραδώσει έστω ένα μεγάλο έργο, παρά να φωτογραφίζεται διαρκώς στα εργοτάξια μιλώντας για ευθύνες άλλων, κλπ. Νομίζω ότι, τούτη τη φορά ο κόσμος ξύπνησε, θα συμβάλλουμε δε κι εμείς -ενεργά πλέον- στο να διατηρείται ενήμερος και νηφάλιος στη σκέψη και τις επιλογές του.
*Το ξαναγράψαμε, το λέμε και πάλι: Εάν θέλετε να τελειώσουν τα μεγάλα έργα, δώστε τα στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέχρι σήμερα η κεντρική Πολιτεία ότι ανέλαβε να φτιάξει, το έκανε με ρυθμούς χελώνας και μεγάλες δαπάνες.
*Ξεκίνησε η νέα τακτική λειτουργίας των χειρουργείων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας κατά τις απογευματινές ώρες. Βέβαια, όποιοι επιλέξουν αυτό τον τρόπο-χρόνο οφείλουν να καταβάλλουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, που δεν γνωρίζω εάν αρμόζουν στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Το ζήτημα, δηλαδή, ήταν να πληρώσει ο κόσμος για να χειρουργηθεί; Αυτό μπορεί να το κάνει -βέβαια, μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα- και στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όλη, λοιπόν, η ιστορία έγινε για να πληρώνουν οι πολίτες. Όχι, κύριοι. Η δημόσια υγεία πρέπει να είναι δωρεάν. Αλλά και οι γιατροί του Δημοσίου να αμείβονται επαρκώς, όχι με μισθούς … γραμματέων! Τα χρήματα που καλούνται να δώσουν οι ασθενείς, οφείλει να τα αποδώσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τους ιατρούς η Πολιτεία, όχι οι πολίτες που ήδη καταβάλλουν εισφορές υπέρ υγείας στους μισθούς και τις συντάξεις τους (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).
*Γέλασαν, πραγματικά, όσοι άκουσαν νεοεκλεγμένο αυτοδιοικητικό της μειοψηφίας του Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης να μιλά σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι και να προτρέπει τους ναυτικούς της Χίου να παραχωρήσουν μέρος του κτιρίου του Οίκου Ναύτου Χίου στο Δημόσιο για να ιδρυθεί εκεί αγροτικό ιατρείο και να τους διατεθεί ιατρός. Καλέ, τι μας λέτε, σας πιστέψαμε …! Εδώ δεν είστε άξιοι να στελεχώσετε με ιατρούς ολόκληρο κτίριο υγείας, το Κέντρο Υγείας Χίου (πρώην ΙΚΑ, στη Λέτσαινα) και θα στείλετε αγροτικό ιατρό στον Οίκο Ναύτου; Σας πήραν χαμπάρι οι ναυτικοί μας, αγωνιστές της ζωής και αιμοδότες της τοπικής οικονομίας και κοινωνικής ζωής και απάντησαν αρνητικά. Και πολύ καλά έκαναν. Διότι οι πράξεις καθενός τον καταξιώνουν στη συνείδηση του κόσμου, όχι τα -εφήμερα- λόγια του. Και στις πράξεις έχετε πάρει πολύ χαμηλό βαθμό, κύριοι διοικούντες. Ευτυχώς και αντέδρασε ο Βουλευτής κ. Στ. Μιχαηλίδης και υπήρξε πρόοδος στο όλο θέμα (που εσείς δεν μπορούσατε να τακτοποιήσετε).
*Για ακόμη μια φορά εξέφρασαν την αγωνία τους γονείς και παιδιά, εκ των περιοχών (προαστίων) βορείως της πόλεως, για τους μαθητές που φοιτούν στο 4ο Γυμνάσιο Χίου (περιοχή Παναγίας Λέτσαινας), αναφορικά με την ανυπαρξία πεζοδρομίου στις οδούς Ράμνης και Παναγίας Λέτσαινας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να περπατούν μέσα στο κυκλοφοριακό ρεύμα του δρόμου. Για να γίνει πεζοδρόμιο (με τα υφιστάμενα γεωμετρικά σχήματα του υπάρχοντος δρόμου- πλάτος, κλπ) μόνο εάν χαρακτηριστεί δημοτική οδός μπορούν να γίνουν. Επειδή ο δρόμος αυτός είναι χαρακτηρισμένος από δεκαετιών (εσφαλμένα προφανώς) ως Περιφερειακός, η πεζοδρόμηση δεν είναι εφικτή. Πριν περίπου 7-8 μήνες ξεκίνησε μια προσπάθεια (συνεπικουρούντος του γράφοντος) να αποχαρακτηριστεί η οδός αυτή ως Περιφερειακή και να χαρακτηριστεί Δημοτική, με χαρακτηρισμό ως Περιφερειακής της παραλιακής οδού Ταμπάκικων- Νοσοκομείου- Καστέλου (οδοί Καλουτά, Έλενας Βενιζέλου και Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη). Σήμερα, δεν γνωρίζω την πορεία της όλης υπόθεσης, ούτε εάν κάποιος επιλαμβάνεται επισταμένως εκ της Αυτοδιοικήσεως να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Πάντως, είναι κάτι που πρέπει να γίνει σύντομα και που επιζητούν περί τους 400 κατοίκους της περιοχής, μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών το εξέφρασαν επισήμως και με γραπτό υπόμνημά τους σε Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο (από το παρελθόν έτος) αναμένοντας την έκβαση του αιτήματός τους.
*Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ Αστυνομίας και Δήμου αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας και τις καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων. Κάποιοι διέκριναν μια εσφαλμένη τακτική. Γιατί; Προσωπικά, θεωρώ ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όταν ο Δήμος δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία (αφού όσοι Δήμοι είχαν στο παρελθόν, φρόντισε ο σημερινός Πρωθυπουργός -ως Υπουργός Εσωτερικών τότε- να τις καταργήσει, ενώ σήμερα τις ξαναπροκηρύσσει… μερικώς…), θα πρέπει να υπάρχουν κλιμάκια εποπτείας εξ υπαλλήλων του Δήμου και να ελέγχουν είτε τους κοινόχρηστους χώρους είτε την καθαριότητα. Ερωτώ: Οι υπάλληλοι του Δήμου (που τις περισσότερες φορές απασχολούνται σε αλλότρια από την καθαριότητα ή την Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης -αρμόδιο τμήμα για τους κοινόχρηστους χώρους- αντικείμενα) είναι διατεθειμένοι να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους κοινόχρηστων χώρων και χώρων καθαριότητας; Το αναφέρω διότι, τουλάχιστον ως προς τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων, στο παρελθόν (προ 6-8 ετών) αρνούνταν να συμμετέχουν σε τέτοιες επιτροπές και διαρκώς αναζητούσαμε άτομα να προβούν σε ελέγχους. Καλά έκανε, λοιπόν, ο Δήμος και συνεργάζεται με την Αστυνομία στα θέματα αυτά. Δεν καταλαβαίνω ποιον θίγουν, ει μη τους παρανομούντες. Βέβαια, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το ορθότερο όλων θα ήταν να έχει ο Δήμος Δημοτική Αστυνομία, αλλά από ότι γνωρίζω όταν είχε αυτή τη δυνατότητα να το πράξει (να επανιδρύσει δηλαδή Δημοτική Αστυνομία ο Δήμος Χίου) η τότε Δημοτική Αρχή απήντησε αρνητικά, στερώντας αφενός τη λειτουργία του θεσμού στον τόπο και αφετέρου την μόνιμη απασχόληση σε αρκετά νέα παιδιά του νησιού μας.
*Επίσης, πολλά ελέχθησαν περί υπογειοποίησης καλωδίων σε οικισμούς της Χίου, κλπ. Δεν γνωρίζω την εξέλιξη του όλου θέματος, όμως γνωρίζω ότι προμελέτη για την υπογειοποίηση καλωδίων στην περιοχή Φρουρίου Χίου υπάρχει από το έτος 2005 (όταν ως Δήμαρχος ο Μάρκος Μεννής ήθελε να υπογειοποιήσει τα καλώδια των δρόμων του Κάστρου, αλλά δεν πρόλαβε) και στους οικισμούς Μαστιχοχωρίων (με έναρξη τα Μεστά) από τον Δήμαρχο Βαγγέλη Ατσάλη από το έτος 2001 (όταν και διετέλεσα Ειδικός Σύμβουλός του). Όμως όλα αυτά είναι τρομερά χρονοβόρα διότι απαιτείται η ένταξή τους σε ειδικά προγράμματα, αφού προηγουμένως συνηγορήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, εάν και πως θα γίνουν. Αυτά για την ιστορία και μόνον και για να μην είμαστε μονίμως γκρινιάρηδες!
*Μια εξαιρετική ομιλία, γύρω από τις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον γεωστρατηγικό αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη, πραγματοποίησε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (Φ.Ο.Β.), την παρελθούσα Κυριακή στις κτιριακές εγκαταστάσεις του. Εξαίρετος αναλυτής, πατριώτης και σωστός πολίτης, με γνώση και σύνεση. Συγχαρητήρια στον Φ.Ο.Β. για την επιτυχημένη επιλογή του ομιλητή.
*Ένα σπουδαίο και πολυποίκιλο έργο αναπτύσσει στον τόπο μας (και όχι μόνο) το φιλανθρωπικό σωματείο «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού», υπό την εμπνευσμένη προεδρία της εριτίμου κας Μαριέλλας Βαρώνη. Πραγματικά θαυμάζει κανείς την πληθώρα των δράσεων, που σε διάστημα ενός χρόνου υλοποιούν, στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού (που δίδουν στη δημοσιότητα). Πρόκειται για δράσεις που ξεπερνούν τις 100.000 Ευρώ ετησίως και ενισχύουν έμπρακτα σπουδαστές, εμπερίστατους ανθρώπους, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις, δράσεις πολιτισμού και προβολής των τεχνών και των γραμμάτων, κ.α. Αξίζουν, πραγματικά, συγχαρητήρια στους συντελεστές, τους δωρητές και τα μέλη για την όλη δράση τους που, τουλάχιστον για ένα ακριτικό νησί της παραμεθορίου, δεν νομίζω ότι υπάρχει τόσο μεγάλη σε επίπεδο φιλανθρωπικού σωματείου. Εύγε και πάλιν εύγε!
*Τις τελευταίες ημέρες εξεμέτρησε το ζην, παρερχόμενος εκ του ματαίου τούτου κόσμου, ο συμπατριώτης μας, επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Ζ. Λινός. Εκλεκτός γόνος της γενέτειρας Χίου, άνθρωπος με ήθος, καλλιέργεια, ευγένεια ψυχής, ανθρωπισμό. Ήταν τιμή μας που τον γνωρίζαμε και χαίραμε της εκτιμήσεώς του, που ήταν αμοιβαία. Ο Θεός να αναπαύσει την μακαρία ψυχή του. Τους οικείους του θερμά συλλυπούμεθα.
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγιαίνετε και θαρσείτε!-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.